Choć pierwsze letnie owoce smakują naprawdę wyjątkowo, to na szczęście natura zadbała byśmy się nimi nie znudzili. Gdy kończą się truskawki czy czereśnie, przychodzi czas na inne owoce. Najlepiej oczywiście jeść je na surowo. Niemowlętom trzeba je obrać i rozdrobnić.

Reklama

Jabłka dla dzieci

od 5. miesiąca
Co zawierają: witaminy C, B1, B2, PP, prowitaminę A, kwas pantotenowy oraz wapń, potas, magnez oraz niewielkie ilości żelaza.
Jak podawać: niemowlętom w postaci papek, musów, soków; starszym dzieciom na surowo w cząstkach, w postaci soków, dżemów i kompotów, a także jako dodatek do ciast, mięsa, naleśników, omletów czy sałatek.
Uwagi: regulują trawienie. Pieczone jabłka to składnik lekkostrawnych diet. Istnieje ponad 10 tysięcy odmian tych owoców – różnią się smakiem, kształtem, barwą.

Jakie jabłka wybrać?

Antonówki – twarde i kwaśne; nadają się na szarlotkę i do mięsa.
Papierówki – są soczyste i delikatne w smaku, gdy są mocno dojrzałe, dobre do placków.
Gloster – twarde, soczyste, kwaskowate; świetne do nadziewania pieczonego drobiu.
Malinowe – soczyste i aromatyczne.
Kosztele – twarde, soczyste, słodkie; nadają się do przechowywania przez zimę.
Cortlandy – kruche, słodkie; do deserów.
Lobo – słodkawo-kwaskowate i kruche.
Czempiony – bardzo soczyste, aromatyczne i słodkie; dobre na przetwory.

Winogrona dla dzieci

od 5.–6. miesiąca
Co zawierają: witaminy A, PP, C, a także wapń, żelazo, potas, mangan.
Jak podawać: niemowlętom w postaci soku; starszym dzieciom – świeże.
Uwagi: są łatwostrawne (bez pestek), energetyczne, wspomagają pracę nerek. Dla dzieci kupuj winogrona bezpestkowe, obieraj je ze skórki.

Zobacz także

Dzika róża dla dzieci

od 5. miesiąca w sokach i przecierach, w innej postaci – powyżej 1. roku
Co zawiera: przede wszystkim bardzo dużo witaminy C (nawet 20–30 razy więcej niż cytryna).
Jak podawać: jako dodatek do soków i przecierów oraz w postaci konfitur, z suszonych owoców można robić napary.
Uwagi: działa wzmacniająco, przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo, głównie w infekcjach bakteryjnych i wirusowych.

Gruszki dla dzieci

od 7. miesiąca
Co zawierają: mają niezbyt wiele witamin (C, B1, B2, PP), ale są bogate w składniki mineralne: potas, wapń, żelazo i magnez. Zawierają trochę jodu.
Jak podawać: niemowlętom w postaci papek, musów, soków; starszym dzieciom obrane i pokrojone w cząstki, suszone lub jako przetwory: kompoty, dżemy, soki. Można je podawać na deser z domowym sosem czekoladowym lub waniliowym.
Uwagi: regulują pracę przewodu pokarmowego, bo zawierają sporo błonnika. Odwar z suszonych gruszek to lek na przeziębienia. Odmian jest ponad pięć tysięcy.

[CMS_PAGE_BREAK]

Jakie gruszki wybrać?

Faworytka – bardzo soczysta i słodka.
Konferencja – słodka, soczysta, dobra do suszenia.
Wiliamsa – soczysta, delikatna, słodko-korzenna z typowym zapachem; dobra na przetwory i do suszenia.
Klapsa – soczysta, pyszna na surowo i w kompotach.
Komisówka – jej owoce są duże, uważana jest za najsmaczniejszą z gruszek.
Lukasówka – jej duże owoce są aromatyczne, ma słodkowinny smak.

Aronia dla dzieci

od 7. miesiąca
Co zawiera: jest dobrym źródłem witamin (C, B2, B6, PP, E, prowitaminy A), składników mineralnych (manganu, miedzi, boru, jodu, kobaltu) oraz błonnika.
Jak podawać: najczęściej robi się z niej soki, dżemy albo powidła, z suszonej aronii przygotowuje się napary.
Uwagi: wspomaga układ odpornościowy dziecka, pomaga usuwać z organizmu metale ciężkie, uodpornia skórę na działanie promieni słonecznych. Aronia po zamrożeniu traci cierpki smak.

Śliwki dla dzieci

po 1. roku
Co zawierają: są bogate w witaminy A, C, E, B1, PP, magnez, żelazo, wapń i potas oraz błonnik i pektyny.
Jak podawać: młodszym dzieciom rozgotowane jako przeciery, starszym bez pestek na surowo, warto też robić z nich dżemy, kompoty, powidła, konfitury albo je suszyć. Suszone dodaje się do ciast, placków, kompotów, sosów, mięsa.
Uwagi: polecane są zwłaszcza przy zaparciach oraz anemii, działają też moczopędnie; jest sporo odmian śliwek, m.in.: renkloda (zielona, żółtawa lub fioletowa o bardzo aromatycznym miąższu), mirabelka (mała, żółta, słodka, pachnąca) czy węgierka (owalna, fioletowa i słodka).

Wydrukuj jadłospis na cały tydzień dla niemowlaka i dla dwulatka.

Reklama

Pigwa dla dzieci

po 2. roku
Co zawiera: mnóstwo witaminy C, a także żelaza i miedzi.
Jak podawać: na surowo jako dodatek do napojów (jeśli po zerwaniu poleży kilka dni, stanie się żółta i aromatyczna). Można z niej robić konfitury, kompoty. Pasuje także do mięsa.
Uwagi: korzystnie działa na układ pokarmowy, ze względu na dużą zawartość witaminy C pomaga w leczeniu przeziębień. Choć z wyglądu przypomina owalne jabłko, jest dużo od niego kwaśniejsza.

Reklama
Reklama
Reklama