6 pomysłów na nowalijki
Warzywa i owoce są teraz najsmaczniejsze i pełne witamin - podpowiadamy, jak je wykorzystać.
1 z 6
Twarożek z rzodkiewką
Twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką polecamy nie tylko na śniadanie - świetnie sprawdza się jako lunch czy przekąska, jeśli podasz do niego pokrojone w słupki warzywa: chrupiącą marchewkę, ogórka czy kalarepę.
Czytaj też: Chłodniki na upały - polecamy 5 przepisów
2 z 6
Ziemniaki z dipem
Młode ziemniaki są najsmaczniejsze - nie nadają się jeszcze na placki, ale będą wyśmienite z dipem jogurtowym. Polecamy przepis na ziemniaczane łódeczki.
Czytaj też: Tanie danie - 6 przepisów na niedrogi obiad
3 z 6
Pieczone ziemniaki z rozmarynem
Innym pomysłem na młode ziemniaki są pieczone ziemniaczki z rozmarynem. Możesz przygotować je w piekarniku, ale polecamy też ziemniaki pieczone w ognisku: każdy natnij, posyp gruboziarnistą sola i rozmarynem i z odrobiną masła zawiń w folię aluminiową.
Czytaj też:
4 z 6
Zupa jarzynowa
Zupa jarzynowa to samo zdrowie - zwłaszcza, kiedy warzywa są tak pełne witamin, jak teraz.
Czytaj też: 8 przepisów na wiosenne zupy
5 z 6
Krem z kalafiora
Wypróbuj kalafiora w oryginalnej wersji: orientalnej zupy-kremu.
Czytaj też: Sezon na rabarbar - wypróbuj przepisy
6 z 6
Pieczona kalarepa
Kalarepa jest smaczna nie tylko na surowo - warto dodawać ją do zup, zapiekać czy nadziewać. My proponujemy pieczoną kalarepkę w sosie koperkowym.
Czytaj też: Menu piknikowe - przepisy na wycieczkę