
Wcześniaki, które są karmione naturalnie, lepiej się rozwijają i rzadziej chorują. Mleko mamy ma dla wcześniaka znaczenie lecznicze: w porównaniu z pokarmem kobiet rodzących w terminie, mleko mam wcześniaków posiada wyższą wartość energetyczną oraz wyższy poziom lipidów, białek, azotu, kwasów tłuszczowych oraz niektórych witamin i minerałów. – Kluczowa jest oczywiście siara – mówi Beata Sikorska, ekspert ds. laktacji firmy Medela – Można ją podawać wcześniakowi tuż po urodzeniu: podaje się ją mu do ust, na śluzówkę. Jak karmienie naturalne wpływa na zdrowie wcześniaka? Wszystkie badania wykazują, że wśród wcześniaków karmionych naturalnie występuje o wiele mniejsza zachorowalność na choroby typowo wcześniacze. Naukowcy są pewni, że mleko mamy: zmniejsza ryzyko martwiczego zapalenia jelit (NEC) – jednej z najczęstszych chorób wcześniaczych, grożącej poważnymi powikłaniami a nawet zgonem dziecka! zmniejsza ryzyko sepsy i zakażeń bakteryjnych, których ryzyko w szpitalu jest bardzo duże przyśpiesza dojrzewanie jelit wpływa na prawidłowy rozwój tkanek (także mięśni i kości) zmniejsza ryzyko retinopatii wcześniaczej. Czytaj także: Jak karmić piersią wcześniaka? Co to jest NEC: martwicze zapalenie jelit? Martwicze zapalenie jelit , w skrócie NEC (ang. necrotising enterocolitis), grozi głównie najmniejszym wcześniakom, przeważnie z masą urodzeniową poniżej 1500 g. Zachorowanie wiąże się z dużym ryzykiem dla życia i zdrowia dziecka: szacuje się, że wskaźnik śmiertelności wśród niemowląt, u których wystąpiło martwicze zapalnie jelit, wynosi ok. 25 proc. Martwicze zapalenie jelit NEC rozwija się najczęściej w pierwszym miesiącu po porodzie. Rozwija się szybko i może wystąpić u malucha, który wydaje się prawidłowo rozwijać....