Reklama

Co dobrego jest w gruszkach?

Gruszki dostarczają naturalnych cukrów, błonnika. Są niskokaloryczne. Zawierają niewielkie ilości witamin (C, B1, B2, PP) i składników mineralnych (potasu, fosforu, wapnia, żelaza i magnezu). Należą do nielicznych owoców zawierających jod, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie tarczycy. Mają działanie moczopędne, przeciwdziałają zaparciom, wspomagają leczenie niedokrwistości, a wywar z suszonych gruszek ma właściwości przeciwgorączkowe.

Reklama

Czy karmiąca mama może jeść gruszki?

Karmiąca piersią mama może jeść gruszki. Wbrew powszechnej opinii są lekkostrawne (mogą je jeść nawet niemowlęta). Zawierają jednak sporo błonnika oraz tzw. komórki kamienne (twarde cząstki miąższu), które wspomagają perystaltykę jelit, dlatego spożywane w większych ilościach mogą nawet wywołać biegunkę.
Uwaga! Gruszki (podobnie jak jabłka) mogą wchodzić w alergię krzyżową z uczuleniem na pyłek brzozy (rzadziej na pyłki traw i zbóż, bylicy, ambrozji). Jeśli masz taką alergię, zwróć na to uwagę. Jednak nie obawiaj się - owoce, które nie szkodzą tobie, nie zaszkodzą również karmionemu piersią dziecku.

Zobacz też: Alergia krzyżowa - co jeszcze może cię uczulać

Kiedy jest najlepszy sezon na gruszki?

W Polsce gruszki dojrzewają w okresie lipiec-październik. W odróżnieniu od jabłek, które można z powodzeniem przechowywać przez zimę, gruszki szybko się psują, więc najlepiej zajadać się nimi w sezonie. Jednak sprowadzane z zagranicy gruszki są dostępne w sprzedaży przez cały rok.

Jak jeść gruszki?

Gruszki najlepiej jeść na surowo, ale z gruszek można też przygotowywać dżemy, kompoty, soki. Można je też suszyć. Świetnie nadają się jako dodatek do ciast, deserów, a także do mięsa i serów. Duszone gruszki można podawać na deser, np. z sosem waniliowym lub czekoladowym.
Odmian gruszek jest jeszcze więcej niż odmian jabłek. Oto najpopularniejsze w Polsce:

  • Faworytka – ma bardzo soczysty i smaczny miąższ.
  • Konferencja - delikatna, soczysta, słodka. gdy dojrzeje nie brązowieje, ale miąższ staje się bardzo szybko ciastowaty. Dobra do suszenia.
  • Wiliamsa - ma delikatny, rozpływający się w ustach miąższ. Soczysta, słodko-korzenna z typowym zapachem. Świetna na surowo, ale także na przetwory i do suszenia.
  • Klapsa (faworytka) - jest bardzo soczysta i smaczna, do jedzenia na surowo.
  • Komisówka - uważana za najsmaczniejszą z gruszek, ma duże owoce o wyśmienitym smaku.
  • Lukasówka - ma duże, jajowate owoce, biały, słodkowinny, aromatyczny miąższ.
Reklama

Zobacz też: Nie masz sił na maraton? Idź na spacer!

Reklama
Reklama
Reklama