halloweenowe ciastka paluchy wiedźmy przygotowane do pieczenia
fot. AdobeStock

Jak zrobić perfekcyjne paluchy wiedźmy i inne "strrrraszne" słodkości? (Same halloweenowe hity!)

Palce wiedźmy, kości, wesołe dynie, duszki i czaszki... Czy wiesz jak je zrobić, żeby wyglądały i strasznie, i apetycznie? Nie muszą być idealne, ale... powinny być estetycznie wykonane. Jeśli nie drzemie w tobie artystyczny duch i boisz się mocno, że coś ci nie wyjdzie, mam gadżety, które ułatwią ci pieczenie!
Weronika Zagojska
halloweenowe ciastka paluchy wiedźmy przygotowane do pieczenia
fot. AdobeStock
Jeśli nie zawsze wychodzą ci dobrze paluchy wiedźmy (ja, od razu przyznaję się mam z tym kłopot), to warto zainwestować w bardzo przydatne foremki do takich halloweenowych ciastek. Paluchy wiedźmy to po prostu ciasto uformowane w kształcie grubego i dużego palca z paznokciem zrobionym z migdała. Oczywiście, kiedy robimy je z dziećmi jest o wiele więcej bałaganu, ale i o wiele więcej radości. Można to wszystko usprawnić i zrobić paluchów więcej właśnie dzięki foremkom.
Dzięki takim kuchennym gadżetom paluchy będą miały jednak określony "wiedźmowaty" wygląd, a i łatwiej będzie je małym paluszkom formować. Poza tym czy z foremkami, czy bez to świetne ćwiczenie dla małych rączek!

Jak zrobić ciasto na paluchy wiedźmy lub ciastka-kości?

Składniki:
  • 225 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii i migdałów
  • 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli
  • migdały na paznokcie
Wszystko najpierw zmiksuj (z wyjątkiem migdałów). Potem należy zagnieść ciasto. Powinno być lepkie. Następnie należy zawinąć je w folię i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Potem włożyć ciasto do foremek (lub uformować je na paluchy, pamiętając, że w piekarniku rosną). Migdały najlepiej przeciąć na pół i położyć na końcu takiego palucha. Nożem robimy kreseczki przypominające zgięcia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200ºC, ok. 7-10 minut. W przypadku kości postępuj tak samo, tylko udekoruj np. malinowym dżemem. Można też zrobić wersję bez cukru.
My w domu wielokrotnie z córeczką bawiłyśmy się w robienie paluchów z... ciastoliny. Te wyglądają perfekcyjnie i zawsze można je zmienić. Śmiechu jest co nie miara. Ale prawdziwe ciasteczka czasami zbyt mocno rosną i nie przypominają palców albo też nie wyglądają po prostu apetycznie. Nie muszą być symetryczne, powinny być straszne, ale mimo wszystko muszą wyglądać estetycznie. I to udało mi się osiągnąć tylko z foremkami.
Dzięki foremkom możecie też upiec ładne wesołe duszki dla dzieci albo też postawić na duże ciasto dyniowe w kształcie uśmiechniętej dyni. Co jeszcze uda się z taką pomocą? Można zrobić domowe czekoladki na Halloween - czaszki, nietoperze itp.. Mniam, mniam! Najszybszy sposób na domowe czekoladki w stylu Halloween? Po prostu rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce o małej mocy tabliczkę czekolady. Musi się roztopić, nie może się gotować, i wlej do foremek. Gotowe! Oczywiście musi wystygnąć. Uwielbiam takie proste i szybkie rozwiązania.
Do dekoracji ciasteczek i słodkości możecie wykorzystać dobrej jakości gotowe lukry (można kupić dowolny kolor) lub wybrać tradycyjne formy typu dżemy, konfitury, domowe sosy, ketchup itp. Jakie ciasteczka lub inne słodkości na Halloween w tym roku upieczecie? [content:0_26173,0_26163,0_26100,0_26140:undefined]
Zobacz też:
Redakcja poleca: Paluchy wiedźmy - przepis na ciasteczka na Halloween [WIDEO]
Halloween bez przerażająco pysznych ciasteczek w kształcie palców czarownicy? Tak nie może być - po prostu musisz je zrobić! Najlepiej razem z dziećmi. Maluchy z chęcią ozdobią ciasto migdałami, a potem z radością zjedzą gotowe ciasteczka.
Doładuj
Przeładuj

Popularne tematy

To Cię zainteresuje

Narzędzia dla mam

Więcej

Kalendarze Adwentowe DIY

O tym się mówi!