Syrop glukozowo-fruktozowy to substancja słodząca, która najczęściej występuje w produktach wysoko przetworzonych. W diecie dzieci warto unikać tego składnika - zaraz się przekonasz dlaczego.

Reklama

Co to jest syrop glukozowo-fruktozowy?

Syrop glukozowo-fruktozowy otrzymuje się z kukurydzy. Składa się on głównie z glukozy i fruktozy. Producenci żywności chętnie stosują go jako zamiennik cukru w napojach, sokach, fermentowanych napojach mlecznych, deserach, np. lodach, bo jest tańszy od cukru. Produkty z syropem glukozowo-fruktozowym nie dostarczają wcale mniej kalorii niż ich tradycyjne odpowiedniki, np. biały cukier, a do tego ich spożywanie może pobudzać apetyt.

Czy syrop glukozowo-fruktozowy jest szkodliwy?

Wiele badań naukowych potwierdza zależność między nadmiernym spożyciem produktów z syropem glukozowo-fruktozowym a ryzykiem otyłości. Ponadto syrop ten niekorzystnie wpływa na poziom cukru we krwi, zwiększając ryzyko cukrzycy typu 2. Badania naukowe stale dostarczają nowych dowodów na jego nieobojętny, często niekorzystny wpływ na organizm. Z uwagi na to warto unikać podawania dzieciom nadmiernej ilości produktów, do których dodano syrop glukozowo-fruktozowy, oraz tych, które są jego źródłem.

Zobacz też: Czy polskim dzieciom grozi epidemia cukrzycy? Wywiad z diabetologiem

Reklama

Skąd wiadomo, który produkt zawiera syrop z kukurydzy?

Najprostszym sposobem sprawdzenia, czy w produkcie jest syrop glukozowo-fruktozowy jest czytanie etykiet na opakowaniach - na liście składników producent jest zobowiązany podać wszystkie składniki, których użył w produkcie. Warto pamiętać, że składników, które zostały wymienione na pierwszych miejscach, jest najwięcej. Im dalsze miejsce na liście, tym mniej składnika.

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama