Wiosenna sałatka
... czyli marzec i kwiecień na talerzu.
- Wyd. Jedność dla dzieci
Propozycja wiosennych pyszności, które łatwo przygotujesz razem z dzieckiem. Przy okazji może to być świetna zabawa i zachęta dla małych niejadków.Przygotuj: kilka liści różnych sałat, kawałek świeżego ogórka, kilka rzodkiewek, pół łyżeczki pokrojonego szczypiorku, dwa jajka ugotowane na twardo, łyżkę oliwy, przyprawy oraz miskę, drewnianą łyżkę, nóż i deskę do krojenia.
Umyj starannie warzywa pod bieżącą wodą. Liście sałaty podziel na mniejsze części. Ogórek pokrój w półksiężyc, a rzodkiewki w plasterki.
Obierz jajka ze skorupek i potnij na plasterki.
Przygotuj sos z oliwy i przypraw.
Na talerzu ułóż sałatę, ogórek, rzodkiewki i jajka. Posyp sałatkę szczypiorkiem i polej sosem.
Przepis pochodzi z książeczki Joanny Krzyżanek "Cecylka Knedelek", wyd. JEDNOŚĆ, Kielce 2008.