Wyniki
Wyniki
Laureaci
Wyniki
Wyniki
Wyniki
ziajka krr
Wyniki
Nivea Klub Rodzica Recenzenta
Wyniki
nivea baby 2w1 krr
Wyniki
Pampers KRR
Wyniki
Wyniki
Wyniki
Wyniki
mama, niemowlę, kuchnia, gotowanie
Dieta

Zdrowa dieta niemowlaka

Niemowlęta rosną jak na drożdżach i mają wyjątkowo delikatne żołądki. Dlatego potrzebują wszystkiego, co najlepsze. Jak zdrowo gotować dla maluszka?

Bobaskom może zaszkodzić nawet to, co na nas, dorosłych, nie zrobiłoby specjalnego wrażenia. A to, co i nam może nie wyjść na zdrowie, im nie wyjdzie na zdrowie na pewno. Dlatego trzeba zwracać uwagę na to, co i jak gotujemy dla dziecka.

Przestrzegaj zasad higieny
Zanim zabierzesz się za robienie zupki czy tarcie jabłka, umyj ręce. Dokładnie myj też blaty, naczynia i kuchenne akcesoria, np. tarki (bakterie bardzo je lubią) i deski do krojenia. Te, na których kroisz surowe mięso, sparz wrzątkiem. Najlepsze są szklane lub ze stali nierdzewnej, bo nie ma nierówności i rys, w których mogłyby gromadzić się resztki. Pamiętaj, że wylęgarnią paskudztw mogą być również niezbyt czyste i wilgotne ścierki (pierz je w wysokiej temperaturze). Często zmieniaj gąbki, zmywaki...
Podczas gotowania albo karmienia nigdy nie oblizuj łyżeczki malca ani nie pij z jego kubka. Jeśli chcesz spróbować zupki smyka, weź drugą łyżeczkę i odłóż na swój talerz. Nie karm dziecka swoimi sztućcami. Jeśli w miseczce czy na talerzyku zostały resztki niezjedzonego dania, wyrzuć je. Są na nich resztki śliny, a to pożywka dla bakterii.

Używaj bezpiecznych naczyń i garnków
Z naczyń aluminiowych podczas gotowania wypłukują się szkodliwe pierwiastki. Z kolei na garnkach emaliowanych często powstają rysy i odpryski. Jeżeli naczynie jest uszkodzone, trzeba je wyrzucić, bo z fragmentu niepokrytego emalią metalu mogłyby się przedostawać do żywności szkodliwe pierwiastki. Najlepiej korzystać z rondli i garnków wykonanych ze stali nierdzewnej lub stalowych, pokrytych teflonem. Bezpieczne jest także szkło i miedź.
Jeśli używasz naczyń, sztućców i pojemników z tworzyw sztucznych, korzystaj wyłącznie z tych, które mają atest (najczęściej PZH) i są dopuszczone do kontaktu z żywnością. Na pewnym forum internetowym mamy dyskutowały o tym, czy wolno przechowywać pokarm lub inne potrawy w jednorazowych pojemniczkach na mocz. Nie można!
Ostrożnie traktuj nowości. Ostatnio sporo szumu narobiły chińskie łyżki i łopatki z tzw. czarnego nylonu. Okazało się, że w wysokich temperaturach, np. gdy się miesza nimi zupę, wydzielają rakotwórczą substancję. Jej dawka przekraczała normy 10 tysięcy razy!

Korzystaj ze składników wysokiej jakości
Wszystko, co ląduje na talerzu lub w butelce niemowlaka, musi być świeże i dobrej jakości.
• Mięso. Nawet odrobinę nieświeże albo przechowywane w złych warunkach może być przyczyną niestrawności, biegunki, wymiotów, zatrucia. W mięsie z niepewnego źródła mogą być jajeczka pasożytów, nie ma także gwarancji, że było przechowywane jak należy. Jakie mięso kupować? Najlepiej z gospodarstwa ekologicznego, z certyfikatem gwarantującym, że zwierzęta karmione były paszą bez nawozów sztucznych i środków ochrony roślin. Można je kupić bezpośrednio w gospodarstwie, w sklepach ze zdrową żywnością lub przez Internet. Wybieraj chude gatunki: cielęcinę, mięso królika, drób, wołowinę; wiele chemicznych związków odkłada się w tkance tłuszczowej.
UWAGA! Dla dzieci ze skłonnością do alergii warto wybierać gatunki, które najrzadziej uczulają: jagnięcinę, królika, indyka.
• Warzywa i owoce. Choć jarzyny są zdrowe, mogą zawierać niekorzystne substancje, głównie azotany, pochodzące m.in. ze środków ochrony roślin (azotany mogą przeobrazić się w niebezpieczne azotyny). Dlatego warto sięgnąć po warzywa i owoce z ekologicznych upraw, ogródka lub zaufanych sklepów. Jeśli nie masz pewności, że są bezpieczne, myj je ciepłą wodą. Grubo obieraj warzywa korzeniowe (pod skórką gromadzi się najwięcej niebezpiecznych substancji). Zrezygnuj z nowalijek – zawierają szczególnie dużo azotanów i pestycydów.
UWAGA! Z warzyw (np. ziemniaków czy marchewki) trzeba odcinać (z zapasem!) zielone części – jestw nich solanina, szkodliwy organiczny związek chemiczny, który może spowodować zatrucie. Zimą warto sięgnąć po mrożonki albo gotowe deserki dla niemowląt.
• Pieczywo. Pieczywo z żytniej czy razowej mąki trudniej strawić. Maluszkowi, który dopiero zaczyna jeść chleb i bułki, a także dziecku z niedowagą, lepiej na początku podawać białe. Nie kupuj pieczywa, które może przetrwać wieki. Najlepsze jest takie, które już po dniu czy dwóch staje się czerstwe.
• Jajka. Jeśli chcesz sprawdzić, czy jajko nadaje się do jedzenia, zanurz je w wodzie (jeśli tonie, wszystko jest w porządku), obejrzyj pod światło (jeżeli skorupka jest jasna, będzie widać, czy komora powietrzna jest powiększona), potrząśnij (jeśli słychać chlupot, jajko nie jest najświeższe), obejrzyj żółtko i białko (rozpływające się białko i zmarszczki na błonce żółtka oznaczają, że jajko nie jest zbyt świeże). Jajka można przechowywać w lodówce (2–4º) do kilku tygodni, a w 0º– kilka miesięcy. Każde jajko powinno mieć numer identyfikacyjny.
• Jogurty. Najbezpieczniejsze są naturalne. Smakowe są dosładzane, a poza tym w tych pierwszych jest więcej bakterii probiotycznych, które pozytywnie oddziałują na układ pokarmowy i odpornościowy.
• Kaszki. Wybieraj kaszki dostosowane do wieku dziecka. Na opakowaniach producent zamieszcza informację na ten temat. Dzieciom zdrowym poleca się kaszki mleczne, mleczno-ryżowe. Dla maluchów z alergią przeznaczone są kaszki ryżowe, pozbawione mleka i glutenu. Smak kaszki dobieramy zgodnie z preferencjami dziecka.
• Słodycze. Tego nie polecamy. Lepiej jak najdłużej izolować dziecko od słodyczy. Niemowlakowi można już podsuwać suszone morele, jabłka. Lepiej samodzielnie upiec ciasteczka niż podawać bobasowi gotowe, bogate w tłuszcze piekarnicze i cukier.
• Gotowe dania. Czytaj etykietki i wybieraj produkty dla odpowiednich grup wiekowych. Sprawdzaj datę przydatności do spożycia.

Co powinna jeść kobieta karmiąca piersią?

jajka
Święta i uroczystości
7 faktów o jajku
Jajko - wielkanocny symbol stworzenia, budzącej się wiosny, nowego życia. Przeczytaj, jak je najlepiej gotować, kiedy jest świeże i jakie jajka kupować dla dziecka.

Dawniej (w niektórych okolicach jest tak jeszcze nadal) z jajkami związane były wielkanocne zabawy . Jajka to źródło bardzo cennych substancji odżywczych, niezbędnych do prawidłowego rozwoju dziecka. 1. Kupuj jajka najwyższej jakości Najlepiej z hodowli ekologicznej (oznaczone stemplem „0”) albo od kur z wolnego wybiegu („1”). Te z hodowli ściółkowej („2”) lub chowu klatkowego („3”) żyją w gorszych warunkach i dostają sztuczną karmę. 2. Uważaj na pękniętą skorupkę Przez nią do wnętrza jaja mogą się dostać bakterie. Jeśli jajko w drodze do domu pęknie, wbij je do naczynia, szczelnie przykryj, schowaj do lodówki i zużyj w ciągu dwóch dni. Gdy skorupka pęknie podczas gotowania, jajko można bezpiecznie jeść. 3. Jajka przechowuj w lodówce Układaj je spiczastym końcem do dołu. Wtedy żółtko jest z dala od komory powietrznej (w szerszym końcu skorupki). Jajka nie powinny leżeć w pobliżu serów pleśniowych czy ryb, bo łatwo wchłaniają zapachy. Świeże można przechowywać do czterech tygodni. Sprawdzaj datę ważności! 4. Sprawdzaj świeżość jajka Wrzuć surowe jajko do zimnej wody. Świeże tonie, starsze utrzyma się na powierzchni, bo ma komorę powietrzną bardziej wypełnioną powietrzem. Wskazówką jest też wygląd skorupki – świeże ma matową. Gdy jajko jest nieświeże, słychać chlupot przy potrząsaniu nim.  5. Wartość jajka nie zależy od koloru skorupki Na kolor żółtka wpływa rodzaj karmy, jaką dostaje kura. To nieprawda, że jajka z ciemnym żółtkiem są zdrowsze, a z jasnym mniej wartościowe. Kury karmione pszenicą znoszą jajka o jasnym żółtku, karmione kukurydzą – o pomarańczowym. Kolor skorupki zależy od rasy kury i nie ma związku z wartością odżywczą jajka. 6. Jajka mogą jeść już niemowlęta Po raz pierwszy możesz podać dziecku pół...

niemowlę, lato, kuchnia, przekąska, jabłko, owoc
Panthermedia
Dieta
8 zasad letniej diety dziecka - jak uniknąć salmonelli, gronkowców i jadu kiełbasianego?
W gorące dni bakterie namnażają się błyskawicznie. A wtedy kłopoty żołądkowe gwarantowane. Oto, jak gotować, by dziecko ich uniknęło.

Dzieci mają wyjątkowo delikatne żołądki, więc może im zaszkodzić nawet to, co na nas, dorosłych, nie zrobiłoby specjalnego wrażenia. Dlatego gotując dla malucha, musisz stosować kilka ważnych zasad – o każdej porze roku, ale latem w szczególności.   1. Gotując dla dziecka, przestrzegaj higieny Zanim zabierzesz się za robienie zupki czy tarcie jabłka, umyj ręce. Dokładnie wytrzyj też blaty, naczynia i kuchenne akcesoria, np. tarki (bakterie bardzo je lubią) i deski do krojenia. Te, na których kroisz surowe mięso, wyparzaj wrzątkiem. Najlepsze są deski szklane lub ze stali nierdzewnej, bo nie ma na nich nierówności. Pamiętaj, że wylęgarnią paskudztw mogą być również niezbyt czyste i wilgotne ścierki (pierz je w wysokiej temperaturze). Często zmieniaj gąbki, zmywaki, szczotki. I pamiętaj, że dziecko przed posiłkiem zawsze powinno umyć rączki. Wypróbuj 7 prostych przepisów dla 6-miesięcznego dziecka. 2. Nie oblizuj łyżeczki dziecka Podczas gotowania albo karmienia nigdy nie oblizuj łyżeczki dziecka ani nie pij z jego kubeczka. Jeśli chcesz spróbować niemowlęcej zupki, weź drugą łyżeczkę i odłóż na własny talerz. Nie karm też dziecka swoimi sztućcami. 3. Używaj dobrych naczyń W aluminiowych naczyniach podczas gotowania wypłukują się szkodliwe pierwiastki. Z kolei na garnkach emaliowanych często powstają rysy i odpryski. Jeżeli naczynie jest uszkodzone, trzeba je wyrzucić, bo z fragmentu niepokrytego emalią metalu mogłyby się przedostawać do żywności szkodliwe substancje. Najlepiej korzystać z rondli i garnków wykonanych ze stali nierdzewnej lub stalowych, pokrytych teflonem (sprawdzaj co pewien czas czy nie zaczyna odpadać). Bezpieczne jest także szkło i miedź. Jeśli używasz naczyń, sztućców i pojemników z tworzyw sztucznych, korzystaj wyłącznie z tych, które mają atest i zostały przeznaczone do kontaktu z żywnością (także...

24750321.jpg
Święta i uroczystości
Jajko jest super dla dziecka
Najczęściej jemy je ugotowane na miękko, twardo lub w postaci jajecznicy. A szkoda, bo jajeczne potrawy mogą być bardziej wykwintne. Nawet dla malucha.

Gdy słyszysz o ptasiej grypie i salmonelli, zastanawiasz się, czy w ogóle dawać malcowi jajka. Tak! Lekarze przekonują, że przez ich jedzenie nikt się grypą nie zaraził, zresztą gotowanie zabija zarówno wirusy, jak i bakterie (także salmonelli). Kiedy podać jajko niemowlęciu? Jajko to prawdziwy żywieniowy skarb . Jest w nim mnóstwo witamin, żelazo (a dzieci często mają jego niedobory, co grozi anemią), wielonienasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol (potrzebne mózgowi). Niestety, jajko to dość silny alergen, więc ostrożnie wprowadzaj je do menu malca. Jeśli nie jest uczuleniowcem, możesz podać pół żółtka już w siódmym miesiącu (co drugi dzień). Najlepiej najpierw ugotuj jajko na twardo, wyjmij żółtko, dodaj do zupy jarzynowej i zmiksuj. Od dziewiątego miesiąca smyk może zjeść całe żółtko co drugi dzień. Wzbogacaj nim zupki, kaszki, budynie. Pamiętaj tylko, że żółtko musi być ścięte! To właśnie w nim znajdują się największe witaminowo-mineralne skarby. Białko jest nieco mniej wartościowe i częściej uczula. Zawiera silny alergen – owoalbuminę, która nawet w małych ilościach może spowodować silne reakcje uczuleniowe. Dlatego całe jajko podaj malcowi najwcześniej w 11. miesiącu. Uwaga: Jeśli smyk jest alergikiem, niech spróbuje żółtka dopiero w 12. miesiącu, a całego jajka po skończeniu 18 miesięcy. Jak poznać, czy jajko jest świeże Jeśli masz wybór, kupuj jajka tzw. wiejskie, nie fermowe. To, czy kura chodziła po podwórku i co jadła, ma wpływ na jakość jajek. Jest w nich wtedy więcej składników mineralnych i witamin. Przede wszystkim jednak zwróć uwagę na świeżość. Zrób prosty test : włóż jajko do garnuszka z osoloną wodą. Jeśli leży poziomo, jest świeże . Gdy ustawia się pionowo, to znaczy, że ma już ze 2–3 tygodnie. Jeżeli zaś wypływa na powierzchnię, jest stare. Dlaczego? Długo przechowywane jajko...

Nasze akcje
częste oddawanie moczu u dziecka
Zakupy
Szukasz najlepszego nocnika dla dziecka? Sprawdź nasz ranking!
Współpraca reklamowa
Kobieta czyta książkę
Zakupy
Tej książce ufają miliony rodziców! Czy masz ją na półce?
Współpraca reklamowa
łojotokowe zapalenie skóry
Pielęgnacja
Test zakończony sukcesem! 99% osób poleca te kosmetyki
Współpraca reklamowa
Polecamy
Porady
1000 zł na wakacje
Prawo i finanse
Bon 1000 zł na wakacje: od kiedy bon turystyczny 2023? Nowe informacje
Magdalena Drab
świadectwo z paskiem
Wychowanie
Czerwony pasek na świadectwie — od jakiej średniej? Wymagania i kryteria 2023
Joanna Biegaj
początek roku szkolnego 2023
Newsy
Będą dłuższe wakacje: początek roku szkolnego 2023/2024 został przesunięty
Magdalena Drab
5 dni opieki na dziecko
Prawo i finanse
5 dni opieki nad dzieckiem – czy urlop opiekuńczy 2023 jest płatny?
Joanna Biegaj
Życzenia na Dzień Ojca
Święta i uroczystości
Życzenia na Dzień Ojca 2023: od małego i dorosłego dziecka (krótkie, wzruszające, śmieszne)
Joanna Biegaj
ile dać na komunię
Święta i uroczystości
Ile dać na komunię w 2023: ile do koperty od gościa, dziadków, chrzestnej i chrzestnego?
Maria Nielsen
wniosek u urlop rodzicielski
Prawo i finanse
Wniosek o urlop rodzicielski 2023 – wzór do druku
Magdalena Drab
Cytaty na chrzest
Cytaty i przysłowia
Cytaty na chrzest: piękne sentencje i złote myśli z okazji chrzcin
Milena Oszczepalińska
gdzie nad morze z dzieckiem
Czas wolny
Gdzie nad morze z dzieckiem? TOP 10 sprawdzonych miejsc dla rodzin z maluchami
Ewa Janczak-Cwil
jak ubierać niemowlę na spacer wiosną
Pielęgnacja
Jak ubierać niemowlę wiosną: w kwietniu, w maju i przy 20 stopniach [LISTA UBRANEK]
Magdalena Drab
Szkarlatyna - co to oznacza
Zdrowie
Szkarlatyna u dzieci: co to za choroba? Przyczyny, objawy i leczenie płonicy
Beata Turska
larwy kleszczy
Edukacja
Larwy kleszczy – jak wygląda larwa kleszcza i czy jest niebezpieczna? [ZDJĘCIA]
Joanna Biegaj
czy można przykrywać wózek pieluchą
Pielęgnacja
Zakrywanie wózka pieluchą to nie sprytna ochrona przed słońcem. Dziecku grozi szpital!
Magdalena Drab
gęsty katar u dziecka
Zdrowie
Gęsty katar u dziecka – jak szybko się go pozbyć?
Ewa Janczak-Cwil
pas poporodowy
Połóg
Pas poporodowy: kiedy i ile godzin nosić pas brzuszny? [EFEKTY I OPINIE]
Agnieszka Majchrzak
latające kleszcze
Święta i uroczystości
Latające kleszcze – czy strzyżak sarni jest niebezpieczny?
Magdalena Drab
angielskie imiona
Imiona
Angielskie imiona żeńskie i męskie: popularne i ładne (+ ich polskie odpowiedniki)
Joanna Biegaj
uczulenie na słońce
Pielęgnacja
Uczulenie na słońce u dziecka: jak wygląda wysypka od słońca u dziecka? Leczenie, zapobieganie
Małgorzata Wódz