Co jest dobrego w poziomkach?

To niskokaloryczne owoce. Zawierają witaminę C, P, K, karotenoidy, składniki mineralne: żelazo, fosfor, wapń i potas, a także pewne ilości kwasu salicylowego. Poziomki zwiększają odporność i pomagają walczyć z infekcjami, dzięki bardzo dużej zawartości witaminy C. Usprawniają pracę układu krwionośnego dzięki zawartości potasu. Działają przeciwbiegunkowo, przeciwzapalnie, delikatnie przeciwgorączkowo. Mają także działanie moczopędne.

Reklama

Czy karmiąca mama może jeść poziomki?

Tak, poziomki to dobre owoce dla karmiącej mamy. Już garść poziomek pokrywa niemal 100 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
Uwaga! Mimo że poziomki to bliskie krewniaczki truskawek, które są silnymi alergenami, to jeśli sama nie masz na nie uczulenia, nie musisz ich eliminować z diety ze względu na dziecko. To zupełnie niepotrzebne ograniczenia w diecie mamy karmiącej!

Zobacz też: Zdrowa dieta karmiącej mamy - 10 zasad

Kiedy jest najlepszy sezon na poziomki?

Poziomki owocują przede wszystkim w czerwcu i w lipcu. Poza sezonem właściwie nie ma okazji, by jeść poziomki.

Jak jeść poziomki?

Najlepiej jeść poziomki na surowo, choć można przetwarzać je też na dżemy i konfitury. Są doskonałym dodatkiem do deserów. Z liści poziomek można przygotować napar o działaniu moczopędnym.

Zobacz także
Reklama

Zobacz też: Mleko na zapas - odciąganie, zamrażanie, odmrażanie

Reklama
Reklama
Reklama