Rzodkiewka dla karmiącej mamy?
Rzodkiewki to jedne z pierwszych warzyw pojawiających się na wiosnę. Te wczesne nie zawsze są najzdrowsze, ale w pełni sezonu rzodkiewki to samo zdrowie. Czy karmiąca mama może je jeść bez przeszkód?
Rzodkiewki nie tylko są smaczne, ale też świetnie nadają się na niskokaloryczną przekąskę. Poprawiają odporność i nawet mogą łagodzić objawy zgagi. Niektórzy twierdzą nawet, że rzodkiewki to powinny jeść kobiety karmiące piersią, ponieważ wspomaga ono laktację.
Co dobrego w rzodkiewkach?
Tak naprawdę rzodkiewki zawierają niewiele witamin - najwięcej witaminy C, trochę witaminy K, kwasy foliowego oraz PP i z grupy B. Ich największym bogactwem jest jednak potas, choć są też źródłem wapnia, magnezu czy żelaza i fosforu. Mają mało kalorii – ok. 16 kcal w 100g. Rzodkiewki korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego: pobudzaja łaknienie i trawienie, wspomagają pracę wątroby, a także korzystnie działają na produkcję żółci. Mogą też obniżać ciśnienie krwi, bo zawiera dużo potasu. Ma też działanie podobne do antybiotyku – czyli przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
Zobacz też: 10 sprawdzonych sposobów na poprawienie laktacji
Czy karmiąca mama może jeść rzodkiewki?
Tak, karmiąca mama może bez obaw jeść rzodkiewkę. Powinna jednak uważać na pierwsze nowalijkowe rzodkiewki, które są w sprzedaży do połowy maja, bo mogą zawierać sporo szkodliwych azotanów.
Kiedy jest najlepszy sezon na rzodkiewki?
Sezon na rzodkiewkę zaczyna się już w kwietniu i trwa aż do września. Poza sezonem rzodkiewki nie są raczej dostępne.
Uwaga! Rzodkiewki należą do nowalijek, czyli warzyw, które jako jedna z pierwszych świeżych warzyw pojawiają się wiosną. Wtedy w sklepach dostępne są głównie rzodkiewki szklarniowe, które mogą zawierać dużo azotanów, które nie są korzystne dla zdrowia.
Zobacz też: Szczypiorek, natka, rzeżucha, czyli witaminy prosto z parapetu
Jak jeść rzodkiewkę?
Najlepiej jeść świeże rzodkiewki. Warto pamiętać, że jadalne są również młode listki rzodkiewek, które są delikatne w smaku i bogate w składniki odżywcze. Rzodkiewki można dodawać do kanapek, twarożku, sałatek. Mogą stanowić też przekąskę między posiłkami. Jeśli są zbyt ostre, warto je maczać w gęstym naturalnym jogurcie. Smaczne są również na gorąco – duszone lub gotowane.
Czytaj też na Polki.pl: Czy nowalijki na pewno są zdrowe?