Rozszerzanie diety dziecka można rozpocząć już po 17. tygodniu życia (po 4. miesiącu), ale nie później niż po 26. tygodniu (po 6. miesiącu życia). Mięso jest jednym z produktów, które zalecają eksperci, ale nie jest ono absolutnie niezbędne w diecie. Tę kwestię wyjaśnia pediatra dr n. med. Grażyna Rowicka z IMiD.

Reklama

Czy niemowlak może nie jeść mięsa?

Zgodnie z aktualnym stanowiskiem ekspertów Europejskiego Towarzystwa Gastroenterologii Hepatologii i Żywienia Dzieci (ESPGHAN) dietę wegetariańską można stosować u dzieci, ale niektóre jej postacie są trudne do zbilansowania, np. laktowegańska, wegańska, makrobiotyczna.

Która z diet bezmięsnych jest bezpieczna dla dziecka?

Bezpieczną dla dzieci formą diety wegetariańskiej jest semiwegetarianizm polegający na niejedzeniu czerwonego mięsa, a uwzględniający spożycie mięsa białego, ryb, jajek, mleka i jego przetworów, owoców i warzyw, nasion roślin strączkowych, oraz laktoowowegetarianizm – uwzględniający mleko i jego przetwory, jaja, warzywa i owoce, rośliny strączkowe, orzechy. Diety te są bezpieczne, o ile rodzice mają odpowiednią wiedzę żywieniową.

Jakich składników może zabraknąć małemu wegetarianinowi?

Stosowanie diet wegetariańskich może prowadzić do niedoboru, np. białka, witaminy B12, D oraz żelaza, cynku, wapnia, folianów, kwasów tłuszczowych omega-3. Mali wegetarianie powinni być pod opieką nie tylko lekarza, ale także dietetyka, by ich dieta i stan zdrowia były na bieżąco monitorowane. Niekiedy wskazana może być suplementacja deficytowych składników diety.

Reklama

Zobacz też: Po co rozszerzać dietę niemowlakowi?

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama