Niektóre maluchy jako nowość w diecie lepiej tolerują soki warzywne lub warzywa podawane w formie zupki. Wielu pediatrów uważa, że kolejność: najpierw warzywa potem owoce jest korzystniejsza.

Reklama

Owoce

Owoce zawierają dużo cukrów. Maluchy wolą ich słodki smak, dlatego niechętnie akceptują potem zupy czy papki jarzynowe. Jako pierwsze podajemy dziecku jabłka, bo rzadko uczulają. W postaci soków przecierowych wprowadzamy maliny, porzeczki, czarne jagody. Do soku o „ostrym” smaku można dodać łyżeczkę kleiku ryżowego zagotowanego w niewielkiej ilości wody. Niemowlętom w drugim półroczu podajemy soki i przeciery z moreli, brzoskwini, śliwek, a w czwartym kwartale życia owoce cytrusowe i południowe.

Uwaga! Dzieci, które mają skłonności do odczynów alergicznych, truskawki, poziomki, owoce cytrusowe i południowe, a niekiedy nawet maliny podajemy ostrożnie dopiero po ukończeniu pierwszego roku życia.

Warzywa

Pierwsze papki warzywne przygotowujemy z marchwi, ziemniaka, pietruszki i selera. W szóstym-siódmym miesiącu życia do diety dziecka wprowadzamy kalafior, brokuły, zielony groszek cukrowy, pomidor, fasolkę szparagową. Rzadziej wykorzystywane są buraki, warzywa kapustne czy cebulowe, łagodne w smaku cukinie, kabaczki czy bakłażany, które z powodzeniem mogą urozmaicać jadłospisy starszych niemowląt. Początkowo gotowane warzywa trzeba przecierać lub miksować. Potem, gdy dziecko uczy się gryźć i żuć, wystarczy je kroić na cząstki. Można już z nich także robić pierwsze sałatki.
Dziesięciomiesięcznemu niemowlęciu od czasu do czasu podaj do rączki gotowaną marchew czy buraczka – dzieci to uwielbiają. Warto też dietę malca rozszerzyć o gotowaną kapustę, brukselkę, pomidora czy kwaszonego ogórka – dodawaj je do zupy. A gdy maluszek zacznie jeść małe kanapki, kładź mu na chleb plasterek pomidora (obranego ze skórki) lub ogórka.
Odpowiedni smak i aromat soków, zup, przecierów oraz innych potraw warzywnych i warzywno-mięsnych dla najmłodszych dzieci uzyskujemy poprzez łączenie różnych gatunków warzyw i owoców.

Dbaj o witaminy

Zwykłe gotowanie pozbawia warzywa i owoce wielu witamin i składników mineralnych (przechodzą do wywaru). Dlatego gotuj na parze, a jeśli to niemożliwe, wrzucaj warzywa do wrzątku. Wodę po gotowaniu zużyj do zrobienia zupy lub sosu.
Najwięcej witamin jest w surówkach. Przygotowuj je tuż przed podaniem. Dodawaj do nich trochę oleju lub oliwy z oliwek, a także soku z cytryny lub z kiszonej kapusty, co poprawi przyswajanie witaminy C.

Zobacz także

Czytaj też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama