Informacja o skażonej partii serów znajduje się na oficjalnej stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego. To komunikat szczególnie ważny dla kobiet w ciąży i małych dzieci z obniżoną odpornością. Dla nich spożycie skażonego sera może mieć nawet dramatyczne konsekwencje.

Reklama

Rycki Edam i Gouda - nie nadają się do jedzenia

Wycofano ze sprzedaży dwie partie sera żółtego w plastrach. Powodem jest wykrycie bakterii Listeria monocytogenes - poinformował Główny Inspektorat Sanitarny. Chodzi o sery Gouda i Rycki Edam produkowane przez Spółdzielnię Mleczarską Ryki.

"W jednej partii sera Gouda oraz w jednej partii sera Rycki Edam zbadanych na zlecenie producenta wykryto bakterie Listeria monocytogenes" - napisano w komunikacie GIS.

Inspektorat wycofał ze sprzedaży:

  • ser żółty Gouda marki Ryki, 135 g, plastry; numer partii: 180359, data minimalnej trwałości: 18.10.2019;
  • ser żółty Rycki Edam marki Ryki, 135 g, plastry, numer partii: 060658, data minimalnej trwałości: 23.10.2019.

Produkty z tych partii należy wyrzucić lub zwrócić do sklepu, w którym zostały zakupione.

Zobacz także

Liserioza - bardzo groźna choroba dla kobiet w ciąży i noworodków

GIS ostrzega, że spożycie żywności zanieczyszczonej bakterią listerii może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Listerioza to groźna choroba zwłaszcza dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Jest trzecią z najczęstszych przyczyn zapalenia opon mózgowych u nowo narodzonych dzieci. Nieleczona na czas może doprowadzić nawet do sepsy.

U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia bakterią listerii. U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. U dzieci często dochodzi do zaburzeń równowagi, przeczulicy i światłowstrętu.

Choroba może pozostawać uśpiona przez nawet kilkadziesiąt dni. Główne objawy listeriozy to:

  • gorączka;
  • bóle mięśniowe;
  • biegunka;
  • drgawki;
  • czasowa utrata przytomności.

Listerioza w ciąży może być przyczyną poronienia, porodu płodu martwego czy też płodu z ciężką postacią listeriozy wrodzonej. Śmiertelność z powodu listerii wśród zakażonych noworodków wynosi około 80 procent.

Co zrobić, aby uniknąć zakażenia?

Przede wszystkim należy spożywać żywność oczyszczoną i dobrze ugotowaną. Do źródła zakażenia listerią należą:

  • produkty mleczne niepasteryzowane, głównie sery pleśniowe;
  • nieumyte owoce i warzywa;
  • surowe (lub niedogotowane) mięso;
  • fermentowane surowe kiełbasy;
  • surowe i wędzone ryby;
  • owoce morze;
  • gotowe, kupne dania spożywane bez odpowiedniej obróbki cieplnej;
  • gotowe sałatki;
  • lody.

Sery z bakterią wycofane ze sklepów

GIS przypomniał, aby w przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktów objętych komunikatem, niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.

Producent serów podjął już kroki, aby nie dopuścić skażonych serów do sprzedaży. Inspektorat poinformował, że Spółdzielnia Mleczarska Ryki "wdrożyła procedurę wycofania z obrotu powyższych partii serów, zidentyfikowano i poinformowano odbiorców towaru o zablokowaniu i wycofaniu kwestionowanych partii produktu z rynku". Część produktów została zutylizowana.

Reklama

Źródło: dziennikzachodni.pl

Reklama
Reklama
Reklama