Książka "Dania dla dzieci. Zdrowe żywienie do drugiego roku życia" - sprawdź pierwsze przepisy
Książka "Dania dla dzieci. Zdrowe żywienie do drugiego roku życia" jest zwięzłym poradnikiem na temat żywienia maluchów od narodzin do drugich urodzin i bogatym źródłem informacji dla tych rodziców, którzy chcą samodzielnie przygotowywać posiłki dla swoich dzieci. Wybraliśmy dla Was nasze ulubione przepisy z książki.
- Redakcja Mamotoja.pl
1 z 3
Wraz z pojawieniem się na świecie dziecka rodzice muszą mierzyć się nie tylko z nowymi obowiązkami i wyzwaniami, ale także stresem wynikającym z obaw o zdrowie i prawidłowe żywienie malucha. Każdy rodzic chce, by dziecko rozwijało się jak najlepiej pod względem fizycznym, psychicznym i emocjonalnym. Specjaliści ds. przepisów kulinarnych Thermomix® Vorwerk Polska postanowili wyjść naprzeciw tym potrzebom i przy wsparciu specjalistów – pediatry i dietetyka – przygotowali książkę „Dania dla dzieci. Zdrowe żywienie do drugiego roku życia”.
Opatrzona wstępem specjalisty pediatry gastroenterologa książka zawiera blisko 80 przepisów na rozpoczęcie żywienia uzupełniającego (od 4 miesiąca) i stopniowe rozszerzanie i urozmaicanie diety (od 6 do 24 miesiąca). W osobnych rozdziałach zebrano przepisy na zdrowe przekąski, desery oraz lody i sorbety dla dzieci. Przy każdym przepisie zamieszczono wskazówki ułatwiające jego przygotowanie oraz informacje na temat wartości odżywczych dania.
Świat dziecięcych kulinariów nie musi być nudny. Rodzice nie tylko dowiedzą się, jak prawidłowo zbilansować posiłki dla malucha, ale także znajdą w książce inspiracje na ciekawe i smaczne dania. Przepisy zostały dostosowane do urządzenia Thermomix® umożliwiającego m.in. łatwe rozdrabnianie składników, gotowanie na parze (pozwalające zachować więcej witamin i białka, niż w przypadku tradycyjnego gotowania) oraz oszczędność czasu.
Autorzy opracowali przepisy zgodnie z aktualną i rzetelną wiedzą, opartą o wyniki najnowszych badań naukowych i aktualne zalecenia polskich pediatrów.
Książkę „Dania dla dzieci. Zdrowe żywienie do drugiego roku życia” można kupić na stronie www.thermomix.vorwerk.pl. Jest również dostępna w ramach abonamentu (bezpłatnym 30-dniowym lub płatnym rocznym) na Cookidoo® – platformie z przepisami na Thermomix®, na której można także zaplanować menu na cały tydzień oraz przygotować listę zakupów.
Wygraj 1 z 8 książek w naszym konkursie!
Wypróbuj trzy ulubione przepisy wybrane przez redakcję Mamotoja.pl:
Lody kremowe z awokado i jogurtem
Składniki
200 g awokado, dojrzałego, bardzo miękkiego, pokrojonego na kawałki
125 g jogurtu typu greckiego
120 g banana, dojrzałego, pokrojonego na kawałki
5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Przygotowanie
Do naczynia miksującego włożyć awokado, jogurt i banan, dodać sok z cytryny, rozdrobnić 20 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić 15 s/obr. 5. W razie potrzeby czynność powtarzać, aż do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Przełożyć do 4 foremek do lodów, odstawić do zamrażalnika na ok. 6 godz.
Lody kremowe z awokado i jogurtem podawać jako deser.
Przydatne przybory kuchenne
4 foremki do lodów
Części Urządzenia Thermomix®
miarka, kopystka
Wskazówka
Przepis przeznaczony dla dzieci od 12. miesiąca życia (wprowadzenie do żywienia starszego dziecka).
Lody należy przechowywać w szczelnie zamykanych woreczkach lub pojemnikach.
Lody kremowe z awokado i jogurtem to zdrowa, atrakcyjna i naturalna propozycja lodów domowych.
2 z 3
Ciasteczka owsiane z bananami
Składniki
100 g płatków owsianych
20 g wiórków kokosowych
150 g bananów, pokrojonych na kawałki
1 jajko
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego (opcjonalnie)
30 g masła
Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać płatki owsiane, wiórki kokosowe, dodać banany, jajko, sodę, ekstrakt z wanilii i masło, rozdrobnić 20 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia.
- Łyżeczką nakładać okrągłe (Ø 2 cm) porcje ciasta na blachę w odstępach ok. 5 cm. Kulki ciasta spłaszczyć, naciskając na każdą np. dnem szklanki lub dłonią.
- Piec 15 min (180°C).
- Ciasteczka owsiane z bananami podawać po ostudzeniu.
Przydatne przybory kuchenne
blacha i papier do pieczenia
Części Urządzenia Thermomix®
miarka
Wskazówka
- Przepis przeznaczony dla dzieci od 12. miesiąca życia (wprowadzenie do żywienia starszego dziecka).
- Ciasteczka można podać dziecku, które już dobrze gryzie.
- Ciasteczka owsiane podawać od czasu do czasu, nie więcej niż 2 szt. na raz.
3 z 3
Purée z zielonej fasolki, dyni i pora
Składniki
130 g miąższu dyni, pokrojonego na kawałki
3 zielone fasolki mamut, świeże, bez łyka, pokrojone na kawałki lub 6 zielonych fasolek szparagowych, mrożonych, bez łyka
40 g pora, pokrojonego w 1 cm plastry
200 g wody
½ łyżeczki oliwy z oliwek
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć dynię, fasolkę i por, dodać wodę, gotować 20 min/100°C/obr. 1, następnie rozdrobnić 30 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie zmiksować 30 s/obr. 7.
- Purée z zielonej fasolki, dyni i pora podawać na ciepło polane oliwą.
Części Urządzenia Thermomix®
miarka, kopystka
Wskazówka
- Przepis przeznaczony dla dzieci od 4. miesiąca życia (początek żywienia uzupełniającego).
- Na początku karmienia należy podawać płynniejsze purée, dodając do dania 1 lub 2 łyżki atestowanej wody dla niemowląt. Potem można podawać gęstsze.
- Purée z wysoką zawartością prowitaminy A, dlatego też nie należy podawać w tym samym dniu innych dań zawierających marchewkę lub dynię.
- Aby zwiększyć zawartość błonnika w daniu, należy zmniejszyć ilość dyni do 100 g i dwukrotnie zwiększyć ilość zielonej fasolki (6 fasolek mamut lub 12 zielonych fasolek szparagowych).
- Po wprowadzeniu bardziej urozmaiconego karmienia uzupełniającego można dodać kostkę purée z cielęciny, co zwiększy ilość kalorii uzupełniających posiłek.
- Purée z zielonej fasolki, dyni i pora można przechowywać w zamrażalniku, nie dłużej niż 30 dni.
- Oliwę z oliwek można zastąpić taką samą ilością masła.