Dziko rosnąca cykoria jest zielona - przypomina wyglądem sałatę. Biała cykoria zawdzięcza swój kolor temu, że jest uprawiana bez światła.

Reklama

Jak wybierać cykorię

Wybierając cykorię, szukaj jak główek jak najmniejszych i jak najbielszych, z listkami jak najbardziej przylegającymi. Taka jest najsłodsza. Zzieleniałe listki świadczą o tym, że cykoria zgorzkniała pod wpływem światła. Cykoria powinna być twarda, o ściśle zwiniętych listkach.

Co dobrego w cykorii

W cykorii jest mnóstwo cennych składników, takich jak potas, magnez, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, karoten i witaminy B1, B2, C, kwas foliowy. Cykoria poprawia trawienie i apetyt. Dzięki zawartości beta-karotenu korzystnie wpływa na urodę i zapobiega nowotworom.
Jest bardzo polecana osobom z cukrzycą: ma mało kalorii i niski indeks glikemiczny.
Warto jeść cykorię w czasie ciąży i karmienia piersią ze względu na to, że zawiera sporo kwasu foliowego oraz jod, które wspomagają rozwój dziecka.
Cykoria jest szczególnie polecana karmiącym mamom, gdyż wspomaga laktację.

Czytaj też: Doradca laktacyjny radzi, jak zwiększyć ilość mleka w piersiach

Jak jeść cykorię

Cykorię można jeść na surowo: jako dodatek do kanapek albo jako główny składnik sałatek. Bardzo dobrze smakuje z serami, owocami, sosem winegret, orzechami.
Cykoria może być też składnikiem zapiekanek i dań duszonych.

Zobacz także
Reklama

Zobacz też: 7 przepisów z cykorią - dla zdrowia

Reklama
Reklama
Reklama