Zupy lecznicze dla dziecka
Zupy są bogate w węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy, minerały – czyli składniki potrzebne dziecku do rozwoju. A do tego niektóre z nich mają właściwości lecznicze. Oto ich lista.
1 z 5
1. Marchwianka
Jest doskonałym środkiem wspomagającym leczenie biegunki. Robi się ją z rozgotowanej marchwi (ewentualnie z dodatkiem ryżu). Obierz kilo marchwi (najlepiej karotki), odetnij zielone końce, pokrój na małe kawałki. Potem zalej ją litrem wody i ugotuj do miękkości. Możesz dodać pół szklanki ryżu. W trakcie gotowania koniecznie dolewaj wody, ponieważ marchwianka powinna być płynna. Na koniec zmiksuj marchew i podaj dziecku.
Podawaj: po 4. miesiącu (dziecku karmionemu mieszanką), po 6. miesiącu (dziecku na piersi)
2 z 5
2. Ogórkowa
Kwaszone ogórki mają dużo witaminy C, która świetnie wzmacnia układ odpornościowy. Poza tym pobudzają wydzielanie soków żołądkowych, dlatego zupa ogórkowa jest polecana niejadkom oraz dzieciom po infekcji, które nie mają apetytu.
Podawaj: po 10. miesiącu
3 z 5
3. Barszcz czerwony
Jest polecany w leczeniu anemii, bo buraki mają dużo żelaza. Dzięki słodkawemu smakowi, cieszy się się sympatią nawet najwybredniejszych małych smakoszy.
Podawaj: po 7. miesiącu
4 z 5
4. Cebulowa
Działa przeciwinfekcyjnie, ponieważ cebula zawiera tzw. naturalne antybiotyki. Uwaga! Zupka ta w większych ilościach może spowodować wzdęcia lub ból brzuszka.
Podawaj: po 10. miesiącu
5 z 5
5. Rosół
Zawiera łatwo przyswajalne białko, tłuszcze, minerały (potas, magnez, cynk, żelazo), witaminy (A, E, C i z grupy B). Wspomaga leczenie infekcji, podnosi odporność, oczyszcza organizm, łagodzi ból gardła i kaszel.
Podawaj: po 10. miesiącu (alergikowi po konsultacji z lekarzem!)