Dieta

Które produkty dla dziecka są bezpieczne? Jak to sprawdzić – mówi dyrektor IMiD [WIDEO]

Na rynku jest wiele produktów dla dzieci. Czy wszystkie są bezpieczne, skoro nie wszyscy producenci chcą się poddawać ocenie? Czy można wierzyć produktom ze znaczkiem Instytutu Matki i Dziecka – mówi dr n. med. Tomasz Maciejewski, dyrektor IMiD.

Jak to się stało, że IMiD certyfikuje produkty dla dzieci?

Mamy w tym zakresie już ponad 60-letnią tradycję. W czasach powojennych Instytut Matki i Dziecka wspierał producentów żywności i wyrobów dziecięcych w tworzeniu produktów dla dzieci. Walczyliśmy wtedy z niedożywieniem i z różnymi chorobami, które nękały dzieci w Polsce po II wojnie światowej.
Czasy się zmieniły, zmienił się stan odżywienia dzieci. Pojawiły się nowe wyzwania. Nie ma już problemu niedożywienia, pojawił się za go problem nadmiernego żywienia i otyłości u dzieci.
Tworzymy receptury produktów dla dzieci i kobiet w ciąży, zaczęliśmy opiniować produkty innych producentów.
Nie jest to proces obowiązkowy. Ma to wspomóc rodziców w doborze bezpiecznego produktu dla dzieci: dobrego jakościowo, bezpiecznego, zawierający takie składniki, by z dziecka wyrósł zdrowy dorosły.

Nie wszyscy producenci chcą się poddawać takim ocenom?

Nie wszyscy producenci chcą się poddać ocenie, bo jest ona trudna, długotrwała, żmudna. Nie ma też obowiązku poddawania produktów ocenie. Jednak ci, którzy korzystają z naszej certyfikacji, mają pewność, że oferują produkt dobry jakościowo, bezpieczny. Na pewno przekłada się to na wybór produktu przez rodziców. Widząc, że produkt był certyfikowany przez IMiD, rodzic wybierze właśnie ten produkt spośród wielu innych.

Rodzic, kupując produkt ze znaczkiem IMiD może być pewny, że ten produkt jest bezpieczny?

Produkt ten nie tylko opiniowany w momencie zgłoszenia, lecz cały czas nadzorowany przez naszych ekspertów, czy nie zaszły w nim jakieś zmiany jakościowe.
Powiedz mi, co jesz, a powiem ci na kogo wyrośniesz. Przywiązujemy ogromną wagę do produktów dla niemowląt, a także do żywienia kobiet w ciąży i niemowląt. Po to, by dziecko nie było zdrowe nie tylko teraz, ale także jako dorosły. To, co dziecko zje w okresie dzieciństwa, będzie miało znaczenie w jego dorosłości
Zobacz także: Co to jest programowanie żywieniowe?
 

Dziewczynka z owocami
Fotolia
Żywienie
Co to jest programowanie żywieniowe?
Czy wiesz, że dzięki dobrej diecie masz wpływ na zdrowie swojego dziecka nie tylko teraz, ale i w przyszłości? To właśnie jest „programowanie żywieniowe”. Zobacz, na czym dokładnie ono polega i jak dzięki diecie zaprogramować zdrowie dziecka.

Okazuje się że dieta w dzieciństwie (a także w życiu płodowym – dzięki diecie kobiety w ciąży), ma duży wpływ na pojawienie się u człowieka tzw. chorób cywilizacyjnych - tego dowodzą badania naukowe. A ponieważ coraz więcej coraz młodszych osób, także dzieci i młodzieży, choruje m.in. na cukrzycę, nadciśnienie lub jest otyła, naukowcy poszukują nowych dowodów na związek tych chorób z dietą. I choć badania ciągle trwają, wiadomo już, że duży (choć niejedyny) wpływ ma na to nieodpowiedni sposób żywienia . Stąd właśnie wzięła się idea tzw. programowana żywieniowego. Nie żyjemy już na szczęście w czasach, gdy kluczowa była walka o jakiekolwiek jedzenie, czas więc wybierać je mądrze i mieć wpływ na zdrowie dziecka , uaktywniając u niego geny, które zapewnią mu zdrowie. Czy zdrowie dziecka jest zapisane w genach? Tak, ale ilość informacji dotyczących rozwoju i zdrowia znajdująca się w genach człowieka jest tak wielka, że w ciągu życia możemy wykorzystać tylko niewielką jej część. Teoria programowania żywieniowego zakłada, że wpływ środowiska, w którym żyjemy, oraz sposób żywienia w tzw. krytycznych okresach życia (okres płodowy i pierwsze trzy lata życia) w największym stopniu decydują o rozwoju i zdrowiu w kolejnych latach. We wczesnym dzieciństwie kształtują się nawyki żywieniowe dziecka , stąd tak ważne jest, by były one prawidłowe. Raz wykształcone nieprawidłowe nawyki będą powielane w późniejszym życiu, a także w dorosłości. Zobacz też: Jak zacząć zdrowiej jeść i karmić dziecko? 5 najważniejszych zasad Co to jest programowanie żywieniowe? To koncepcja, która zakłada, że wpływ m.in. niedoboru lub nadmiaru składników pokarmowych w życiu płodowym i w pierwszych trzech latach życia dziecka prowadzi do trwałych zmian w procesach metabolicznych i hormonalnych, które wpływają na zdrowie dziecka w...

prof. Ewa Pańkowska, diabetolog
Archiwum domowe
Zdrowie
Prof. Ewa Pańkowska: Cukrzyca typu 1 to choroba naszych czasów
W ciągu ostatnich 20 lat w Polsce liczba chorych na cukrzycę typu I się prawie potroiła: obecnie cukrzyca typu 1 jest najczęstszą chorobą przewlekłą diagnozowaną u dzieci! Właśnie zimą obserwuje się największą liczbę zachorowań – mówi prof. dr hab. Ewa Pańkowska, pediatra diabetolog.

O to, komu grozi cukrzyca typu 1, w jaki sposób powstaje i jak trzeba sobie z nią radzić pytamy prof. dr hab. Ewę Pańkowską z Instytutu Diabetologii w Warszawie, która 20 lat temu wprowadziła do Polski leczenie dzieci pompą insulinową. Pani Profesor, co to jest ta cukrzyca? Najogólniej mówiąc, cukrzyca to stan, kiedy mamy podwyższony poziom cukru we krwi. Ale to – że tak powiem – "objawowa" diagnoza choroby, a nie "przyczynowa". Kiedy bowiem wgłębimy się w przyczyny, to z jednej ogólnej cukrzycy zrobi nam się więcej chorób, w tym dwie najczęstsze: cukrzyca typu 1, najczęściej diagnozowana u dzieci i młodzieży, oraz cukrzyca typu 2 , rozpoznawana zazwyczaj u osób po 35. roku życia. Oprócz tych dwóch typów możemy wyróżnić też np. cukrzycę ciążową lub cukrzycę noworodkową, występującą bardzo rzadko (raz na kilkaset tysięcy dzieci). Te dwie ostatnie cukrzyce można wyleczyć, ale cukrzyca typu 1 i cukrzyca typu 2 są chorobami na całe życie. Czym różni się cukrzyca typu 1 od cukrzycy typu 2? Przede wszystkim cukrzyca typu 1, w przeciwieństwie od innych cukrzyc, nie jest chorobą związaną z układem trawienia. To jedna z tzw. chorób z autoagresji, czyli że jej podłożem jest nieprawidłowe działanie układu odpornościowego – tak samo jak jest w przypadku astmy, alergii. W Stanach Zjednoczonych coraz głośniej mówi się nawet o tym, żeby cukrzycę typu 1 wyjąć z tego całego worka cukrzycowego i potraktować ją jako zupełnie odrębną chorobę.  Wspomniała Pani o alergii. Czy u dzieci z alergią występuje większe ryzyko cukrzycy typu 1? Nie. Alergia, choć jej podłożem również są błędy w działaniu układu odpornościowego, w przeciwieństwie do cukrzycy nie jest chorobą z autoagresji. W alergii układ immunologiczny nie atakuje własnego organizmu, a w cukrzycy typu 1 właśnie tak się dzieje. Inne choroby z...

Nasze akcje
dziecko na szczepieniu
O szczepieniach
Szczególne znaczenie szczepień przeciw pneumokokom u niemowląt i dzieci w dobie pandemii COVID-19
Partner
mata na piknik
Pielęgnacja
Jedziecie na piknik? Oto 6 wskazówek, dzięki którym się uda
Partner
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Partner
Podróże z Marko BeSafe
Rozwój
Oto sposób na przewożenie dziecka 5 razy bezpieczniej niż dotąd!
Partner
Polecamy
Porady
jak ubierać noworodka latem
Noworodek
Jak ubierać noworodka latem, żeby go nie przegrzać?
Małgorzata Wódz
Nowe urlopy dla rodziców
Prawo i finanse
Nowe urlopy dla rodziców w 2022 roku: od kiedy więcej dni wolnych?
Małgorzata Sztylińska-Kaczyńska
Bon turystyczny: jak wykorzystać w 2022?
Aktualności
Gdzie można wykorzystać bon turystyczny – lista podmiotów + zmiany przepisów
Ewa Janczak-Cwil
Rabarbar w ciąży
Dieta w ciąży
Czy w ciąży można jeść rabarbar? Tak, ale trzeba pamiętać o jednej rzeczy
Luiza Słuszniak
imiona unisex
Imiona
Imiona unisex – jak nazwać dziecko bez wskazywania na płeć? 168 propozycji!
Ewa Janczak-Cwil
biegunka w ciąży
Zdrowie w ciąży
Biegunka w ciąży: przyczyny i leczenie rozwolnienia w ciąży i przed porodem
Ewa Janczak-Cwil
bon turystyczny do kiedy
Aktualności
Bon turystyczny 2022 – ważność bonu. Do kiedy można wykorzystać?
Małgorzata Wódz
zapłodnienie
Starania o dziecko
Zapłodnienie: przebieg, objawy, kiedy dochodzi do zapłodnienia
Magdalena Drab
Czop śluzowy
Przygotowania do porodu
Czop śluzowy – co to, jak wygląda, kiedy odchodzi?
Joanna Biegaj
wyprawka noworodka
Niemowlę
Wyprawka dla noworodka na lato: ubranka i rzeczy do szpitala [LISTA ZAKUPÓW]
Małgorzata Wódz
uczulenie na jad pszczeli / uczulenie na jad osy
Zdrowie
Uczulenie na jad pszczeli i jad osy: objawy, co robić i jak przebiega leczenie
Katarzyna Pinkosz
Szparagi w ciąży: czy można jeść, właściwości, przeciwwskazania
Dieta w ciąży
Szparagi w ciąży: czy można jeść, właściwości, przeciwwskazania 
Luiza Słuszniak
jak pobrać bon turystyczny
Prawo i finanse
Jak pobrać i aktywować bon turystyczny: instrukcja rejestracji na PUE ZUS (krok po kroku)
Milena Oszczepalińska
domowe sposoby na komary
Aktualności
Domowe sposoby na komary: co robić, żeby komary nie gryzły?
Joanna Biegaj
twardy brzuch w ciąży
Zdrowie w ciąży
Twardy brzuch w ciąży – kiedy napięty brzuch jest powodem do niepokoju?
Ewa Cwil
plan porodu
Lekcja 2
Plan porodu: jak go napisać, czy jest obowiązkowy? Wzór do druku
Małgorzata Wódz
pozytywny test ciążowy
Ciąża
Pozytywny test ciążowy – co dalej? Kiedy test ciążowy jest fałszywie pozytywny?
Joanna Biegaj
plamienie implantacyjne
Objawy ciąży
Plamienie implantacyjne: co to jest, jak wygląda, ile trwa? Czy zawsze występuje w ciąży?
Małgorzata Wódz