Groźna bakteria w popularnych serach! Sprawdź, czy masz je w lodówce
Chodzi o sery gouda i edamskie, zawierające bardzo groźną, szczególnie dla kobiet w ciąży, bakterię. Może ona doprowadzić nawet do poronienia.
Informacja o skażonej partii serów znajduje się na oficjalnej stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego. To komunikat szczególnie ważny dla kobiet w ciąży i małych dzieci z obniżoną odpornością. Dla nich spożycie skażonego sera może mieć nawet dramatyczne konsekwencje.
Rycki Edam i Gouda - nie nadają się do jedzenia
Wycofano ze sprzedaży dwie partie sera żółtego w plastrach. Powodem jest wykrycie bakterii Listeria monocytogenes - poinformował Główny Inspektorat Sanitarny. Chodzi o sery Gouda i Rycki Edam produkowane przez Spółdzielnię Mleczarską Ryki.
"W jednej partii sera Gouda oraz w jednej partii sera Rycki Edam zbadanych na zlecenie producenta wykryto bakterie Listeria monocytogenes" - napisano w komunikacie GIS.
Inspektorat wycofał ze sprzedaży:
- ser żółty Gouda marki Ryki, 135 g, plastry; numer partii: 180359, data minimalnej trwałości: 18.10.2019;
- ser żółty Rycki Edam marki Ryki, 135 g, plastry, numer partii: 060658, data minimalnej trwałości: 23.10.2019.
Produkty z tych partii należy wyrzucić lub zwrócić do sklepu, w którym zostały zakupione.
Liserioza - bardzo groźna choroba dla kobiet w ciąży i noworodków
GIS ostrzega, że spożycie żywności zanieczyszczonej bakterią listerii może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Listerioza to groźna choroba zwłaszcza dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Jest trzecią z najczęstszych przyczyn zapalenia opon mózgowych u nowo narodzonych dzieci. Nieleczona na czas może doprowadzić nawet do sepsy.
U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia bakterią listerii. U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. U dzieci często dochodzi do zaburzeń równowagi, przeczulicy i światłowstrętu.
Choroba może pozostawać uśpiona przez nawet kilkadziesiąt dni. Główne objawy listeriozy to:
- gorączka;
- bóle mięśniowe;
- biegunka;
- drgawki;
- czasowa utrata przytomności.
Listerioza w ciąży może być przyczyną poronienia, porodu płodu martwego czy też płodu z ciężką postacią listeriozy wrodzonej. Śmiertelność z powodu listerii wśród zakażonych noworodków wynosi około 80 procent.
Co zrobić, aby uniknąć zakażenia?
Przede wszystkim należy spożywać żywność oczyszczoną i dobrze ugotowaną. Do źródła zakażenia listerią należą:
- produkty mleczne niepasteryzowane, głównie sery pleśniowe;
- nieumyte owoce i warzywa;
- surowe (lub niedogotowane) mięso;
- fermentowane surowe kiełbasy;
- surowe i wędzone ryby;
- owoce morze;
- gotowe, kupne dania spożywane bez odpowiedniej obróbki cieplnej;
- gotowe sałatki;
- lody.
Sery z bakterią wycofane ze sklepów
GIS przypomniał, aby w przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktów objętych komunikatem, niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.
Producent serów podjął już kroki, aby nie dopuścić skażonych serów do sprzedaży. Inspektorat poinformował, że Spółdzielnia Mleczarska Ryki "wdrożyła procedurę wycofania z obrotu powyższych partii serów, zidentyfikowano i poinformowano odbiorców towaru o zablokowaniu i wycofaniu kwestionowanych partii produktu z rynku". Część produktów została zutylizowana.
Źródło: dziennikzachodni.pl