Brukselka dla karmiącej mamy?
Brukselka ma podobny smak do kapusty, ale nieco delikatniejszy i lekko gorzkawy. To bardzo wartościowe warzywo - mimo że w Polsce wciąż jest w niełasce.
Brukselka, czyli kapusta brukselska, jest skrzyżowaniem jarmużu z kapustą. Pochodzi z Belgii, a jej nazwa wiąże się oczywiście ze stolicą tego kraju - Brukselą. Najwięcej brukselki uprawia się m.in. w Holandii i Niemczech.
Co dobrego w brukselce?
Brukselka zawiera najwięcej wapnia ze wszystkich warzyw kapustnych. Warzywo to zawiera również inne składniki mineralne, m.in. potas, magnez, cynk, a także białko i węglowodany. Poza tym obfituje w witaminę C, beta-karoten, witaminy z grupy B. Brukselka jest nadzwyczaj cenna dla kobiet ciężarnych, bo stanowi skarbnicę kwasu foliowego, który zapobiega powstawaniu wad ośrodkowego układu nerwowego u dzieci. Ze względu na zawartość błonnika reguluje trawienie. Poprawia też odporność. Jest niskokaloryczna, bo ma tylko 40 kcal w 100 g.
Czy karmiąca mama może jeść brukselkę?
Brukselka należy do warzyw kapustnych, które mają opinię wzdymających, więc u osób wrażliwych może przyczynić się do wzdęć. Karmiąca mama oczywiście może jest brukselkę w rozsądnych ilościach, o ile nie ma na nią nadwrażliwości. Jedynie w pierwszym miesiącu karmienia dziecka można z niej zrezygnować i ostrożnie wprowadzić ją do diety w drugim miesiącu. Ewentualne dolegliwości mogą pojawić się tylko u mamy karmiącej - gazy powstające w jelitach kobiety nie są w stanie przedostać się do pokarmu, a tym samym wywołać problemów z brzuszkiem u dziecka.
Kiedy jest najlepszy sezon na brukselkę?
Najlepszy sezon na świeżą brukselkę w Polsce jest od października do lutego. Jednak dostępna jest ona przez cały rok w postaci mrożonej.
Jak jeść brukselkę?
Warto kupować tylko soczystą brukselkę - zwiędłą, matowa będzie miała goryczkę i nie pomoże nawet usuwanie zepsutych listków. Podczas gotowania warto dodać do wody odrobinę mleka lub cynamonu - straci swój specyficzny zapach. Jej charakterystyczny brukselkowy smak pomoże złagodzić dodatek żółtego sera, sosu serowego lub śmietanowego. Można ją jeść jako jarzynkę, w sałatkach, zapiekaną pod beszamelem albo gotowaną jako dodatek do drugiego dania. Dobrze przechowuje się w postaci mrożonej.