Kasza manna, nazywana także grysikiem, otrzymywana jest poprzez odsiewanie grubszych kaszek w trakcie przemiału ziaren pszenicy na mąkę, przez co jest ona bardzo drobna i co za tym idzie, szybka do przygotowania. Obfituje w żelazo, potas, fosfor i wapń oraz witaminy z grupy B, które wspierają układ nerwowy. Jest też lekkostrawna, stanowi doskonałą, pierwszą glutenową kaszę dla niemowlaka. Docenią ją także starsze dzieci oraz osoby borykające się z nadwrażliwością układu pokarmowego. Można podać ją na słodko, jak i na słono, jeść ją na śniadanie, deser czy kolację. Można też wykorzystać ją do przygotowania ciast czy mięs (doskonale scali np. pasztet).

Reklama

Zanim zabierzesz się za gotowanie kaszy, zwróć uwagę na jej jakość. Im świeższa, tym lepsza – przed zakupem warto sprawdzić z tyłu opanowania datę produkcji oraz kolor kaszy. Dobra, świeża kasza manna powinna być biała, ewentualnie kremowa. Najlepsza kasza będzie to taka, która pochodzi z ekologicznej uprawy.

Pamiętaj, że otwartą kaszę mannę musisz zużyć w ciągu 6 miesięcy.

Kasza manna na wodzie – proporcje

Na rynku dostępne są dwa rodzaje tej kaszy – zwykła i błyskawiczna. Kaszę mannę zwykłą przygotowuje się nieco dłużej, ponieważ nie jest ona poddana wstępnej obróbce termicznej, w odróżnieniu od kaszy błyskawicznej. Jak długo gotować kaszę mannę na wodzie? Błyskawiczna to zaledwie 3 do 5 minut gotowania. Kasza manna zwykła to około 10 minut gotowania.

W przygotowaniu kaszy manny kluczowe są proporcje. Ile kaszy na litr wody? Jeśli chcesz przygotować gęstą kaszę na wodzie, dla całej rodziny, na litr wody użyj 16 łyżek kaszy manny.

Zobacz także

Jak ugotować kaszę mannę na wodzie?

Potrzebujesz:

  • Szklanki (250 ml)
  • Wody
  • Garnka
  • Łyżki stołowej
  • Kaszy manny
  • Miski/salaterki

Przygotowanie: wstaw garnek na gaz. Wlej do niego szklankę wody. Kiedy woda zacznie bulgotać, dodaj do niej 4 łyżki kaszy manny. Mieszaj energicznie do zgęstnienia kaszki. Kiedy kaszka zgęstnieje, zdejmij ją z palnika i natychmiastowo przełóż do wybranego przez siebie naczynia. Podawaj kaszkę w temperaturze pokojowej.

Kasza manna na wodzie z bananem i jabłkiem – przepis

Potrzebujesz:

  • Garnka
  • Szklanki (250 ml)
  • Łyżki
  • Kaszy manny
  • Banana
  • Widelca
  • Miski

Przygotowanie: Wstaw garnek na gaz. W trakcie gotowania wody rozgnieć banana widelcem na możliwie najgładszą papkę. Kiedy woda zacznie wrzeć, wsyp do wody 3 łyżki kaszy manny i dodaj do niej bananową papkę. Energicznie mieszaj, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Zajmie to około 3 minut. Kiedy kaszka będzie już gęsta, natychmiastowo przełóż ją do miski. Podawaj w temperaturze pokojowej

Kasza manna na wodzie z jabłkiem – przepis

Potrzebujesz:

  • Garnka
  • Szklanki (250 ml)
  • Łyżki
  • Kaszy manny
  • Gotowego musu jabłkowego (5 łyżek)
  • Miski

Ewentualnie:

  • Jabłka
  • Tarki
  • Obieraczki

Wstaw garnek na gaz. Kiedy woda zacznie wrzeć, wsyp do wody 4 łyżki kaszy manny i dodaj do niej mus jabłkowy. Energicznie mieszaj, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Zajmie to około 3 minut. Kiedy kaszka będzie już gęsta, natychmiastowo przełóż ją do miski. Podawaj w temperaturze pokojowej.

UWAGA: jeśli nie masz w domu gotowego musu jabłkowego, możesz obrać jabłko i zetrzeć je na tarce o bardzo drobnych oczkach. Podobnie jak w przepisie, dodaj do kaszy 5 łyżek przygotowanego przez siebie musu.

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama