Maść majerankowa dla niemowląt i dzieci: na co i jak ją stosować
Maść majerankowa ma naturalny skład, jest tania i można ją zrobić samodzielnie w domu. To skuteczny sposób w walce z nieżytem nosa u dzieci. Ale nie tylko! Czy wiesz, że maść majerankowa potrafi złagodzić ból podczas ataku kolki? Nie powinno się jednak stosować jej u niemowląt bez konsultacji z lekarzem.
Maść majerankowa jest zalecana przede wszystkim przy katarze u małych dzieci. To preparat o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych. Ma też działanie rozgrzewające i zmniejszające widoczność blizn. Mimo dobroczynnych właściwości maści należy zachować szczególną ostrożność w przypadku stosowania jej u niemowląt. Od jakiego wieku w takim razie maść majerankowa jest bezpieczna?
Spis treści:
- Od kiedy można stosować maść majerankową dla dzieci?
- Jak i na co stosować maść majerankową: na katar, na kolkę?
- Jak zrobić maść majerankową dla dzieci?
Od kiedy można stosować maść majerankową u dzieci?
Maść majerankowa, od wieków znana w medycynie ludowej i ziołolecznictwie, była stosowana u niemowląt, a nawet u noworodków, gdyż dzięki swoim właściwościom ułatwiała maluszkom oddychanie podczas kataru. Jednak w przypadku niemowląt powinno się ją aplikować wyłącznie po konsultacji z lekarzem. Z czego wynika taka ostrożność?
W przypadku niemowląt i małych dzieci istnieje duże ryzyko, że maść dostanie się przypadkowo do oka (co może wywołać ból i dyskomfort) lub do otworów nosowych (a wtedy lek hamuje pracę aparatu rzęskowego błony śluzowej). Dodatkowo, u niektórych osób maść majerankowa może spowodować silne podrażnienie skóry. Dlatego jeśli lekarz zaleci stosowanie preparatu, przed pierwszym użyciem należy zrobić test. W tym celu odrobinę maści majerankowej nanosi się na skórę za uchem dziecka i obserwuje się przez 12 godzin, czy nie pojawi się zaczerwienienie, obrzęk lub swędzenie. Uczulenie na majeranek wyklucza stosowanie maści.
Jak i na co stosować maść majerankową u dzieci?
Maść majerankowa z apteki to ekstrakt z majeranku z wazeliną. Preparat ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, ściągające, a dodatkowo lekko rozgrzewające. Dzięki temu można go stosować nie tylko przy katarze. Może być używany przez długi czas i nie wpływa niszcząco na śluzówkę nosa.
Maść majerankowa dla niemowląt i dzieci na katar
Aby pomóc dziecku podczas kataru, niewielką ilość maści majerankowej nanieś na skórę pod noskiem. Maść aplikuje się zewnętrznie. Nie smaruje się nią błony śluzowej nosa, aby nie utrudniać naturalnego ruchu rzęsek pokrywających nabłonek. Aplikację należy powtarzać 2-4 razy dziennie. Na noc można dziecku nasmarować maścią przód klatki piersiowej. Dzięki temu działanie maści będzie dłuższe.
Pod wpływem ciepła skóry maść uwalnia olejki eteryczne, które dziecko wdycha z każdym oddechem. Działają one ściągająco na błonę śluzową, zmniejszając obrzęk i ułatwiając przepływ powietrza przez drogi oddechowe.
Maść majerankowa dla niemowląt na kolkę
Po wcześniejszym uzgodnieniu z lekarzem podczas ataku kolki odrobinę maści majerankowej można użyć do wymasowania brzuszka. Brzuch dziecka należy masować zgodnie z ruchem wskazówek zegara – chodzi o to, aby działać zgodnie z kierunkiem pracy jelit. Jak się nie pomylić? Połóż dziecko na pleckach, stań obok jego lewego boku i wykonuj okrężne ruchy w prawo ręką na brzuszku dziecka. Stosuj nie za duży ucisk!
Maść majerankowa działa rozgrzewająco na brzuch, ułatwiając dziecku rozluźnienie się i uwolnienie zalegających w jelitach gazów. Ilość użytej do masażu maści powinna być niewielka, taka, aby wystarczała do zwiększenia poślizgu dłoni na skórze.
Na co jeszcze pomaga maść majerankowa? Maść stosuje się także na ukąszenia owadów, przy odmrożeniach i oparzeniach oraz na świeże blizny. Dzięki swoim właściwościom zapobiega zakażeniom skóry i działa przeciwobrzękowo i przeciwświądowo. Według niektórych specjalistów maść majerankowa pomaga w przypadku zmian trądzikowych, a także daje ulgę przy hemoroidach w ciąży.
Jak zrobić domową maść majerankową dla dzieci?
Domowa maść majerankowa nie jest trudna w przygotowaniu. Potrzebujesz majeranku i masła (bez soli) w proporcjach 1 do 1. Majeranek może być suszony, jednak lepszy jest świeży. Na początku musisz utrzeć majeranek z masłem, możesz zrobić to np. w moździerzu. Następnie odstaw mieszankę na 12 godzin w chłodne miejsce.
Po upływie tego czasu mieszankę należy „przetopić” na małym ogniu (tak jak smalec). Na koniec przetrzyj masę przez gazę lub bardzo drobne sitko, by uzyskać jednolitą konsystencję. Gdy ostygnie – przełóż do słoiczka.
Zobacz także: