Głównymi źródłami witaminy C w diecie są owoce (między innymi cytrusy, truskawki, kiwi czy czarna porzeczka) oraz warzywa (pomidor, natka pietruszki, kapusta, szpinak, rzeżucha i papryka)1,2.

Reklama

PROSTE POMYSŁY NA DANIA BOGATE W WITAMINĘ C >>> TUTAJ

Rola witaminy C w organizmie

Bez witaminy C organizm nie jest w stanie syntetyzować kolagenu3 – głównego białka tkanki łącznej. Warto o tym pamiętać, bo kolagen ma wpływ na skórę, ścięgna, więzadła i kości. Niedobór witaminy C wpływa również na reakcje układu odpornościowego4.
Historia witaminy C wiąże się jednak w dużej mierze z… jej niedoborem. Jednym z jego skutków może być choroba zwana szkorbutem. Zapadali na niego bardzo często mieszkańcy Europy Północnej. Przez większość roku bowiem dostępność świeżych owoców i warzyw była niewielka5. Chcąc zapobiegać skutkom szkorbutu, starano się wyizolować witaminę C, czego dokonał w 1928 roku węgierski biochemik Albert Szent-Györgyi6. Użył w tym celu między innymi soku pomarańczowego i soku z kapusty, a następnie z papryki. 5 lat później W.N. Haworth i E.L. Hirst ustalili strukturę otrzymanego związku chemicznego. W krystalicznej postaci miał na celu właśnie leczenie szkorbutu2. Stąd jego nazwa – kwas askorbinowy. W 1937 obu naukowcom za badania nad witaminą C przyznano Nagrody Nobla6.

Adobe Stock

Niedobór witaminy C

Kwas askorbowy jest wchłaniany w ograniczonym stopniu4. Jeśli stosowanie odpowiedniej diety nie jest wystarczające, należy zgodnie z zaleceniami i dawkowaniem wskazanym przez lekarza uzupełniać poziom witaminy C w organizmie, aby zapobiegać jej niedoborom.
Na rynku dostępnych jest wiele produktów, należy przyjrzeć się im uważnie i wybrać preparat jak najlepszy dla twojego dziecka.
Przede wszystkim zwróć uwagę na skład – oceń ile mg kwasu askorbowego znajduje się w 1 ml produktu7. Warto rozważyć sięgnięcie po lek, gdyż jego skład jakościowy i ilościowy jest kontrolowany. Leki podlegają kontroli nadzoru farmaceutycznego i są monitorowane pod kątem działań niepożądanych8.
Warto również zwrócić uwagę na formę i sięgnąć po lek w kroplach. Kroplomierz ułatwia aplikację leku, w przypadku najmniejszych dzieci można jednak bez problemu podać odpowiednią ilość leku dodając krople do butelki lub na łyżkę mleka, herbaty lub soku owocowego4.

Redakcja/mat. pras.


1 M. Jarosz, Normy żywienia dla populacji Polski – Instytut Żywności i Żywienia, 2017, str. 147, ISBN: 978-83-86060-89-4
2 K. Maćkowiak, L. Torliński, Współczesne poglądy na rolę witaminy C w fizjologii i patologii człowieka, Nowiny Lekarskie 2007, 76, 4, 349-356
3 N. Boyera, I. Galey, B.A. Bernard, Effect of vitamin C and its derivatives on collagen synthesis and cross-linking by normal human fibroblasts, Int J Cosmet Sci. 1998 Jun;20(3):151-8.
4 Charakterystyka Produktu Leczniczego Cebion z 18.06.2019 r.
5 K. Janfa, M. Kasprzak, J. Wolska, J. Pom, Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie, Life Sci 2015, 61, 4, 419–425
6 B. Oster, U. Fechtel, Vitamins. Vitamin C. History. W: Ullmann's Encyclopedia of Chemical Industrial Chemistry, Weinheim: Wiley-VCH Verlag, 2005, s. 111
7 W przypadku leku Cebion 1 ml (około 20 kropli) zawiera 100 mg kwasu askorbowego. Pełny wykaz substancji pomocniczych znajduje się w ChPL Cebion z dnia 18.06.2019 r.
8 H.Bojarowicz, P.Dźwigulska, Suplementy diety. Część I. Suplementy diety a leki – porównanie wymagań prawnych, Hygeia Public Health 2012, 47(4): 427-432

Zobacz także
Reklama

Artykuł powstał z udziałem marki Cebion
MAT-PL-OTHER-20-000055

Reklama
Reklama
Reklama