Jeśli twoje dziecko ma alergię, nie oznacza to wcale, że nie możesz niczego jeść. Wręcz przeciwnie. Co jeść, gdy karmisz piersią? Dieta karmiącej mamy musi być urozmaicona, bo tylko wtedy zapewni tobie i dziecku wszystkie niezbędne składniki. Jednak dieta mamy karmiącej piersią alergika musi być nieco inna.
Jakie potrawy możesz jeść bez obaw? Wszystko zależy od tego, na co twoje dziecko jest uczulone.

Reklama

Ciasteczka dla mamy karmiącej piersią: bez mleka

Składniki:

  • 1/2 kg płatków owsianych,
  • 1,5 margaryny,
  • 3/4 szklanki mąki (najlepiej graham),
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 2-3 jajka przepiórcze,
  • 5 łyżek oleju rzepakowego.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki wrzuć do miski, wygnieć.
  2. Zrób małe placuszki, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piecz do uzyskania złocistego koloru, około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Z podanych proporcji wychodzi około 25-30 ciasteczek.

Zobacz też: Dieta mamy karmiącej

Zobacz także

Bananowiec dla mam karmiących piersią: bez glutenu

Składniki:

  • 20 dag biszkoptów bezglutenowych,
  • pół szklanki śmietany kremówki,
  • pół szklanki cukru,
  • żółtko (lub 2 żółtka przepiórcze),
  • galaretka owocowa,
  • 3 banany,
  • kilka łyżek mleka,
  • 4 łyżeczki żelatyny.

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopty namocz w rozpuszczonej galaretce, ułóż w formie.
  2. Śmietanę utrzyj z cukrem i żółtkiem.
  3. Źelatynę rozpuść w odrobinie gorącego mleka.
  4. Utartą masę połącz z utartymi na tarce bananami, dodaj żelatynę i wymieszaj.
  5. Część porcji masy połóż na biszkopty, a gdy stężeje, wyłóż resztę.

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem dla mam karmiących piersią: bez mleka

Składniki:

  • szklanka ryżu,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • 20 g cukru (lub 2 łyżki miodu),
  • 4 jabłka,
  • rodzynki,
  • ćwierć łyżeczki cynamonu.

Sposób przygotowania

  1. Ryż wrzuć do wrzącej wody (2 szklanki wody na szklankę ryżu). Ugotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż woda się wchłonie.
  2. Jabłka umyj, obierz, wyjmij gniazda nasienne i ugotuj w wodzie, ale nie całkiem na miękko. Napełnij rodzynkami, cukrem (lub miodem) i cynamonem. Foremkę posmaruj olejem. Nałóż połowę ryżu, następnie jabłka i całość przykryj ryżem.
  3. Można też pokroić jabłka na plasterki i przekładać warstwy ryżu jabłkami, posypując każdą warstwę cukrem i cynamonem, dokładając po kilka rodzynek.
  4. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na pół godziny.

Naleśniki mam karmiących piersią: bez mleka

Składniki:

  • 4 jajka,
  • szklanka mąki,
  • łyżka oleju,
  • szklanka wody.

Sposób przygotowania

  1. Zmiksuj składniki, odstaw ciasto na pół godziny. Usmaż naleśniki na wysmarowanej olejem patelni.
  2. Jedz z owocami lub nadzieniem warzywnym.

[CMS_PAGE_BREAK]

Łosoś dla mam karmiących piersią: danie lekkkostrawne

Składniki:

  • filet z łososia,
  • sok z pół cytryny,
  • sól,
  • koperek.

Sposób przygotowania

  1. Łososia umyj, skrop sokiem z cytryny, lekko posól i posyp posiekanym koperkiem. Zawiń w folię aluminiową. W 200 st. C. Piecz rybę około 15 minut.
  2. Jedz z kaszą jaglaną i surówką.

Mielone kotleciki dla mam karmiących piersią: bez glutenu

Składniki:

  • 50 dkg mielonego mięsa z indyka,
  • 3 łyżki wody,
  • 2 czubate łyżki kleiku kukurydzianego,
  • sól do smaku,
  • 2-3 łyżki kleiku do obtoczenia kotletów.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso, wodę i sól starannie wymieszaj, do masy dodaj kleik i jeszcze raz wymieszaj.
  2. Na talerzyk wsyp kleik, obtocz w nim kotlety, smaż na oleju po obu stronach na złoty kolor.

Potrawka z kurczaka dla mam karmiących piersią: danie lekkostrawne

Składniki:

  • 40 dag kurczaka,
  • mały pęczek włoszczyzny bez kapusty,
  • pół szklanki mleka,
  • łyżka mąki,
  • półtorej łyżki soku z cytryny,
  • odrobina ziół prowansalskich,
  • łyżka posiekanego koperku.

Sposób przygotowania

  1. Warzywa umyj, obierz, pokrój w kostkę. Zaleć 2 szklankami osolonej wody i ugotuj razem z kurczakiem do miękkości. Mięso wyjmij z wywaru, oddziel od kości, pokrój na małe kawałki, włóż ponownie do wywaru.
  2. Jeśli wywaru jest dużo, część odlej, aby zostało ok. jednej szklanki. Mąkę wymieszaj z mlekiem, wlej do wywaru, zagotuj, mieszając. Dodaj zioła i sok z cytryny, jeszcze przez chwilę gotuj.
  3. Po zestawieniu z ognia wsyp koperek. Podawaj z ryżem i sałatą.

Gulasz z kurczaka dla mam karmiących piersią: danie lekkostrawne

Składniki:

  • kurczak,
  • 2 strąki papryki,
  • 2 pory,
  • cebula,
  • łyżeczka mąki,
  • natka pietruszki,
  • 1/2 litra soku pomidorowego,
  • olej,
  • pieprz,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka umyj, wyluzuj i, po zdjęciu skóry, pokrój.
  2. Paprykę, pory, cebulę drobno pokrój i podsmaż na oleju. Kawałki kurczaka posyp mąką i obsmaż ze wszystkich stron.
  3. Gdy mięso się zrumieni, włóż warzywa, wlej sok pomidorowy i duś razem 25-30 min. Przypraw.
  4. Przed podaniem posyp gulasz zieleniną.
  5. Podawaj z ryżem, makaronem lub kaszą kuskus i surówką.
Reklama

Niezależnie od tego, na co twoje dziecko jest uczulone, pewnych produktów nie powinnaś jeść podczas karmienia piersią. Na liście produktów zalecanych dla mamy karmiącej piersią są między innymi: kasze, ciemne pieczywo, warzywa, owoce, chude mięso, ryby.

Reklama
Reklama
Reklama