Porzeczki są typowymi owocami sezonowymi, dojrzewają w lipcu, sierpniu, czasem można je jeszcze kupić na początku września. Sezon na porzeczki jest krótki, rzadko w supermarketach można także kupić je w ciągu roku. Jesienią i zimą warto korzystać z owoców mrożonych, a także z przetworów. Kupując przetwory, warto zwrócić uwagę na zawartość owoców oraz zawartość cukru.

Reklama

Co dobrego jest w porzeczkach

Porzeczki to jedne z najwartościowszych polskich owoców. Mają wiele składników cennych dla zdrowia.
Porzeczki czerwone są bogate w witaminę C, prowitaminę A, składniki mineralne. Są polecane przy przeziębieniach i grypie, wzmacniają odporność. Poprawiają apetyt, mają właściwości moczopędne, przeczyszczające. Czerwone porzeczki można polecić przy braku apetytu, niedokrwistości (anemii), niestrawności, kolkach, migrenach, miażdżycy. Są kwaskowate, dlatego mogą je jeść bez obaw osoby z cukrzycą.
Zobacz też: Konfitura z czarnej porzeczki

Porzeczki czarne są wyjątkowo bogate w witaminę C (mają jej znacznie więcej niż cytrusy), a także witaminę PP (ważna dla skóry) oraz witamin z grupy B (poprawiają pracę układu nerwowego). Znajduje się w nich także dużo składników mineralnych, takich jak żelazo, cynk, jod. Cennym składnikiem są pektyny, które zmniejszają poziom cholesterolu, zapobiegają miażdżycy.

Porzeczki dla karmiącej mamy

Porzeczki są jak najbardziej polecane dla karmiącej mamy: zarówno czarne, jak czerwone czy białe.
Można je jeść w stanie surowym, ale można je też zrobić z nich kompot, kisiel, galaretkę, przygotowywać sałatkę owocową, dodawać do ciasta.
Przetwory z czarnej porzeczki są również wartościowe, choć trzeba pamiętać, że przy gotowaniu ginie znaczna część witaminy C. Kupując przetwory z porzeczek, warto zwrócić uwagę na zawartość cukru i wybierać takie, w których jest go jak najmniej. Kupując sok z porzeczek, zwróć uwagę na jego skład (są takie, gdzie pomimo tego, że sok jest nazwany porzeczkowym, zawiera go mniej niż 1 proc.).
Warto samemu zrobić sok z owoców porzeczki i pić go jesienią i zimą (wzmacnia odporność, zapobiega przeziębieniom).
Uwaga: karmiąca mama nie powinna pić nalewki z czarnej porzeczki (podobnie jak żadnego alkoholu). Przenika on do kobiecego mleka, a nie ma dla dziecka bezpiecznej dawki alkoholu.

Reklama

Czytaj też: Tego ci nie wolno, gdy karmisz piersią

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama