Wyniki
Wyniki
Laureaci
Wyniki
Wyniki
Wyniki
ziajka krr
Wyniki
Nivea Klub Rodzica Recenzenta
Wyniki
nivea baby 2w1 krr
Wyniki
Pampers KRR
Wyniki
Wyniki
Wyniki
Wyniki
Dzieci z marchewką
Fotolia
Żywienie

Co jeść jesienią? + jadłospis na odporność - do druku

Wokół zimno, mokro i nieprzyjemnie. Jedzenie powinno teraz pomóc nam przetrwać jesienny czas, a więc zwiększyć odporność, dostarczyć sporo energii i rozgrzewać. Podpowiadamy, co jeść w chłodne miesiące.

Mimo że żyjemy dziś zupełnie inaczej niż nasi przodkowie, którzy byli bardziej zależni od natury niż my, nasze organizmy nadal funkcjonują zgodnie z rytmem przyrody, dostosowując się do pór roku. Dlatego gdy za oknem jesień, a potem zima, najlepiej jeść produkty sezonowe, naturalnie dostępne w tej porze roku. Takie jedzenie będzie służyć naszemu zdrowiu, a także rozgrzeje i doda energii. Ważne też, by jesienią i zimą jak najczęściej jadać dania gotowane, na ciepło. I robić to regularnie!

Podawaj różne kasze

Za najzdrowsze uważane są zwłaszcza dwie kasze: jaglana i gryczana. Ale warto też pamiętać o kaszy jęczmiennej (pęczaku, perłowej, mazurskiej). Najważniejsze, by jadać kasze jak najgrubsze. Ziarna, z których powstają, są wtedy mało oczyszczone i rozdrobnione, więc zachowują większość naturalnych wartości. A są to witaminy, zwłaszcza z grupy B (m.in. ułatwiają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego), a także witamina PP (ma duże znaczenie w procesach krwiotwórczych – zapobiega anemii – i poprawia stan skóry). Tej ostatniej szczególnie dużo jest w kaszach jęczmiennych. Kasze zawierają też sporo składników mineralnych: fosforu, wapnia, potasu, magnezu i żelaza. Dają energię na długo.

Postaw na rośliny strączkowe

Czyli fasola, soczewica, groch czy cieciorka. Najlepiej podawać je z innymi warzywami i dodatkiem kaszy. Rośliny strączkowe zawierają nie tylko dużo białka, ale także tłuszcze i węglowodany. Są bogatym źródłem potasu, wapnia, żelaza i niektórych witamin z grupy B. Kiełki roślin strączkowych (np. soczewicy, fasoli mung) są dobrym źródłem witaminy C i są łatwiej strawne niż suszone ziarna. Dostarczają sporo energii, której zimą potrzeba do ogrzania organizmu. Mogą być składnikiem zup, a także dodatkiem do drugiego dania lub składnikiem past do chleba.

Zobacz też: Co podać dziecku na podwieczorek? 5 dobrych pomysłów

Polub warzywa korzeniowe

Czyli marchewkę, buraki, seler, pietruszkę, a także pasternak. Właśnie one (podobnie jak ziemniaki) najlepiej przechowują się przez zimę. Zawierają sporo witaminy C (seler, pietruszka, buraki), witamin z grupy B (seler, buraki), a marchewka – prowitaminy A. Zawierają też składniki mineralne: potas, wapń, żelazo, magnez, cynk. W zimowej diecie są źródłem właśnie tych wzmacniających odporność witamin i świetnie uzupełniają się np. z kaszami. Są też doskonałym składnikiem zup.

Nie zapominaj o kiszonkach

Bogactwem kwaszonych warzyw (kapusty i ogórków) jest głównie witamina C, a w przypadku kapusty także witaminy z grupy B (B6 i B12) oraz K, a także potas, wapń, cynk i żelazo. Kiszone ogórki oprócz witaminy C zawierają spore ilości magnezu, potasu, a nawet beta-karoten. Kiszonki regulują florę przewodu pokarmowego, ułatwiają wchłanianie białka, pobudzają apetyt. Są źródłem tzw. dobrych bakterii, które pomagają w trawieniu i poprawiają odporność. Bakterie te są dobrą bronią w walce z grzybicami, działają silnie odkwaszająco na organizm, pomagają w trawieniu i eliminowaniu toksycznych składników jedzenia.

Zobacz też: Żeby nie chorować – kiszona kapusta, ogórki, buraki

Posypuj dania natką i koperkiem

Zimą są nieocenionym źródłem witaminy C. Korzeń pietruszki nie zawiera jej tyle, ile zielona natka. Jest w niej też sporo innych witamin: A, PP i kwas foliowy, oraz minerałów: wapń, magnez, żelazo, potas. Koperek oprócz witaminy C zawiera także witaminy z grupy B (B1, B2) oraz PP. Zawarty w nim olejek eteryczny wpływa na lepsze wydzielanie soków żołądkowych, poprawia trawienie, a także przyswajanie składników pożywienia. Natkę można samemu wyhodować na kuchennym parapecie – wystarczy zanurzyć obcięty korzeń pietruszki w wodzie. Zarówno ją, jak i koperek warto dodawać do zup, drugich dań, surówek i kanapek.

Wydrukuj jadłospis na odporność:

dieta rocznego dziecka, jadłospis rocznego dziecka, karmienie rocznego dziecka

Zobacz też: Jak powinien jeść dwulatek? 7 ważnych zasad diety

Kawa w ciąży: czy można ją pić i czy jest bezpieczna? Skutki przyjmowania kofeiny w ciąży

maluch, dziecko, dziewczynka, truskawki, jeść
Dieta
Najzdrowsze owoce
Czarne i czerwone porzeczki, agrest, maliny, wiśnie i truskawki to owoce, które pomogą Wam wzmocnić układ odpornościowy malucha. Zawierają witaminę C, zapobiegającą wielu chorobom.

Aby urozmaicić letnie menu malucha, zaproponuj mu jako słodką przekąskę koktajl truskawkowy czy jagodowy. Nie tylko jemu, ale i całej rodzinie będą smakować lody śmietankowe ze świeżymi malinami! W letni ciepły dzień na obiad, zamiast kotleta wszyscy chętniej zjecie pierogi z wiśniami i śmietanką, ryż zapiekany z morelami lub zupę owocową. Doceń owoce lata Owoce są niskokaloryczne, lekkostrawne, bogate w witaminę C i żadne syntetyczne preparaty witaminowe nie mogą ich zastąpić! Poza tym ze względu na zawartość błonnika regulują funkcjonowanie układu pokarmowego dziecka, przeciwdziałając zaparciom. Zawarte w nich antyoksydanty zmniejszają ryzyko chorób cywilizacyjnych (zawałów, nowotworów), które mogą wystąpić w przyszłości! I co ważne w przypadku dzieci – zwiększają odporność. Owoce mają najwięcej witamin, gdy są surowe. Jeśli je gotujesz, staraj się to robić jak najkrócej. Witamina C to samo zdrowie Organizm nie potrafi jej sam wytwarzać, więc musisz mu ją dostarczyć, jedząc owoce. Dlaczego? Ponieważ witamina C wzmacnia nasz system odpornościowy, zapobiega infekcjom, przeciwdziała wzrostowi chorobotwórczych bakterii. Działa również przeciwzapalnie, pobudza tworzenie przeciwciał, wzmaga aktywność białych krwinek oraz osłabia odczyny alergiczne. Korzystnie wpływa na błonę śluzową nosa, dzięki czemu stanowi skuteczną barierę utrudniającą wnikanie wirusów. Ułatwia też gojenie się ran, umożliwia prawidłowy rozwój zębów. Najbogatszym źródłem witaminy C jest czarna porzeczka oraz dzika róża, czerwone i białe porzeczki, agrest, maliny, truskawki oraz cytryny i kiwi. Nie sposób też nie docenić warzyw – dużo witaminy C znajduje się w natce pietruszki, papryce, szpinaku, kapuście i brukselce. Co zawierają owoce? Wszystkie owoce zawierają witaminy, sole mineralne i błonnik, który działa regulująco na pracę jelit. W...

dzieci warzywa
fotolia.com
Dieta
Czego nie może zabraknąć w diecie dziecka?
Jak skomponować bogatą dietę dziecka? O czym pamiętać przy rozszerzaniu diety? Te i inne problemy żywieniowe wyjaśnia doktor Hanna Dyląg z IMiD.

Aby zapewnić rosnącemu dziecku to, co jest niezbędne do rozwoju, jego jadłospis musi być możliwie urozmaicony. Nie ma bowiem produktu spożywczego, który zawierałby wszystkie niezbędne składniki pokarmowe. Wapń w diecie dziecka Mleko, jogurt, kefir dostarczają dziecku cennego wapnia , który zapewnia zdrowe kości i zęby oraz zabezpiecza przed zachorowaniem w przyszłości na osteoporozę. Z badań prowadzonych przez Instytut Żywności i Żywienia wynika, że w diecie naszych dzieci (wyłączając niemowlęta) jest zbyt mało mleka, co powoduje niedobór wapnia. Proces mineralizacji kości trwa przez całe dzieciństwo i młodość, a jeśli braki wapnia utrzymują się długo mogą powodować odwapnienie kości, bowiem w stanach niedoboru organizm czerpie z nich ten pierwiastek. Jogurt naturalny i kefir powinien znaleźć się w codziennej diecie dziecka. Zawarte w nich żywe kultury bakterii probiotycznych zapewniają prawidłową mikroflorę w jelitach. Sprzyja to lepszemu trawieniu i wchłanianiu pokarmów, zapobiega biegunkom oraz zaparciom. Codziennie podawaj dziecku porcję kefiru lub jogurtu naturalnego zawierającego żywe kultury bakterii. Kasze w diecie dziecka W diecie dziecka, oprócz zwykłego chleba i bułek, powinny znaleźć się również produkty z pełnego ziarna, które zawierają witaminy z grupy B, selen, wapń i żelazo. Obecny w nich błonnik daje uczucie sytości, przeciwdziała obstrukcji i przyśpiesza przechodzenie pokarmu przez jelita, niestety w dziecięcej diecie jest go często zbyt mało. Warto stopniowo przyzwyczajać dzieci do jedzenia kaszy gryczanej , która zawiera wiele cennych soli mineralnych, a także rutynę - bioflawonaid wzmacniajacy naczynia krwionośne. Pamiętaj o podawaniu dziecku dostępnych w naszym kraju kasz oraz płatków owsianych, a także chleba i bułek grahamek. Jajka w diecie dziecka Najlepsze jajka pochodzą z małych hodowli, od kur, które są...

kasze dla mamy karmiącej
Fotolia
Karmienie
Która kasza jest najlepsza dla karmiącej mamy?
Ich wielkim amatorem był już... Kazimierz Wielki – gdy nie znano ziemniaków właśnie kasze królowały na polskich stołach. Choć pewnie wcale nie chcesz wracać do średniowiecza, to akurat w kwestii kaszy warto. Bo jest zdrowa.

Dawniej kasze robiono głównie z ziaren orkiszu (rodzaj pszenicy), dzikiego jęczmienia oraz prosa. Dziś kasze powstają przede wszystkim z jęczmienia, prosa, pszenicy, gryki, owsa, kukurydzy. Ziarna są obłuszczane, polerowane, a także łamane czy mielone. W zależności od tego, na jakim etapie zatrzyma się ich obróbka, powstają kasze grube , średnie lub drobne. Zobacz, dlaczego warto, by karmiąca mama jadła kasze. Co dobrego w kaszach? Ziarna, z których powstają kasze, są mało przetworzone, dzięki temu zachowują większość swoich naturalnych wartości odżywczych . Kasze zawierają sporo błonnika , który reguluje pracę przewodu pokarmowego, zapobiegając zaparciom. Witaminy, szczególnie z grupy B, które ułatwiają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz dobrze wpływają na stan włosów. Zaś witamina PP (niacyna), której szczególnie dużo jest w kaszach jęczmiennych, ma duże znaczenie w procesach krwiotwórczych, zapobiegając anemii (to ważne dla karmiącej mamy ). Przyczynia się też do poprawy kondycji skóry. Kasze zawierają też składniki mineralne: fosfor, wapń, potas, magnez i żelazo. Są dobrym źródłem białka roślinnego. Jakie kasze wybierać? Choć kasze przechodzą dość skomplikowane procesy produkcyjne, to wciąż zachowują większość swoich wartości odżywczych. W przypadku kasz gruboziarnistych (gryczana, pęczak, jaglana ) ziarna są oczyszczane z łusek i polerowane, a drobniejszych rodzajów – dodatkowo łamane (mazurska, wiejska, perłowa, krakowska). Z najdrobniej zmielonych ziaren uzyskuje się kaszę mannę, kukurydzianą. Ponieważ w zbożach najwięcej substancji odżywczych znajduje się w zarodkach ziaren i tuż po łupiną, to wynika z tego, że najzdrowsze są kasze grube o najmniej rozdrobnionych ziarnach. Jaglana – powstaje z prosa, bogata w witaminy z grupy B, E, magnez , potas, fosfor, mangan, cynk i żelaza. Zawiera lecytynę...

Nasze akcje
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Współpraca reklamowa
Kobieta czyta książkę
Zakupy
Tej książce ufają miliony rodziców! Czy masz ją na półce?
Współpraca reklamowa
łojotokowe zapalenie skóry
Pielęgnacja
Test zakończony sukcesem! 99% osób poleca te kosmetyki
Współpraca reklamowa
Polecamy
Porady
kiedy nie można odliczyć ulgi na dziecko
Aktualności
Kiedy nie można odliczyć ulgi na dziecko? Przepisy w 2023
Ewa Janczak-Cwil
rekrutacja do szkół podstawowych
Aktualności
Rekrutacja do szkoły podstawowej 2023: zasady, zapisy. Kiedy zaczyna się nabór?
Ewa Janczak-Cwil
przedszkole integracyjne
Edukacja
Przedszkole integracyjne: co to jest, dla kogo? Program
Magdalena Drab
Rekrutacja do szkół średnich: jak wygląda, ważne terminy, obliczanie punktów
Aktualności
Rekrutacja do szkół średnich: kiedy składa się papiery do liceum? Kalendarz 2023
Luiza Słuszniak
Ile może zarobić dziecko, żeby nie stracić ulgi
Prawo i finanse
Ile może zarobić dziecko, żeby nie stracić ulgi – aktualne przepisy
Ewa Janczak-Cwil
Wielki Post: co to jest, ile trwa, historia, symbole
Święta i uroczystości
Wielki Post: ile trwa, historia, symbole, jak się go obchodzi? Kiedy się zaczyna i kończy w 2023 roku?
Luiza Słuszniak
Rekolekcje wielkopostne: co to jest, ile trwają, co mają na celu
Święta i uroczystości
Rekolekcje wielkopostne: co to jest, ile trwają, co mają na celu i czy są obowiązkowe
Luiza Słuszniak
kiedy wakacje
Aktualności
Kiedy wakacje w 2023 roku – początek i zakończenie, jak planować letni wypoczynek?
Ewa Janczak-Cwil
Opieka nad żoną po porodzie
Prawo i finanse
Opieka nad żoną po porodzie 2023: kto ma prawo do zwolnienia i na jak długo?
Joanna Biegaj
Czy alimenty wlicza się do dochodu
Prawo i finanse
Czy alimenty wlicza się do dochodu: czy liczą się do zasiłku rodzinnego i do kredytu?
Milena Oszczepalińska
Nabór elektroniczny do szkół i przedszkoli 2023
Uczeń
Nabór elektroniczny do szkół i przedszkoli 2023
Luiza Słuszniak
ospa u dziecka a wychodzenie na dwór
Zdrowie
Ospa u dziecka a wychodzenie na dwór: jak długo będziecie w domu? Czy podczas ospy można wychodzić?
Milena Oszczepalińska
Pewniaki na egzamin ósmoklasisty z języka polskiego
Język polski
Pewniaki na egzaminie ósmoklasisty: co warto powtórzyć przed egzaminem z języka polskiego?
Luiza Słuszniak
AMR, schemat żywienia niemowląt
Dieta
Schemat żywienia niemowląt: aktualne zalecenia 2023
Magdalena Drab
olej z wiesiołka
Starania o dziecko
Olej z wiesiołka na płodność: czy pomaga zajść w ciążę?
Magdalena Drab
poród w szpitalu
Poród naturalny
Chwyt Kristellera – co to jest, jak wygląda, czym grozi i czy to legalne?
Luiza Słuszniak
Edukacja
Rodzaje przedszkoli: poznaj typy przedszkoli, by wiedzieć, które będzie najlepsze dla twojego dziecka
Luiza Słuszniak
Egzamin ósmoklasisty 2022  z języka polskiego. Zakres materiału
Uczeń
Egzamin ósmoklasisty 2023 z języka polskiego: co trzeba umieć, zakres materiału
Luiza Słuszniak