ciastka na halloween
fot. AdobeStock

Ciastka na Halloween – paluchy wiedźmy z ciasta francuskiego i inne słodkości

Ciastka na Halloween powinny nawiązywać do symboli tego święta: czarownicy, kota, nietoperza, dyni. Niezależnie od formy ciastek, najlepsze do ich przygotowania będzie ciasto francuskie. Jest plastyczne i smaczne, więc idealnie nadaje się do formowania różnych kształtów pysznych słodkości.
Weronika Zagojska
ciastka na halloween
fot. AdobeStock
Do przygotowania ciastek na Halloween bardzo przydają się foremki, które pomagają wycinać z ciasta pożądane kształty. Dzięki nim praca idzie szybciej, a i efekt jest bardziej spektakularny. Oczywiście można poradzić sobie i bez foremek, ale wtedy trzeba cierpliwie ręcznie wycinać kształty kota czy nietoperza albo formować paluchy czarownicy. Jeśli zdecydujesz się na przygotowanie paluchów wiedźmy z ciasta francuskiego, wybierz sprawdzone, wtedy modelowanie ciastek nie powinno nastręczać żadnych problemów.

Spis treści:

Krwawe paluchy wiedźmy z ciasta francuskiego

Składniki na idealne ciasto francuskie:
  • 200 ml zimnej wody
  • 14 g (1 łyżka) miałkiej soli
  • 500 g dobrej jakości masła o temperaturze pokojowej
  • 150 g mąki krupczatki
  •  250 g mąki pszennej
Uwaga! Ciasto francuskie można kupić gotowe, więc odpadnie cała ta zabawa z jego wałkowaniem i chłodzeniem.
Do przygotowania krwawych paluchów wiedźmy potrzebne będą jeszcze parówki.

Wodę wlać do szklanki, dodać sól i wymieszać, aż sól się rozpuści. Roztopić w rondelku i na wolnym ogniu 75 g masła Obie mąki wsypać do miski, dodać posoloną wodę, roztopione masło i zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 2 godziny. Resztę masła pokroić na małe kawałki, włożyć do miski i utrzeć na gładką masę. Utarte masło włożyć między dwie warstwy folii spożywczej lub papieru do pieczenia. Rozwałkować na prostokąt o grubości 2 cm i włożyć do lodówki na 2 godziny.

Ciasto wyjąć z lodówki, a stolnicę lekko oprószyć mąką i położyć ciasto. Rozwałkować na kwadratowy placek grubości około dwóch cm (lub cieniej) – środek powinien być grubszy niż boki. Na środku trzeba rozłożyć schłodzone masło. Rogi ciasta połączyć nad masłem, formując kopertę, i zlepić ciasto na złączeniach, aby masło nie wydostawało się na zewnątrz podczas wałkowania. Ciasto rozwałkować na prostokąt długości trzy razy większej niż szerokość. Ciasto złożyć na trzy części, formując prostokąt i odłożyć do lodówki na dwie godziny.

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na prostokąt i znowu złożyć na trzy części i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. W ten sposób, tocząc wałek w jednym kierunku, trzeba rozwałkowywać i składać ciasto 6 razy, za każdym razem wstawiając je do lodówki na minimum godzinę. Po każdym schłodzeniu ciasto należy wałkować na stolnicy posypanej cienką warstwą mąki. Po ostatnim schłodzeniu można dowolnie spożytkować ciasto – formując z nich paluchy wiedźmy lub wycinając z niego ciasteczka.

Jak zrobić paluchy wiedźmy z ciasta francuskiego?

Krwawe wytrawne paluchy wiedźmy przygotujesz, zawijając parówki w ciasto francuskie. Jeden koniec zawijasa trzeba zaokrąglić i wetknąć w niego migdał. Na wierzchu trzeba zrobić nacięcia imitujące fałdy skóry na zgięciach palca. Tak przygotowane paluszki należy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec przez około 15 minut aż paluszki się zarumienią. Po wyjęciu końcówki każdego z palców warto posmarować ketchupem.
Redakcja poleca: Zrób z nami słodkie kosteczki na Halloween
Zobacz, jak w kilka minut zrobić z dziećmi pyszne i efektowne słodkości na Halloween.

Paluchy wiedźmy z ciasta kruchego – przepis

Składniki na idealne kruche ciasto:
  • 225 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii i migdałów
  • 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli
  • migdały na paznokcie
     
Wszystko najpierw zmiksuj (z wyjątkiem migdałów). Potem trzeba zagnieść ciasto. Powinno być lepkie i plastyczne. Następnie należy zawinąć je w folię i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto trzeba wyjąć i odkrawać z niego nie za wielkie kawałki. Każdy z nich należy uformować w wałeczek, spłaszczyć go i na jednym końcu zaokrąglić. Na całej długości każdego wałeczka formuje się dwa przewężenia.

Wałeczki układa się na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy ok. 2 cm. Na grubszych fragmentach wałeczków warto odcisnąć zębami widelca kreseczki, układając go poprzecznie do długości wałeczka. Na koniec na wierzch zaokrąglonego końca każdego wałeczka trzeba położyć migdał (ostrym końcem na zewnątrz) i docisnąć. Można tak układać połowy migdałów.

Blachę z paluchami wkłada się do nagrzanego do 200ºC piekarnika i piecze 7-10 minut – do lekkiego zrumienienia się ciasta. Paluchy wiedźmy gotowe!

Kruche ciasteczka-paluchy czasami zbyt mocno rosną i nie przypominają palców albo też nie wyglądają po prostu apetycznie. Nie muszą być symetryczne, powinny być straszne, ale mimo wszystko muszą wyglądać estetycznie. I to udaje się osiągnąć tylko z foremkami na paluchy.
 

Inne ciastka na Halloween

W podobny sposób jak ciastka-palce można zrobić ciastka-kości – wystarczy wałeczki na końcach uformować na kształt nasad prawdziwych kości: powinny być szersze z zagłębieniem na środku. Po ich upieczeniu warto je udekorować np. malinowym dżemem – będą jeszcze bardziej „straszne’’.

Do dekoracji ciasteczek i słodkości można wykorzystać dobrej jakości gotowe lukry (w dowolnym kolorze) lub wybrać tradycyjne dżemy, konfitury, domowe sosy, ketchup itp. Do wytrawnych dekoracji proponujemy zrobić ciasto bez cukru.

Szukasz pomysłów na ciastka i przekąski na Halloween? Oto one:
Zobacz też:
Oceń artykuł

Ocena 6 na 1 głos

Zobacz także

Popularne tematy