Reklama

Płatki jaglane są niemal tak samo zdrowe i pożywne jak kasza jaglana – zawierają witaminy z grupy B, a także krzem, fosfor i cynk. Różnica między tymi dwoma produktami polega na tym, że kasza powstaje z łuskanego ziarna prosa bez poddawania jej obróbce termicznej. To sprawia, że aby wyszła smaczna, trzeba ją odpowiednio przygotować (kilka godzin wcześniej należy zalać ją wodą, by pozbyć się charakterystycznej goryczki). Do tego gotuje się ona naprawdę długo.

Reklama

Jeśli nie masz czasu na przygotowanie niemowlęciu kaszy jaglanej, świetną alternatywą są płatki jaglane. Oto co powinnaś wiedzieć, zanim zrobisz z nich zdrowe danie dla niemowlaka.

Płatki jaglane dla niemowlaka: od kiedy

Płatki jaglane, podobnie jak kaszę jaglaną, można podać dziecku, które skończyło 6 miesięcy. Ważny jest jednak wybór płatków – jeśli chcesz podać je niemowlakowi, kup takie, które nie mają na opakowaniu napisu „ekspresowe”. Płatki ekspresowe są wysoko przetworzone, mają też znacznie wyższy indeks glikemiczny, dlatego lepiej wybrać zwykłe płatki jaglane, a najlepiej takie, które pochodzą z ekologicznej, certyfikowanej uprawy. Zwykle dostępne są w dużych dyskontach, a także w sklepach ekologicznych, również w internecie.

Jak przygotować płatki jaglane dla niemowlaka: przepis

Dania dla niemowlaka muszą być delikatne i lekkostrawne, dlatego zwykle są także proste. Aby były jak najsmaczniejsze i najzdrowsze, skorzystaj z poniższych przepisów.

Płatki jaglane dla niemowlaka na wodzie: od 6. miesiąca życia

Składniki:

  • ½ szklanki płatków jaglanych
  • szklanka wody

Przygotowanie: wlej wodę do garnka i zagotuj ją. Do gotującej się wody wsyp płatki jaglane. Mieszaj płatki energicznie, aby się nie przypaliły. Kiedy płatki wchłoną wodę, są gotowe. Przelej gotowe płatki do miseczki. Podawaj danie w temperaturze pokojowej.

Płatki jaglane dla niemowlaka z bananem: od 7. miesiąca życia

Składniki:

  • szklanka płatków jaglanych
  • banan
  • pół szklanki mleka modyfikowanego

Przygotowanie: przygotuj mleko modyfikowane zgodnie z instrukcją producenta. Banana obierz i zgnieć widelcem na gładką papkę – możesz także użyć blendera. Płatki jaglane ugotuj na wodzie tak jak w przepisie powyżej. Do ugotowanych płatków dodaj przygotowane wcześniej mleko modyfikowane i papkę z banana. Danie przelej do miseczki. Podawaj w temperaturze pokojowej.

Płatki jaglane dla niemowlaka: dobre triki

Powyższe przepisy wielokrotnie testowałam na swojej córeczce – z świetnym rezultatem, bo wszystko zawsze zjadała co do łyżeczki. Ponieważ mam już duże doświadczenie w przygotowaniu posiłków jaglanych, podrzucam ci jeszcze kilka rad i pomysłów:

  • płatki jaglane możesz też przygotować na mleku roślinnym (oprócz ryżowego, bo zawiera za dużo niebezpiecznego arsenu), a kiedy dziecko skończy roczek, na mleku krowim,
  • wspaniale smakują też na mleku kokosowym, z dodatkiem sezonowych owoców,
  • do jaglanki, czy to z płatków, czy z kaszy, warto dodać łyżeczkę masła lub oliwy z oliwek, która pomoże w szybszym transporcie witamin do organizmu – wiele witamin rozpuszcza się w tłuszczach.

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama