Rzodkiewki nie tylko są smaczne, ale też świetnie nadają się na niskokaloryczną przekąskę. Poprawiają odporność i nawet mogą łagodzić objawy zgagi. Niektórzy twierdzą nawet, że rzodkiewki to powinny jeść kobiety karmiące piersią, ponieważ wspomaga ono laktację.

Reklama

Co dobrego w rzodkiewkach?

Tak naprawdę rzodkiewki zawierają niewiele witamin - najwięcej witaminy C, trochę witaminy K, kwasy foliowego oraz PP i z grupy B. Ich największym bogactwem jest jednak potas, choć są też źródłem wapnia, magnezu czy żelaza i fosforu. Mają mało kalorii – ok. 16 kcal w 100g. Rzodkiewki korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego: pobudzaja łaknienie i trawienie, wspomagają pracę wątroby, a także korzystnie działają na produkcję żółci. Mogą też obniżać ciśnienie krwi, bo zawiera dużo potasu. Ma też działanie podobne do antybiotyku – czyli przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

Zobacz też: 10 sprawdzonych sposobów na poprawienie laktacji

Czy karmiąca mama może jeść rzodkiewki?

Tak, karmiąca mama może bez obaw jeść rzodkiewkę. Powinna jednak uważać na pierwsze nowalijkowe rzodkiewki, które są w sprzedaży do połowy maja, bo mogą zawierać sporo szkodliwych azotanów.

Kiedy jest najlepszy sezon na rzodkiewki?

Sezon na rzodkiewkę zaczyna się już w kwietniu i trwa aż do września. Poza sezonem rzodkiewki nie są raczej dostępne.
Uwaga! Rzodkiewki należą do nowalijek, czyli warzyw, które jako jedna z pierwszych świeżych warzyw pojawiają się wiosną. Wtedy w sklepach dostępne są głównie rzodkiewki szklarniowe, które mogą zawierać dużo azotanów, które nie są korzystne dla zdrowia.

Zobacz także

Zobacz też: Szczypiorek, natka, rzeżucha, czyli witaminy prosto z parapetu

Jak jeść rzodkiewkę?

Najlepiej jeść świeże rzodkiewki. Warto pamiętać, że jadalne są również młode listki rzodkiewek, które są delikatne w smaku i bogate w składniki odżywcze. Rzodkiewki można dodawać do kanapek, twarożku, sałatek. Mogą stanowić też przekąskę między posiłkami. Jeśli są zbyt ostre, warto je maczać w gęstym naturalnym jogurcie. Smaczne są również na gorąco – duszone lub gotowane.

Reklama

Czytaj też na Polki.pl: Czy nowalijki na pewno są zdrowe?

Reklama
Reklama
Reklama