Omlet dla niemowlaka – brzmi smacznie, ale rodzice często mają wątpliwości, czy to zdrowe danie dla maluszka. Z pomocą dietetyka, prof. dr hab. n. med. Haliny Weker, podpowiadamy, czy niemowlę może zjeść omlet i jak go zdrowo przygotować.

Reklama

Omlet dla niemowlaka: czy niemowlę może jeść omlet?

Niemowlę może od czasu do czasu zjeść omlecik. Bardzo ważne jednak, aby omlet dla niemowlaka przygotować ze świeżego jajka. Dla dziecka w wieku ok. 11-12 miesięcy można już usmażyć omlet na patelni (sporadycznie!), dla młodszego niemowlaka lepiej zrobić omlet na parze.

Pamiętaj, że jajko dla niemowlaka to cenny i zdrowy posiłek już od 6. miesiąca życia. Na początku rozszerzania diety dziecko może jeść jedno małe jajko dwa razy w tygodniu, wliczając w to także jajka zawarte w makaronie, cieście czy omlecie.

Omlet na parze dla niemowlaka

Smażony omlet nie nadaje się dla młodszego niemowlaka (w wieku 6-8 miesięcy). Można jednak zrobić omlet na parze – będzie bardziej lekkostrawny i zdrowszy. Jeśli nie masz parowaru, patelnię z odrobiną tłuszczu ustaw na garnku z wrzącą wodą. Roztrzepane z wodą jajko wlej na patelnię, poczekaj, aż się zetnie, po czym odwróć na drugą stronę.

Omlet dla niemowlaka powinien być bardzo miękki i delikatny. Taki placek świetnie smakuje nie tylko na słodko: będzie wyśmienity z łyżką uduszonego posiekanego szpinaku, brokułami lub jarzynowym purée ze słoiczka. Omlet można zaproponować dziecku na drugie danie albo kolację.

Zobacz także

Przepis na omlet dla niemowlaka z patelni

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka wody
  • kilka kropel oleju rzepakowego
  • świeże owoce lub przecier owocowy

Przygotowanie:

Świeże jajko lekko ubij z łyżeczką wody i wylej na małą rozgrzaną patelnię (z nieprzywierającą powłoką) z odrobiną oleju (najlepiej rozsmarować go pędzelkiem). Przykryj całość pokrywką, a gdy omlet się zetnie, przewróć go na drugą stronę.

Wskazówka: omlet dla niemowlaka można też przygotować z dodatkiem odrobiny mąki. Jajko należy wtedy ubić z łyżeczką wody i płaską łyżeczką mąki pszennej. Taki omlet jest doskonały z dodatkiem świeżych lub mrożonych owoców albo przecierem owocowym ze słoiczka. Warto też dodać łyżeczkę naturalnego jogurtu.

Wypróbuj też przepisy dla dzieci na:

Zobacz też:

Reklama
Konsultacja merytoryczna

prof. dr hab. n. med. Halina Weker

Kierownik Zakładu Żywienia Instytutu Matki i Dziecka, adiunkt w Zakładzie Dietetyki Klinicznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, członkini Komitetu Żywienia Człowieka Polskiej Akademii Nauk, specjalistka w zakresie żywienia dzieci w różnym wieku oraz kobiet w okresie ciąży i laktacji
 
Reklama
Reklama
Reklama