Synek ma prawie rok. Karmię go obiadkami ze słoiczka lub gotuję dania bez przypraw, soli, na wywarze z jarzyn. Mogę czasem poczęstować dziecko „dorosłym” jedzeniem? Asia

Reklama

Tak. Synek powoli musi się przyzwyczajać do dań z domowego stołu. Powinny być one jednak przygotowane zgodnie z zasadami lekkostrawnej diety. Potrawy muszą być gotowane, zrobione ze świeżych warzyw, owoców, mięsa, nabiału. Oczywiście bez soli, cukru, ostrych przypraw. Nie można podawać dziecku zup gotowanych na kostkach rosołowych, z dodatkami poprawiającymi smak, takimi jak pieprz czy vegeta. Proszę też nie podawać dziecku dań smażonych i ciężkostrawnych.

Konsultacja merytoryczna

Małgorzata Strucińska

Dietetyczka, specjalistka w zakresie żywienia, pracuje w Zakładzie Żywienia Instytutu Matki i Dziecka
Reklama
Reklama
Reklama