Reklama

Choć kabaczek bywa nazywany cukinią, nie jest nią. Bo kabaczek to inne warzywo, choć z tej samej co ona rodziny, z której pochodzi także dynia czy patison (rodzina dyniowatych). Wywodzi się z południowej części Ameryki Środkowej, ale jest popularnym warzywem w Europie, Rosji, a także na Bałkanach.

Reklama

Co dobrego w kabaczku?

Kabaczek jest niskokaloryczny, ale nie ma dużych wartości odżywczych, bo aż w 89 porc. składa się z wody. Zawiera nieduże ilości witamin: A, B1, B2, C, a także wapń, magnez, fosfor. Odkwasza organizm, a dzięki zawartości błonnika pokarmowego przyspiesza perystaltykę jelit. Kabaczek zawiera sporo związków o charakterze zasadowym, które odkwaszają organizm i przyspieszają przemianę materii. Podobnie jak blisko spokrewniona z nim cukinia, również kabaczek nie kumuluje metali ciężkich z gleby.

Zobacz też: Co robić, by nawał pokarmu nie przeszedł w zapalenie piersi?

Czy karmiąca mama może jeść kabaczka?

Tak, karmiąca mama może bez obaw jeść kabaczka. Młode kabaczki można jeść ze skórką, bardziej dojrzałe warto obierać, ponieważ twarda skórka może być ciężkostrawna.

Kiedy jest najlepszy sezon na kabaczka?

Kabaczkowy sezon trwa od początku lipca do końca października. Poza sezonem niekiedy dostępne są kabaczki importowane.

Zobacz też: Poznaj 5 rad, jak uniknąć jesiennych infekcji

Jak jeść kabaczka?

Kabaczka można jeść na surowo (raczej tylko młode okazy), smażyć, np. placki z kabaczka lub krążki w cieście, piec, np. po nafaszerowaniu, gotować i dusić. Można go wykorzystywać jako dodatek do zup, sałatek, a także soków warzywnych.

Reklama

Czytaj też na Polki.pl: Warzywa wspomagające zdrową dietę

Reklama
Reklama
Reklama