Awokado pochodzi z Meksyku, ale uprawia się je też w innych ciepłych krajach, takich jak Dominikana, Kenia, Kolumbia i Brazylia. Zawiera witaminę A, C, E, witaminy z grupy B, a także dużo potasu. Najzdrowsze jednak są w nim tłuszcze – awokado wyróżnia się wysoką zawartością jednonasyconych kwasów z grupy omega, które wspierają prawidłowy rozwój wzroku, układu nerwowego i mózgu. A to tłuszcze, których nie może zabraknąć w diecie niemowlaka!

Reklama

Awokado dla niemowlaka: od kiedy podawać?

Awokado można podać niemowlakowi, który skończył 7 miesięcy. Nie warto z tym zwlekać, bo awokado dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych doskonale wspomaga rozwijający się układ nerwowy i wzrokowy maluszka. Należy jednak mieć na uwadze, że owoc ten jest dość kaloryczny – średnie awokado ma ok. 250 kalorii. Jego podawanie zacznij od niewielkich porcji i obserwuj, jak niemowlę na nie reaguje.

Jak przygotować awokado dla niemowlaka: pomocne triki

Awokado można przyrządzić na wiele różnych sposobów, jednak dobrze na początek zapoznać niemowlę z surowym awokado. Dzięki temu dziecko przyzwyczai się do jego smaku bez zbędnych dodatków. Warto je podać pokrojone na niewielkie kawałki, aby zmieściły się one do malutkiej rączki. Dziecko nie powinno mieć problemów z gryzieniem, ponieważ dojrzałe awokado ma bardzo miękką, wręcz maślaną konsystencję. Jeśli nie wiesz, jakie awokado dla dziecka będzie najlepsze, sięgnij po nieco droższą odmianę hass – jest ono bardzo miękkie, ale i bardzo smaczne.

WAŻNE: czy niemowlakowi można podać surowe awokado? Tak, surowe awokado zawiera najwięcej składników odżywczych i najlepiej jest podać je właśnie w takiej formie.

Awokado dla niemowlaka: przepis od 8. miesiąca życia

Koktajl z awokado

Zobacz także

Składniki:

  • pół awokado
  • banan
  • gruszka
  • ½ szklanki napoju roślinnego, ekologicznego, bez cukru (np. jaglanego, owsianego)

Przygotowanie: umyj awokado, gruszkę i banana. Awokado przekrój na pół. Połówkę awokado wydrąż i włóż sam miąższ do wysokiego naczynia lub misy blendera. Banana obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do naczynia z awokado. Gruszkę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć ją do naczynia z resztą owoców i zalej napojem roślinnym. Zblenduj całość na gładki, gęsty koktajl.

Pieczone placuszki z awokado i bananem: przepis od 8. miesiąca życia

Składniki:

  • awokado
  • banan
  • jajko
  • mąka kukurydziana/pszenna/jaglana

Przygotowanie: piekarnik nagrzej do 180 stopni, grzanie góra-dół. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Awokado i banana obierz ze skórki i zgnieć widelcem na gładką papkę (możesz użyć też blendera). Do papki dodaj jedno jajko i trzy kopiaste łyżki wybranej przez siebie mąki. Całość dokładnie wymieszaj ze sobą. Na blachę z papierem wyłóż masę w kształcie placuszków. Wstaw blachę do piekarnika i piecz przez 10-15 minut.

Kaszka z awokado: przepis od 8. miesiąca życia

Składniki:

  • 5 łyżek kaszki ryżowej/jaglanej
  • mleko modyfikowane
  • pół awokado

Przygotowanie: wlej wodę do garnka i wstaw ją na gaz. Kiedy się zagotuje, wsyp kaszkę. W momencie, w którym całkowicie zgęstnieje, przeleją ją do wysokiego naczynia. Następnie, dodaj do niej połówkę awokado. Przygotuj mleko modyfikowane wedle zaleceń producenta i wlej je do kaszki z awokado (wlej tyle, by uzyskać odpowiednią dla dziecka konsystencję – w zależności od tego, jaka bardziej mu smakuje). Zblenduj całość na gładką, kremową kaszkę. Podawaj w temperaturze pokojowej.

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama