Lewandowska nie marnuje jedzenia (ale Łapanowski ma jeszcze lepszy sposób na zero waste!)
Idea zero waste zdobywa coraz więcej fanów, także wśród celebrytów. Z pomysłów Ani Starmach, Lary Gessler i Grzegorza Łapanowskiego naprawdę warto skorzystać, by lepiej zadbać o naturę. I już nie tracić pieniędzy!
Co roku na świecie marnuje się aż 1,3 miliarda ton żywności, co stanowi aż 1/3 produkowanego jedzenia. Marnowanie jedzenia to nie tylko strata pieniędzy, ale i zanieczyszczanie środowiska. Na szczęście coraz więcej ludzi przywiązuje wagę do racjonalnego konsumowania. W gronie gwiazd, które żyją w zgodzie z ideą zero waste, nie zabrakło m.in. Ani Lewandowskiej i Ani Starmach. Wprowadźcie te zasady do swojej kuchni!
Ania Starmach dzieli się jedzeniem
Anna Starmach apeluje, aby zakupy były przemyślane. Sama często przetwarza produkty, które zostają jej z różnych posiłków. Ponadto wspiera inicjatywę umieszczania niewykorzystanego jedzenia w jadłodzielniach.
Anna Lewandowska sprzedaje nadmiar żywności
Ania Lewandowska nie pozostaje w tyle i też żyje w duchu zero waste. Restauracja trenerki – Health Store by Ann współpracuje z aplikacją Too good to go. Dzięki niej można kupić zalegającą w lokalu żywność po wyjątkowo niskich cenach.
Grzegorz Łapanowski promuje lunch z resztek
Łapanowski także jest aktywistą w dziedzinie zero waste. Kucharz poleca, by z resztek kolacji przygotowywać lunch do pracy na następny dzień. Rekomenduje też zamrażanie lub suszenie jedzenia, które zostało. I tak – suchy chleb (jeden z najczęściej wyrzucanych produktów) można wykorzystać na panierkę, dodać go do przeróżnych farszów lub zapiec jako pudding.
Łapanowski apeluje także, by resztki jedzenia z restauracji zabierać do domu. W dzisiejszych czasach niemal każdy lokal oferuje taką usługę.
Lara Gessler poleca koktajle
Lara Gessler radzi, by zamiast wyrzucać stare owoce i warzywa, przygotować z nich zdrowy koktajl. A co najważniejsze – utrzymywać porządek w lodówce i ustawiać produkty wg daty ważności (starsze bliżej, a nowsze głębiej).
Zobacz też: