ABC witamin - wszystko, co trzeba o nich wiedzieć
Witaminy mają duże znaczenie dla rozwoju dziecka: "pilnują" układu odpornościowego, wpływają na system nerwowy, odpowiadają za stan skóry i paznokci. Oto nasza ściąga o witaminach - zobacz, która za co odpowiada i gdzie ich szukać.
- Edipresse
Witaminy odkrył nasz rodak, Kazimierz Funk. Pełnią one różne funkcje, ale nie wszystkie jesteśmy w stanie sami wyprodukować. Niektóre z nich musimy dostarczyć organizmowi z pożywieniem, jak np. witaminę C. Wszystkie witaminy są potrzebne twojemu dziecku do prawidłowego rozwoju. Zobacz, gdzie ich szukać.
Witamina A
Poprawia wzrok. Jest niezbędna do prawidłowego rozwoju oka (głównie siatkówki) i dobrego widzenia dziecka. Zapobiega „kurzej ślepocie”. Wpływa na skórę, błony śluzowe, odporność oraz wzrost.
Źródła: masło, mleko, jaja, wątroba, tran, marchew i wiele innych warzyw, np. szpinak, czerwona papryka, dynia, kapusta, sałata oraz żółte i zielone owoce, np. mango, morele, brzoskwinie, melony, jabłka, pomarańcze, ananasy, wiśnie.
Witamina B1
Podnosi sprawność umysłową. Wpływa również na stan układu nerwowego, mięśni i serca.
Źródła: produkty zbożowe, kasze, drożdże, orzechy, nasiona roślin strączkowych, ryby, mleko, owoce, warzywa.
Witamina B2 (ryboflawina)
Zapobiega zajadom a także zmianom w rogówce, zawrotom głowy, skurczom. Wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry. Objawem świadczącym o jej niedoborze mogą być spierzchnięte usta, zajady, zaczerwienienie języka, swędzenie nosa, łuszczenie się skóry.
Źródła: mleko i nabiał, produkty zbożowe, zielone warzywa liściaste, drożdże, jaja.
Witamina B5 (kwas pantotenowy)
Wpływa na stan włosów i paznokci. Zwiększa odporność, zapobiega alergii, bierze udział w wielu procesach w organizmie.
Źródła: podroby, drożdże, mięso, ryby, jaja, orzechy, zielone warzywa.
Witamina B6
Łagodzi stres, zapobiega rozdrażnieniu i bezsenności, a także niektórym postaciom anemii oraz zmianom skórnym.
Źródła: mięso, wątroba, drożdże, otręby, kiełki, różnego rodzaju ziarna, mleko, jaja, fasola, groch, orzechy.
Witamina B12
Pomaga uczyć się nowych rzeczy. Ułatwia koncentrację, wzmacnia pamięć, uspokaja i wzmaga apetyt. Jej niedobór powoduje osłabienie, sprawia, że skóra staje się żółtawa, a włosy cienkie.
Źródła: mięso, ryby, mleko, sery.
Witamina C (kwas askorbinowy)
Zapobiega przeziębieniom. Usprawnia pracę układu krwionośnego, ułatwia gojenie się ran, zapobiega powstawaniu siniaków i krwawieniom z dziąseł, chroni przed miażdżycą. Poprawia wchłanianie żelaza, zapotrzebowanie na nią wzrasta podczas przeziębienia i stresu.
Źródła: warzywa (głównie papryka, brokuły, kalafior, szpinak, kapusta, groszek, ziemniaki) i owoce (czarne porzeczki, cytrusy).
Witamina D
Zapobiega krzywicy. Odpowiada za odkładanie się wapnia i fosforu w kościach, zapobiega próchnicy. Organizm umie wytworzyć ją pod wpływem słońca, ale w naszej szerokości geograficznej jest go za mało. Trzeba więc dostarczać tę witaminę z zewnątrz.
Źródła: Mleko, śmietana, ryby (ale uwaga: te tłuste), jajka, tran.
Witamina E
Przedłuża młodość, chroni przed działaniem wolnych rodników, więc prawdopodobnie także przed nowotworami. U wcześniaków zapobiega uszkodzeniu siatkówki.
Źródła: oleje roślinne, orzechy, warzywa liściaste, pełne ziarno zbóż, także żółtko.
Witamina H (biotyna)
Wpływa na stan włosów i skóry. Jej niedobór może spowodować wypadanie włosów, łupież, problemy z paznokciami i skórą. Biotyna ma także wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego.
Źródła: drożdże, podroby, mięso, masło, mleko, a także orzechy.
Witamina K
Zapobiega różnym krwotokom. Zapewnia prawidłowe krzepnięcie krwi, zmniejsza krwawienia. Jej niedobór jest groźny zwłaszcza dla noworodków, dlatego często podaje się ją zaraz po urodzeniu.
Źródła: zielone warzywa liściaste (np. szpinak i brokuły), żółtko, tran, olej sojowy. Jest również syntetyzowana w organizmie.
Witamina M (kwas foliowy)
wpływa na stan układu nerwowego a także pokarmowego oraz narządów płciowych. Niedobór kwasu foliowego prowadzi do osłabienia, a nawet anemii.
Źródła: ziarna, kiełki, drożdże, wątroba, żółtka, warzywa liściaste.
Witamina PP (niacyna)
Obniża stężenie cholesterolu, wpływa również na układ nerwowy i przewód pokarmowy. Jest także odpowiedzialna za dobry stan skóry.
Źródła: wątroba, drożdże, ziarna, ryby, mleko, jaja, różne warzywa.
Witamina R (rutyna)
Ułatwia wchłanianie witaminy C. Pomaga również organizmowi robić użytek z innych składników pokarmowych.
Źródła: to głównie morele, wiśnie, papryka, pomidory, brokuły.
Witaminy rozpuszczalne w oleju i wodzie
Witaminy dzielą się na:
- rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E i K. Potrafią gromadzić się w organizmie i nie są wydalane z moczem. Ich nadmiar może być szkodliwy.
- rozpuszczalne w wodzie: C, witaminy z grupy B, czyli B1, B2, B6, B12, niacyna, kwas foliowy, kwas pantotenowy i witamina H. Nie gromadzą się w organizmie. Ich nadmiar jest wydalany z moczem.
Gdzie jest najwięcej witamin
To proste! Najwięcej witamin znajdziesz w świeżych, nieprzetwarzanych produktach. Malcowi nie zabraknie witamin, jeśli będzie jadał urozmaicenie. Bo do zdrowia potrzebnych jest wiele składników.
Źródło: Jadwiga Biernat “Żywienie, żywność a zdrowie”, wyd. Astrum
Czytaj też: Lewoskrętna witamina C, czyli jak dajemy się nabierać