Chyba nie warto poprzestać na pomarańczach i bananach? Jakie inne owoce są wartościowe? Gdy trudno o świeże polskie owoce (poza jabłkami), trzeba się ratować egzotycznymi pysznościami z zagranicy.

Reklama

Jakie inne owoce egzotyczne są wartościowe dla dziecka?

Spróbuj dać dziecku szarona (inaczej zwanego też persymoną lub kaki), który wygląda jak pomarańczowy pomidor, a smakuje jak słodka śliwka. Niektóre jego odmiany są bezpestkowe. Szarona je się na surowo, ale dziecku trzeba obrać go ze skórki. Można go też przekroić na pół i łyżeczką wyjeść miąższ.

Zima to również sezon na kiwi, które zawiera sporo minerałów i mnóstwo witaminy C. Dwa owoce kiwi w pełni zaspokajają zalecaną dzienną dawkę tej witaminy. A przyczynia się ona do zwiększenia odporności organizmu, chroni zatem przed przeziębieniami i grypą.

Może spróbujecie też granatu? To również owoc dojrzewający, gdy u nas jest zima. Pod twardą skórką kryje się soczysty miąższ i białe pestki. Najlepsze są duże owoce o jaskrawoczerwonej gładkiej skórce.

Jeśli dziecko nieufnie podchodzi do nowości, zróbcie razem sałatkę owocową, dodając do „egzotyków” znane owoce (banany, jabłka). Sałatka własnej roboty to wyśmienity pomysł na deser czy podwieczorek.

Zobacz także

Słowniczek owocowy:

  • Granaty mają kulisty kształt z wystającą nasadą kielicha i średnicą 9 cm. Ciemnożółta, czasem nawet purpurowa skórka jest twarda, skórzasta, wewnątrz znajduje się czerwony jadalny miąższ, a w nim kilkaset jasnobrązowych pestek, również jadalnych. Owoce mają smak słodko - kwaskowaty. Z soku granatu (zwanego grenadiną) produkuje się napoje, galaretki, używa się go także do produkcji wina i syropu. Granaty zawierają 10-20% cukrów (głównie glukozy i fruktozy), 2-5% kwasów organicznych (głównie kwas cytrynowy) (dlatego są dość kwaśne), 1,5% białek i witaminę C (13 mg/100mg). W skórce owocu znajduje się dużo garbników (do 30%). Kora granatu zawiera alkaloidy (0,3-0,7%).
  • Kiwi to owalne owoce wielkości kurzego jajka. Pod jasnobrązową, pokrytą włoskami skórką znajduje się zielony, soczysty miąższ, a w nim liczne drobne czarne nasiona. Owoc kiwi spożywa się na surowo, jest dodawany do sałatek lub wykorzystywany do produkcji marmolady lub napojów. Miąższ owocu ma słodko - kwaskowaty smak. Jest bogaty w cukry (około 10% - głownie glukozę i fruktozę), w witaminę C (39 mg/100mg), witaminę D, witaminy z grupy B, kwas cytrynowy i karoteny. Zaletą kiwi jest, iż nawet po 6 miesiącach przechowywania pozostaje w nim 90% witaminy C. Miąższ zawiera także aktynidynę - enzym rozkładający białka. Z tego powodu nie należy przygotowywać koktajli mlecznych z kiwi, bo owoc spowoduje, iż będzie on gorzki.
  • Szaron (kaki, persymona) to żółtoczerwone owoce przypominające pomidor, posiadające cztery listki kielichowe po spodniej stronie. Miąższ jest słabo aromatyczny galaretowaty, bardzo słodki. Owoce spożywa się na surowo (ich smak jest określany jako "pomiędzy morelą i pomidorem", gotowane, kandyzowane, przerobione na dżemy, galaretki, czy lody. Szaron zawiera 19% cukrów (tyle samo glukozy i fruktozy), karoteny, wapń i witaminę A i C (19mg/ 100mg).
Reklama

Zobacz też: 7 pysznych owoców egzotycznych dla dziecka

Reklama
Reklama
Reklama