Reklama

Nie ma powodu, by używać jarmużu jedynie do dekorowania potraw (choć wygląd ma bardzo atrakcyjny). To idealne warzywo na uboższy w świeże warzywa sezon jesienno-zimowy (a właśnie wtedy jest na jarmuż najlepszy sezon). Jarmuż należy do warzyw kapustnych i jest określany mianem „superfood”. Co wartościowego zawiera?

Reklama

Co dobrego w jarmużu?

W jarmużu jest przede wszystkim mnóstwo witaminy K, która odpowiada za prawidłowy przebieg procesów krzepnięcia krwi, a także spora ilość łatwo przyswajalnego wapnia – w 100 g świeżego jarmużu jest ok. 150 mg, czyli nawet więcej niż w mleku krowim. Zawiera też dość dużo żelaza, co jest ważne zwłaszcza dla osób niejedzących mięsa. Zawiera też substancję (sulforafan), która może odgrywać ważną rolę w zapobieganiu nowotworom, a także działać przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Jest bogaty w witaminę C, która sprzyja odporności, oraz witaminę E i betakaroten kolejne silne przeciwutleniacze, które chronią m.in. skórę przed przesuszeniem.

Zobacz też: 7 ćwiczeń, dzięki którym będziesz zgrabna po ciąży

Czy karmiąca mama może jeść jarmuż?

Tak, karmiąca mama może jeść jarmuż w rozsądnych ilościach. Jeśli jednak ma niedoczynność tarczycy, to nie powinna jeść dużych ilości tego warzywa, bo zawiera ono substancje, które zaburzają wchłanianie jodu. Jarmuż zawiera też szczawiany (podobnie jak np. rabarbar), więc powinny unikać go osoby z kamicą nerkową.

Kiedy jest najlepszy sezon na jarmuż?

Sezon na jarmuż rozpoczyna się jesienią (we wrześniu) i trwa niemal całą zimę (do lutego, a nawet marca). Młodsze liście są najsmaczniejsze, a po przymrozkach wszystkie liście jarmużu tracą ostry, kapuściany smak. Późny, zimowy jarmuż doskonale znosi mróz, nawet do -15 stopni C.

Zobacz też: Jak poprawić odporność? 7 najlepszych źródeł witaminy C

Jak jeść jarmuż?

Najlepsze są liście jarmużu są ciemnozielone, jędrne, kruche, bez plam i uszkodzeń. Można go jeść na surowo, w sałatkach, a także przyrządzić podobnie jak szpinak, czyli poddusić lub zblanszować. Jarmuż dodaje się do sałatek i dań warzywnych z ryżem, kaszą czy makaronem oraz do zup. Można też zrobić chipsy z jarmużu (wysmarowane oliwą liście piecze się w piekarniku).

Reklama

Czytaj też na Polki.pl: Powrót do formy po ciąży

Reklama
Reklama
Reklama