Obok pszenicy i ryżu kukurydza to najbardziej rozpowszechniona na świecie roślina uprawna. Znali ją już Starożytni Inkowie, Majowie i Aztekowie. Można ją jeść w kolbach, ale produkuje się z niej też kaszę, mąkę czy płatki. Nie zawiera glutenu.

Reklama

Co dobrego w kukurydzy?

Kukurydza ma 60-70 proc. skrobi, sporo błonnika, białko, witaminy z grupy B, a także D, E, K oraz prowitaminę A, za to niewiele witaminy C. Kukurydza to dobre źródło składników mineralnych, m.in. potasu, wapnia, magnezu, żelaza, miedzi, fosforu, cynku i jodu oraz selenu. Selen wraz z witaminą E i beta-karotenem chroni organizm przed działaniem wolnych rodników (które powodują szybsze obumieranie komórek), zwiększa odporność. Mąka kukurydziana nie zawiera glutenu, więc mogą ją jadać osoby będące na diecie bezglutenowej. Najwięcej substancji odżywczych mają świeże kolby kukurydzy.

Zobacz też: Co to jest gluten?

Czy karmiąca mama może jeść kukurydzę?

Tak, nie ma przeszkód by karmiąca mama jadła kukurydzę i produkty ją zawierające, czyli naturalne kasze i płatki kukurydziane, najlepiej bez dodatku cukru. Warto jednak pamiętać, że należy unikać produktów wysoko przetworzonych, bo mogą zawierać różne niekorzystne substancje dodatkowe, a ich karmiąca piersią mama powinna unikać.

Kiedy jest najlepszy sezon na kukurydzę?

Zbiór kukurydzy przypada w Polsce od sierpnia do września – wtedy dostępna jest świeża kukurydza w kolbach. Jednak kukurydzę można też zamrażać. Popularna jest kukurydza w puszkach – dostępna przez cały rok.

Zobacz także

Jak jeść kukurydzę?

Narzędzia dla rodziców mamotoja.pl

Talerz karmiącej mamy: niepolecane Czytaj więcej

Kukurydza jest bardzo powszechnym składnikiem dań w Ameryce, zwłaszcza Łacińskiej i na południu USA. Wypieka się z niej placki, chleb, robi z niej bliny, kluski, a we Włoszech przyrządza polentę (z kaszki kukurydzianej).

W Polsce kukurydzę jada się najczęściej ugotowaną w wodzie, z dodatkiem masła i soli. Wystarczy świeżą kukurydzę (warto kupić taką o jak najjaśniejszych ziarnach) ugotować w lekko osłodzonej wodzie przez ok. 15 minut – dłużej nie, bo stwardnieje. Kukurydza bywa też składnikiem sałatek.

Reklama

Czytaj też na Polki.pl: Dobre i złe śniadanie

Reklama
Reklama
Reklama