Buraki najczęściej podajesz w zupie lub jako jarzynkę do obiadu. Ale można z nich wycisnąć jeszcze więcej, jeśli spożyje się je na surowo. Na przykład w postaci soku z buraków, najlepiej własnej roboty – bo tylko wtedy będziesz miała pewność, że sok z buraka nie zawiera żadnych niekorzystnych dodatków. Najlepiej pić go od razu – zanim straci swe cenne właściwości. Sok z buraka może pić maluch już około pierwszego roku życia.

Reklama

1. Jest dobry na anemię

Burak jest dość bogaty w żelazo i w porównaniu z innymi warzywami zawiera go całkiem sporo. Ma dwa razy więcej żelaza niż brukselka, dwa i pół raza więcej od sałaty i trzy razy więcej od marchewki. Więcej żelaza ma tylko szpinak, choć z powodu zawartych w nim szczawianów nie poleca się go małym dzieciom. Żelazo z produktów roślinnych przyswaja się gorzej niż z produktów zwierzęcych, ale to warzyw powinniśmy jeść więcej niż mięsa, więc ostatecznie buraka można uznać za dobre źródło żelaza w diecie. Ma on jednak też inne własności ważne dla anemików. Buraki, a także świeży sok z nich, to bogate źródło kwasu foliowego, który wraz z obecną w buraku witaminą B12 biorą udział w procesach syntezy czerwonych ciałek krwi, a co za tym idzie hamują rozwój anemii i zapobiegają jej powstaniu.

2. Sok buraczany na kaszel

Burak w każdej postaci wzmacnia odporność organizmu na choroby, zwłaszcza wirusowe. Właśnie dlatego sok z buraków jest szczególnie polecany jako domowy sposób na przeziębienie, ale także przy uporczywym kaszlu czy chrypce. Działa wykrztuśnie, pomagając przy oczyszczaniu dróg oddechowych. Sok z buraka może łagodzić przebieg przeziębień czy grypy.

3. Wspomaga odporność

Buraki i sok wyciśnięty z nich są także źródłem składników mineralnych takich jak potas, magnez i żelazo. Oprócz witamin z grupy B ma w składzie także witaminę A i C. Wszystkie te składniki mają znaczenie w poprawie odporności organizmu dziecka. Buraki zawierają też mnóstwo antyoksydantów, w tym naturalny, silny czerwony barwnik, który wykazuje właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze. Również kwas foliowy wpływa na zwiększenie odporności. Uczestniczy w powstawaniu i funkcjonowaniu białych krwinek.

4. Sok z buraka poprawia humor

Kwas foliowy, który zawarty jest w burakach, stymuluje produkcję serotoniny w organizmie. W znacznym stopniu odpowiada ona za dobry nastrój – dlatego nazywana jest hormonem szczęścia. Wpływa na dobre samopoczucie oraz zdrowy sen i apetyt.

Zobacz także

5. Na lepszą koncentrację

Sok świeżo wyciśnięty z buraka to też bogactwo witamin z grupy B (B1, B2, B3,B5, B6). Odpowiadają one za łagodzenie stresu. Zmniejszają napięcie nerwowe, a także zapobiegają depresji. Poprawiają pracę mózgu, pamięć i koncentrację oraz refleks. Sok z buraka wydaje się więc świetny np. dla kilkulatków, które muszą się mierzyć nie tylko z nauką literek czy cyferek, ale także ze zwiększonym atakiem wirusów, zwłaszcza jesienią i zimą.

Jak zrobić sok z buraka?

To wcale nie jest takie trudne. Możesz go zrobić z użyciem sokowirówki (najłatwiej), ale też bez niej.

  • Z sokowirówki – umyte buraki wystarczy pokroić na ćwiartki i wrzucić do sokowirówki. Można dodać kilka cząstek jabłka dla złamania buraczanego smaku. Pić natychmiast, zanim niektóre witaminy się utlenią.
  • Z użyciem miksera kielichowego – buraki (na przykład dwa) umyj, obierz i pokrój na kawałki. Umieść w kielichu miksera i dolej wody. Miksuj na wysokich obrotach przez kilka minut, a potem zlej sok do szklanki przecedzając go przez gazę lub drobniutkie sitko.
  • Bez żadnych urządzeń – to będzie raczej syrop z buraka niż sok, chyba że rozcieńczysz go wodą. Startego na tarce buraka umieść w słoiku, zalej lekko miodem lub zasyp cukrem trzcinowym. Zostaw na noc. Rano powinien pojawić się sok.

Zobacz też:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama