Mrożonki w diecie dziecka

Mrożonki to źródło nie tylko witamin oraz soli mineralnych, ale również błonnika, którego w dziecięcym menu często brakuje. Mrożone owoce i warzywa szybko się gotują, zachowują smak, zapach i kolor świeżych, a także – prawie w całości – ich wartości odżywcze. Zwłaszcza jeśli zostały zamrożone od razu po zbiorze.

Reklama

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Instytut Żywności i Żywienia wiadomo, że straty witaminy C w mrożonych owocach są niewielkie. Na przykład 100 g świeżych malin zawiera 32 mg tej witaminy, a mrożone – 30, natomiast w 100 g świeżych truskawek jest jej 67 mg, w mrożonych zaś – 60. Z kolei 100 g czarnych porzeczek, zarówno mrożonych, jak i świeżych, ma jej aż 180 mg!

Jak poznać dobre mrożonki

Kupując mrożonki, sprawdź, czy przesypują się, gdy poruszasz torebką. Jeżeli są pozlepiane, musiały być rozmrożone i ponownie zamrożone. Kolor owoców i warzyw nie powinien odbiegać od tego, jaki mają, gdy są świeże. Jeśli są lekko odbarwione, zbrązowiałe – nie kupuj!

Jakie mrożonki można podać dziecku

Odpowiednio przechowywane mrożonki mogą – obok dań w słoiczkach – trafić do menu dziecka już pod koniec 1. roku. Możesz mu dać np. fasolkę szparagową, brokuły, kalafiora, mieszankę „bukiet z jarzyn” – po ugotowaniu podaj je z masłem. To doskonałe danie dla dzieci, które samodzielnie próbują jeść rączkami.
Dobry, nawet dla rocznego dziecka, jest mrożony barszcz ukraiński, zupy wiosenna i fasolowa. Nie dodawaj do nich kostek rosołowych! Smak podkreślą naturalne przyprawy (pietruszka, koperek, majeranek), masło, śmietanka.

Z krojonej włoszczyzny (bez pora, bo zaostrza smak) szybko zrobisz niemowlęcą zupkę lub pulpeciki w jarzynach (od 11–12. miesiąca) albo sałatkę jarzynową dla starszych domowników. Farszem z mrożonego szpinaku możesz nadziewać makaronowe muszle lub naleśniki.

Zobacz także

Jakie mrożone owoce można podać dziecku

Na przedwiośniu wcale nie jesteśmy zdani na jabłka i cytrusy! Dzieci uwielbiają mrożone truskawki, ale polubią też maliny, wiśnie bez pestek, węgierki w połówkach. Porzeczki są dość kwaśne, dodawaj je więc raczej do koktajli, sałatek owocowych, kompotu.

Z mrożonych owoców możesz zrobić np. zupę śliwkową lub wiśniową, ryż z czarnymi jagodami lub truskawkami i śmietanką, naleśniki z twarożkiem i malinami. Doskonale smakują też z lodami, w galaretce, kisielu i jako dodatek do mięsa (np. pieczony kurczak ze śliwkami).

Warto, by do łask wrócił kompot. Są w nim owoce, które można zjeść, a straty witaminy C są naprawdę niewielkie, jeśli od zawrzenia gotuje się go najwyżej 2–3 minuty.

Jak rozmrażać mrożonki

Jarzyny, a także owoce przeznaczone na kompot, po opłukaniu włóż do wrzątku i maksymalnie skróć czas gotowania. Warzywa możesz też gotować na parze – dzięki temu prawie nie tracą soli mineralnych.

Owoce przed rozmrożeniem szybko opłucz i posyp cukrem – zapobiegnie to zepsuciu oraz utracie witamin. Dopiero potem rozmrażaj: w temperaturze pokojowej (2–3 godziny) albo w lodówce (5–6 godzin). Najszybciej zrobisz to w mikrofali. Smacznego!

Reklama

Czytaj też: Przepisy na dania dla dziecka - 12. miesiąc życia

Konsultacja merytoryczna

Małgorzata Strucińska

Dietetyczka, specjalistka w zakresie żywienia, pracuje w Zakładzie Żywienia Instytutu Matki i Dziecka
Reklama
Reklama
Reklama