Dziecko je kaszkę
Fotolia
Dieta

Kiedy podać pierwszą kaszkę? O produktach zbożowych dla niemowlaka – zasady 2019

Gdy dziecko kończy pół roku, to już najwyższy czas, by wprowadzić do jego diety nowe produkty, także zbożowe – na początek kaszki i kleiki. Jak to zrobić? Po trochu i po kolei.
dr hab. inż. Anna Harton
Konsultacja merytoryczna

Z pewnością twoje dziecko spróbowało już warzyw i owoców. Teraz przychodzi czas na kolejną nowość. Maluchy zwykle lubią produkty zbożowe. Na początek wybierz kaszki i kleiki bezglutenowe, w tym te najlepiej strawne, np. kaszkę ryżową. Później podawaj też te z ziaren mało oczyszczonych, bo są najzdrowsze.  

Jakie mają wartości?

Produkty zbożowe dostarczają sporej ilości kalorii (węglowodany złożone, głównie skrobia) – to ważne dla dziecka, bo ilość energii, którą czerpie z mleka (mamy lub modyfikowanego) przestaje mu już wystarczać. Po czwartym, a już zdecydowanie po szóstym miesiącu życia maluchowi wyczerpują się też zapasy żelaza, które przekazała mu mama – kasze i inne produkty zbożowe to cenne źródło tego składnika. Zawierają też inne ważne składniki mineralne: fosfor, wapń, potas, magnez, oraz witaminy, szczególnie z grupy B, które m.in. ułatwiają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Zaś witamina PP (niacyna), której szczególnie dużo jest w kaszy jęczmiennej, ma spore znaczenie w zapobieganiu anemii. Produkty zbożowe dostarczają sporych ilości błonnika, który reguluje pracę przewodu pokarmowego.

Mleko modyfikowane po roku - sprawdź testy i opinie rodziców

Od kiedy podawać produkty zbożowe?

Kaszki, kleiki możesz wprowadzić do diety niemowlęcia już w piątym miesiącu życia (chyba że decydujesz się karmić wyłącznie piersią przez pierwsze pół roku życia dziecka), początkowo w małych ilościach. Zacznij od produktów bezglutenowych, potem podaj glutenowe (patrz też ramka). Na podanie dziecku glutenu masz czas do końca pierwszego roku życia. O kolejności wprowadzania różnych produktów zbożowych decyduje oczywiście zawartość glutenu, ale też ich postać, stopień rozdrobnienia. Drobne kasze można wprowadzić wcześniej niż grubsze, które wymagają umiejętności sprawnego gryzienia. Kaszkę lub kleik podawaj jako osobny posiłek (porcja ok. 150 g), ale zacznij od małych ilości.

Zobacz też: 9 kroków do samodzielnego jedzenia

Co na początek?

Zacznij od kaszek, które mają gładką konsystencję.

  • Drobne kaszki. Kaszkę lub kleik możesz przygotować samodzielnie w domu lub skorzystać z gotowych produktów (kaszki zbożowej bezmlecznej lub zbożowo-mlecznej, sprawdź na opakowaniu wiek dziecka, dla którego jest przeznaczona). Pamiętaj, że popularna kasza manna to kasza glutenowa (podaje się ją później niż bezglutenową np. ryżową, kukurydzianą). Możesz od niej zacząć tzw. prowokację glutenem – na początek podaj małą ilość. 
  • Drobne kasze. Ośmiomiesięczny maluch, który umie już dość sprawnie jeść gładkie pokarmy, może próbować dań, w których wyczuwalne są miękkie kawałeczki (grudki). Do zupek możesz dodawać np. drobną kaszę krakowską. Dzięki miękkim cząsteczkom dziecko zacznie uczyć się jeść pokarmy o mniej jednolitej konsystencji. Potem wprowadź drobną kaszę jęczmienną, pęczak, a następnie kaszę gryczaną.
  • Chrupki i herbatniki. Nadają się dla maluchów w 8–9. miesiącu, które próbują same jeść – łatwo rozpuszczają się w buzi, więc trudno się nimi zakrztusić. Wybieraj herbatniki i biszkopty przeznaczone specjalnie dla dzieci. Te zwykłe często zawierają niezdrowy utwardzany tłuszcz. Podawaj je z umiarem, jako przekąskę – nie mogą zastępować głównych posiłków. 
  • Pieczywo. Zacznij od jasnego, np. białego chleba, bułki. Pod koniec pierwszego roku życia można podawać dziecku też bułeczki grahamki, a gdy skończy rok – chleb razowy

Jakie zboża są najlepsze dla niemowlaka?

Wybieraj dla dziecka produkty jak najmniej przetworzone, naturalne, bez dodatków smakowych i cukru.

  1. Ryż: kleik, kaszka, ryż. Zawiera białko roślinne i skrobię, dość mało witamin, minerałów i błonnika. Naturalnie bezglutenowy.  
  2. Kukurydza: kasza, mąka. Bogata w węglowodany, prowitaminę A, potas, magnez i fosfor. Naturalnie bezglutenowa. 
  3. Gryka: kasza gryczana, krakowska, makaron. Zawiera sporo lecytyny oraz witaminy E. Naturalnie bezglutenowa.
  4. Proso: kasza jaglana. Bogate m.in. w fosfor, żelazo i witaminę A. Naturalnie bezglutenowe.
  5. Pszenica: kasza manna, mąka, kuskus, bułki, makaron. Jest bogata w składniki mineralne (sód, wapń, magnez, żelazo), a także witaminy B1, B2, B12, D, E, K, PP. Zawiera gluten. 
  6. Żyto: mąka, chleb razowy, chleb sitek, graham. Zawiera dużo wapnia, potasu, żelaza i witaminę E oraz z grupy B. Zawiera gluten. 
  7. Jęczmień: kasza pęczak, perłowa. Kasza perłowa jest łatwiej strawna niż pęczak, ale ma mniejszą zawartość składników mineralnych i witamin z grupy B. Zawiera gluten.
  8. Owies: płatki owsiane Jest bogaty w wapń, żelazo, fosfor, jod oraz witaminę E i z grupy B, a także w błonnik. Może zawierać gluten, jednak tylko w postaci zanieczyszczeń.


Zobacz też:

BLW: zasady, które pomogą uniknąć zakrztuszenia [WIDEO]

kasze dla mamy karmiącej
Fotolia
Karmienie
Która kasza jest najlepsza dla karmiącej mamy?
Ich wielkim amatorem był już... Kazimierz Wielki – gdy nie znano ziemniaków właśnie kasze królowały na polskich stołach. Choć pewnie wcale nie chcesz wracać do średniowiecza, to akurat w kwestii kaszy warto. Bo jest zdrowa.

Dawniej kasze robiono głównie z ziaren orkiszu (rodzaj pszenicy), dzikiego jęczmienia oraz prosa. Dziś kasze powstają przede wszystkim z jęczmienia, prosa, pszenicy, gryki, owsa, kukurydzy. Ziarna są obłuszczane, polerowane, a także łamane czy mielone. W zależności od tego, na jakim etapie zatrzyma się ich obróbka, powstają kasze grube , średnie lub drobne. Zobacz, dlaczego warto, by karmiąca mama jadła kasze. Co dobrego w kaszach? Ziarna, z których powstają kasze, są mało przetworzone, dzięki temu zachowują większość swoich naturalnych wartości odżywczych . Kasze zawierają sporo błonnika , który reguluje pracę przewodu pokarmowego, zapobiegając zaparciom. Witaminy, szczególnie z grupy B, które ułatwiają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz dobrze wpływają na stan włosów. Zaś witamina PP (niacyna), której szczególnie dużo jest w kaszach jęczmiennych, ma duże znaczenie w procesach krwiotwórczych, zapobiegając anemii (to ważne dla karmiącej mamy ). Przyczynia się też do poprawy kondycji skóry. Kasze zawierają też składniki mineralne: fosfor, wapń, potas, magnez i żelazo. Są dobrym źródłem białka roślinnego. Jakie kasze wybierać? Choć kasze przechodzą dość skomplikowane procesy produkcyjne, to wciąż zachowują większość swoich wartości odżywczych. W przypadku kasz gruboziarnistych (gryczana, pęczak, jaglana ) ziarna są oczyszczane z łusek i polerowane, a drobniejszych rodzajów – dodatkowo łamane (mazurska, wiejska, perłowa, krakowska). Z najdrobniej zmielonych ziaren uzyskuje się kaszę mannę, kukurydzianą. Ponieważ w zbożach najwięcej substancji odżywczych znajduje się w zarodkach ziaren i tuż po łupiną, to wynika z tego, że najzdrowsze są kasze grube o najmniej rozdrobnionych ziarnach. Jaglana – powstaje z prosa, bogata w witaminy z grupy B, E, magnez , potas, fosfor, mangan, cynk i żelaza. Zawiera lecytynę...

niemowlę je kaszkę
Edipresse
Dieta
Jak i kiedy podawać niemowlętom kaszki?
Kaszki to pierwszy produkt zbożowy, który wprowadzasz do diety dziecka w pierwszym półroczu życia. Trzeba to robić w odpowiedniej kolejności, bo dziecko nie z każdą konsystencją sobie poradzi. Sprawdź, w jakiej kolejności podawać kaszki niemowlakowi.

Dzięki kaszce dziecko ma szansę pierwszy raz zetknąć się z produktami zbożowymi oraz glutenem (białko zawarte w zbożach). Może się to zdarzyć już po czwartym miesiącu życia, bo właśnie od tego momentu maluch może dostawać kaszki , niezależnie do tego, czy jest karmiony piersią czy mlekiem modyfikowanym.  Od kiedy dziecko może jeść kaszki? Na wprowadzenie kaszki do diety dziecka masz sporo czasu – możesz ją podać już w piątym miesiącu życia, ale możesz to zrobić aż do 12. miesiąca życia. Dziecko może próbować kaszek z różnych zbóż (glutenowych i bezglutenowych), na początku łączonych z mlekiem lub jako składnik obiadów lub deserów. Ale bardziej kluczowe od rodzaju kaszki jest to, jaką ma konsystencję po przygotowaniu. Sprawdź, czy wprowadzasz je do diety dziecka w odpowiedniej kolejności. Uważaj też na ilość, bo kaszka, zwłaszcza manna, ma sporo kalorii. Jakie kaszki dla niemowlaka - sprawdź opinie rodziców Zanim dziecko skończy rok Zacznij od podawania drobnych kaszek, które po przygotowaniu mają delikatną, płynną konsystencję. Po siódmym, ósmym miesiącu przyjdzie czas na nieco grubsze rodzaje kasz. Jednak muszą one być dobrze rozgotowane. 1. Kaszki glutenowe Kaszka manna  – warto właśnie od niej zacząć podawanie kaszek niemowlakowi. Ma bardzo dobrą konsystencję na pierwsze próby jedzenia kaszki przez dziecko. Rozgotowaną kaszę mannę możesz podać dziecku razem z przecierem jarzynowym. Kaszka pszenna  – zamiast odrobiny manny do przecierów jarzynowych możesz dodawać również inną kaszkę glutenową, np. pszenną. Większość mam maluchów sięga po specjalne kaszki dla niemowląt . Zawsze trzeba przeczytać informację producenta o tym, jak przygotować kaszkę (dodać wodę czy mleko) i od jakiego wieku można podawać ją dziecku. Kuskus  – warto o nim pamiętać, gdyż jest...

Chłopiec je makaron
Fotolia
Żywienie
6 zbożowych przebojów dla dziecka
Makaron, ryż, kasza, pieczywo są składnikiem niemal każdego posiłku. To dobrze, bo właśnie z produktów zbożowych twoje dziecko czerpie większość energii do poznawania i odkrywania świata. Oto te, które są najzdrowsze dla malucha

Już jako niemowlę dziecko zaczyna poznawać smak produktów zbożowych od kaszy manny lub kleiku (ryżowego, kukurydzianego). Potem przychodzi również czas na kaszki, pieczywo, kluseczki, makaron oraz chrupki i ciasteczka. Nim dziecko skończy roczek, będziesz już wiedziała, który z tych produktów jest jego ulubionym. 1. Ryż – najlepiej brązowy Jest delikatny i łatwostrawny, doskonały dla najmłodszych dzieci. Na początku dziecko je go pod postacią kaszki lub kleiku . Gdy nauczy się dobrze gryźć, możesz dać mu do chrupania wafle ryżowe, a na obiadek, do mięska – gotowany ryż. Zawiera skrobię, niewielkie ilości białka i witaminy z grupy B. Z ryżu można przyrządzić wiele potraw, np. risotto lub ryż z jabłkami. Szczególnie polecamy: brązowy ryż. Dziecko może go spróbować w 2.–3. roku życia. Dzięki temu, że jego ziarna nie są polerowane, zawiera więcej składników mineralnych i witamin. Ma zdecydowany smak – nie nadaje się do deserów. Gotuje się dłużej niż biały ryż. Zobacz też: przepis na risotto z warzywami 2. Kasze – najlepiej grube Jest wiele gatunków – najdrobniejsza jest manna, średnie to kuskus i krakowska, a pęczak i jaglana są najgrubsze. Dzieci lubią zwłaszcza kuskus, jaglaną, gryczaną i krakowską. Kasze można dodawać do zupy lub drugiego dania, przyrządzać z nich placki i nadzienia. Kasze warto prużyć, czyli gotować w takiej ilości wody, by całkowicie ją wchłonęły. Gotując kaszę w torebkach w dużej ilości wody, większość cennych składników wylewasz razem z płynem. Szczególnie polecamy: grube kasze (dla ponadrocznych dzieci) – gryczaną, pęczak, perłową. Im ziarna są większe i mniej oczyszczone, tym kasza cenniejsza. 3.  Makaron – najlepiej razowy Choć to narodowa potrawa Włochów (każdy z nich zjada go 28...

Nasze akcje
dziecko na szczepieniu
O szczepieniach

Szczególne znaczenie szczepień przeciw pneumokokom u niemowląt i dzieci w dobie pandemii COVID-19

Partner
Miasteczko Zmysłów 2
Małe dziecko

Odwiedź Miasteczko Zmysłów i poznaj jego atrakcje!

Partner
KINDER Niespodzianka WSCW
Rozwój dziecka

Poznaj świat emocji dziecka! Ruszyła akcja Widzę, Słyszę, Czuję, Wiem

Partner
Polecamy
Porady
ile dać na komunię
Święta i uroczystości

Ile dać na komunię w 2022: ile do koperty od gościa, dziadków, chrzestnej i chrzestnego

Maria Nielsen
Podróż kleszczowy
Poród naturalny

Poród kleszczowy: wskazania, powikłania, skutki dla matki i dziecka

Ewa Janczak-Cwil
co kupić na chrzest
Święta i uroczystości

Co kupić na chrzest? Prezenty praktyczne i pamiątkowe [GALERIA]

Joanna Biegaj
zapłodnienie
Starania o dziecko

Zapłodnienie: przebieg, objawy, kiedy dochodzi do zapłodnienia

Magdalena Drab
400 plus na żłobek
Aktualności

400 plus dla dziecka na żłobek: zasady, warunki, wniosek

Ewa Janczak-Cwil
Pierwsza komunia święta
Święta i uroczystości

Prezent na komunię: pomysły na prezenty modne i tradycyjne (lista)

Magdalena Drab
biegunka w ciąży
Zdrowie w ciąży

Biegunka w ciąży: przyczyny i leczenie rozwolnienia w ciąży i przed porodem

Ewa Janczak-Cwil
Pieniądze na dziecko
Prawo i finanse

Świadczenia na dziecko: co przysługuje po urodzeniu dziecka 2022? [ZASIŁKI, ULGI]

Małgorzata Wódz
Czop śluzowy
Przygotowania do porodu

Czop śluzowy – co to, jak wygląda, kiedy odchodzi?

Joanna Biegaj
plan porodu
Lekcja 2

Plan porodu: jak go napisać, czy jest obowiązkowy? Wzór do druku

Małgorzata Wódz
wyprawka dla noworodka wiosna
Noworodek

Wyprawka dla noworodka: wiosną to obowiązkowa lista! (ubranka i rzeczy do wózka)

Małgorzata Wódz
twardy brzuch w ciąży
Zdrowie w ciąży

Twardy brzuch w ciąży – kiedy napięty brzuch jest powodem do niepokoju?

Ewa Cwil
pozytywny test ciążowy
Ciąża

Pozytywny test ciążowy – co dalej? Kiedy test ciążowy jest fałszywie pozytywny?

Joanna Biegaj
plamienie implantacyjne
Objawy ciąży

Plamienie implantacyjne: co to jest, jak wygląda, ile trwa? Czy zawsze występuje w ciąży?

Małgorzata Wódz
jak ubrać dziecko na spacer
Pielęgnacja

Jak ubrać niemowlę i starsze dziecko na spacer, by nie było mu za zimno ani za gorąco?

Małgorzata Wódz
Pozycje wertyklane do porodu
Poród naturalny

Pozycje wertykalne do porodu: dlaczego warto rodzić w pozycji wertykalnej?

Dominika Bielas
wody płodowe
Przygotowania do porodu

Jak wyglądają wody płodowe? Jak je rozpoznać?

Beata Turska
9 miesięcy w 4 minuty: tak powstaje życie
Przebieg ciąży

Rozwój płodu tydzień po tygodniu – ten film wzruszy każdego!

Joanna Biegaj