Uczulenie na gluten, czyli rodzaj jego nietolerancji, występuje częściej niż celiakia (choroba trzewna), choć powoduje ją ten sam czynnik, czyli obecność w pożywieniu białka zwanego glutenem. Gluten jest jednym z najczęstszych (po mleku) alergenów – 10-25% osób z alergią pokarmową ma objawy uczulenia na niego.

Reklama

Objawy uczulenia na gluten

Reakcja uczuleniowa może pojawić się natychmiast (w ciągu kilku minut) po zjedzeniu pokarmu z glutenem – to tzw. reakcja natychmiastowa. Bywa jednak, że objawy alergii pojawiają się dopiero po kilku godzinach, a nawet jednym lub dwóch dniach (tzw. reakcja późna). Objawami uczulenia na gluten są:

  • wymioty
  • biegunka
  • wstrząs anafilaktyczny
  • pokrzywka skórna
  • wodnisty katar
  • skurcz oskrzeli
  • zmiany skórnymi podobne do atopowego zapalenia skóry.

Jakie przebiega alergia na gluten u dzieci?

Narzędzia dla rodziców mamotoja.pl

Diagnoza online Czytaj więcej

Przebieg uczulenia na gluten jest różny w zależności od wieku chorego. U dzieci najczęściej objawia się ono atopowym zapaleniem skóry, rzadziej występują wymioty czy biegunki, a także katar czy skurcz oskrzeli. U maluchów objawy występują już po spożyciu niewielkich ilości glutenu. Większość dzieci z wiekiem wyrasta z alergii na gluten – zwykle do około 5. roku życia.

Które produkty zawierają gluten?

Gluten to białko roślinne występujące w najbardziej popularnych zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie (nie ma go w prosie, gryce, ryżu). Występuje również w produktach wytwarzanych z tych zbóż, m.in. w kaszach, pieczywie, makaronach. Podczas rozszerzania diety kaszki glutenowe (podobnie jak bezglutenowe) możesz wprowadzać do diety niemowlęcia już po 4. miesiącu życia, ale masz na to czas aż do 12. miesiąca.​

Zobacz też:

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama