Czym nie należy karmić niemowlaka?
Jakie produkty należy wyeliminować z diety niemowlaka? Co może wywołać u dziecka zatrucie pokarmowe i biegunkę? Na co powinna uważać mama małego dziecka przygotowując posiłki dla swojego malucha?
Produkty, które mogą wywołać zatrucie pokarmowe
Niemowlęta są mniej odporne na działanie szkodliwych bakterii niż starsze dzieci lub osoby dorosłe, dlatego też nie powinno się im podawać produktów, które stanowią pożywkę dla tych bakterii. Do takich produktów zaliczamy niepasteryzowane mleko, surowe jajka, niepasteryzowany cydr jabłkowy, a także miód czy syrop kukurydziany (te dwa ostatnie mogą zawierać jad kiełbasiany). Wszystkie te produkty mogą wywołać ostre zatrucie pokarmowe u dziecka.
Aby uniknąć dolegliwości pokarmowych, warto też pamiętać, by zawsze myć warzywa i owoce. Wybieraj tylko te naturalnych, ekologicznych upraw. Pestycydy, którymi nawozi się pola są bardzo niebezpieczne dla dziecka.
W przypadku gotowych produktów dla niemowląt, należy pamiętać, by podawać tylko te, które były szczelnie zamknięte przez producenta (przy otwarciu słoiczka powinnaś usłyszeć charakterystyczny klik). Nie należy też karmić dziecka bezpośrednio ze słoiczka.
Ważne! Niewykorzystaną porcję należy zawsze przechowywać w lodówce, nie dłużej niż trzy dni.
Warto wiedzieć: Jak zachować higienę, gotując dla malucha?
Produkty, które mogą spowodować zadławienie
Do tej grypy produktów zaliczamy wszystkie produkty twarde, małe, okrągłe, które nie rozpuszczają się łatwo w jamie ustnej, a ich kształt i rozmiar może zablokować drogi oddechowe. Do tej grupy zaliczamy, m.in. orzechy, wszelkie nasiona, surowy groch, surowe marchewki, popcorn, całe winogrona (można je pokroić na połówki lub ćwiartki, pamietając o wyjęciu pestek), twarde cukierki. Dziecko może również zadławić się produktami kleistymi, np. parówkami (warto je przed podaniem rozdrobnić).
Pamiętaj! Dzieci w czasie jedzenia powinny siedzieć. Nie można też ich wtedy pozostawiać bez nadzoru.
Soki owocowe i inne napoje
Podawanie niemowlętom zbyt dużej ilości soków owocowych może prowadzić do biegunki.
Dziecko do dwunastego miesiąca życia powinno pić tylko 1/2 szklanki soku dziennie (około 125 ml), starsze (do drugiego roku życia) szklankę dziennie.
Soki należy podawać dziecku w kubeczku, a nie w butelce, aby uniknąć próchnicy butelkowej. Warto tu wspomnieć o cukrze, który również nie powinien być podawany małemu dziecku. Po pierwsze cukier obniża wartość odżywczą potrawy. Przyczynia się również do powstawania próchnicy.
Dziecku nie należy również podawać ponczów owocowych, napojów gazowanych i dla sportowych, kawy, herbaty, naparów ziołowych, a także gorącej czekolady. Napoje te zawierają zbyt dużą ilość cukru, kofeiny i innych potencjalnie szkodliwych dla dziecka substancji.
Smażone potrawy
Tłuszcze wykorzystywane do smażenia to zazwyczaj tłuszcze uwodornione, podgrzane do bardzo wysokich temperatur. Zaliczamy do nich m.in. margaryny. Nie są one odpowiednie dla niemowląt. Dzieciom nie należy również podawać tłuszczów roślinnych do smażenia.
Polecamy: Które tłuszcze są najlepsze dla rozwoju malucha?