Ważny składnik w diecie dzieci – olej rzepakowy!
Większości z nas rzepak kojarzy się z pięknie ukwieconymi na żółto polami. Wykorzystywany w kuchni do smażenia, gotowania, pieczenia nie do końca jest doceniany za swoje wartości odżywcze. Olej rzepakowy – tłoczony z podwójnie ulepszonych odmian to dar dla naszego zdrowia oraz prawidłowego rozwoju najmłodszych!
![Olej Rzepakowy 2 Olej Rzepakowy 2](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/112890-087dee4.jpg?quality=90&resize=980,654)
Podstawą prawidłowego żywienia każdego dziecka jest odpowiednie dobranie składników bogatych w substancje odżywcze wpływające na jego rozwój. Warto kierować się zasadami określającymi żywienie racjonalne. Regularne dostarczanie organizmowi wszystkich składników odżywczych w odpowiednich ilościach i proporcjach korzystnie wpływa na jego budowę, funkcjonowanie oraz zdrową kondycję. Istotne jest również komponowanie jadłospisu z produktów zdrowych, bogatych w substancje odżywcze. Dlatego tak ważne jest dobieranie odpowiednich składników, które zbilansują naszą dietę. Jednym z nich jest olej rzepakowy.
![113165-b7a5dd4 Olej rzepakowy to skarb Europy](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/113165-b7a5dd4.jpg?quality=90&fit=700,467)
Tłoczony z podwójnie ulepszonych odmian rzepaku, zawiera w sobie potrzebne dla prawidłowego rozwoju oraz zdrowia kwasy tłuszczowe nienasycone: omega-6 oraz omega-3. W odpowiedniej proporcji w stosunku 2:1, a taką odnajdziemy w oleju rzepakowym, odgrywają ważną rolę z punktu widzenia żywieniowego. Wpływają na prawidłowy wzrost i rozwój dziecka. Nasza codzienna dieta jest uboga w te składniki, dlatego tak ważne jest urozmaicenie jadłospisu produktami, które zawierają wspomniane kwasy tłuszczowe. Najlepszym źródłem są tłuste ryby, jednak w Polsce niestety spożywamy ich mało. Dlatego idealnym rozwiązaniem jest codzienne używanie oleju rzepakowego. Jako jeden z nielicznych produktów może być spożywany przez niemowlęta już od 6. miesiąca życia. Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju rzepakowym mają znaczący wpływ na prawidłowy wzrost i rozwój dziecka już w pierwszych miesiącach jego życia. Odrobinę oleju można dodawać do zupy i przecierów warzywnych. Idealnie nadaje się do sosów, ale również można maczać w nim chleb i uczyć dziecka zdrowych nawyków żywieniowych. Wspomaga prawidłowy rozwój wzroku u niemowląt do 12 miesiąca życia. Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mózgu.
To co również sprawia, że olej rzepakowy jest tak doceniany przez rzeszę odbiorców to zawartość witamin E i K. Witamina E pomaga w ochronie naszych komórek przed stresem oksydacyjnym. Witamina K przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi i utrzymania zdrowych kości.
Olej rzepakowy to wyjątkowy produkt, który nie tylko sprawdza się w kuchni i kosmetyce. Jest on również cennym źródłem wartości odżywczych dla naszego organizmu.
![112893-70b4cd6](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/112893-70b4cd6.jpg?quality=90&fit=700,318)
„Treść niniejszej kampanii promocyjnej wyraża poglądy wyłącznie jej autora, za którą ponosi on bezwzględną odpowiedzialność. Komisja Europejska ani Agencja Wykonawcza ds. Konsumentów, Zdrowia, Rolnictwa i Żywności (CHAFEA) nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za potencjalne wykorzystanie zawartych w niej informacji.”
Więcej informacji można znaleźć na stronie www.olejrzepakowy.com i na Facebooku
![112892-f868bb7](https://images.immediate.co.uk/production/volatile/sites/56/2024/05/112892-f868bb7.jpg?quality=90&fit=700,153)
Artykuł powstał ramach kampanii Olej Rzepakowy skarbem Europy