Jak objawia się alergia na gluten?
Objawy alergii na gluten mogą wystąpić natychmiast albo dopiero po jakimś czasie od zjedzenia uczulającego produktu. U dzieci najczęstsze są zmiany skórne. Ale objawów jest znacznie więcej. I mogą być zdecydowanie bardziej burzliwe.
Uczulenie na gluten, czyli rodzaj jego nietolerancji, występuje częściej niż celiakia (choroba trzewna), choć powoduje ją ten sam czynnik, czyli obecność w pożywieniu białka zwanego glutenem. Gluten jest jednym z najczęstszych (po mleku) alergenów – 10-25% osób z alergią pokarmową ma objawy uczulenia na niego.
Objawy uczulenia na gluten
Reakcja uczuleniowa może pojawić się natychmiast (w ciągu kilku minut) po zjedzeniu pokarmu z glutenem – to tzw. reakcja natychmiastowa. Bywa jednak, że objawy alergii pojawiają się dopiero po kilku godzinach, a nawet jednym lub dwóch dniach (tzw. reakcja późna). Objawami uczulenia na gluten są:
- wymioty
- biegunka
- wstrząs anafilaktyczny
- pokrzywka skórna
- wodnisty katar
- skurcz oskrzeli
- zmiany skórnymi podobne do atopowego zapalenia skóry.
Jakie przebiega alergia na gluten u dzieci?
Narzędzia dla rodziców mamotoja.pl
Diagnoza online Czytaj więcejPrzebieg uczulenia na gluten jest różny w zależności od wieku chorego. U dzieci najczęściej objawia się ono atopowym zapaleniem skóry, rzadziej występują wymioty czy biegunki, a także katar czy skurcz oskrzeli. U maluchów objawy występują już po spożyciu niewielkich ilości glutenu. Większość dzieci z wiekiem wyrasta z alergii na gluten – zwykle do około 5. roku życia.
Które produkty zawierają gluten?
Gluten to białko roślinne występujące w najbardziej popularnych zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie (nie ma go w prosie, gryce, ryżu). Występuje również w produktach wytwarzanych z tych zbóż, m.in. w kaszach, pieczywie, makaronach. Podczas rozszerzania diety kaszki glutenowe (podobnie jak bezglutenowe) możesz wprowadzać do diety niemowlęcia już po 4. miesiącu życia, ale masz na to czas aż do 12. miesiąca.
Zobacz też:
- Kiedy podać pierwszą kaszkę?
- Co to jest gluten?
- Ani alergia na gluten, ani celiakia? To może być NCNG!