Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
\r\n
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.\r\n
Przedwiośnie na talerzu – 7 warzyw, których nie może zabraknąć w twojej diecie
Zima i przedwiośnie to nie są najlepsze pory roku dla naszego zdrowia i kondycji. Dlatego właśnie wtedy trzeba zadbać o to, by nie zabrakło w diecie warzyw. Jakich?
Czosnek dobrze działa na układ krążenia – wpływa korzystnie na pracę serca, obniża ciśnienie, zapobiega miażdżycy. Co najważniejsze w okresie częstych infekcji – poprawia odporność, zwalcza infekcje, reguluje poziom cukru we krwi a nawet pomaga utrzymać prawidłową wagę. Od dawna traktowany jest jako naturalny antybiotyk – ze względu na swoje naturalne właściwości antybakteryjne, używa się go jako leku na katar, kaszel, przeziębienie.
Zwracajcie uwagę, żeby kupować polskie główki, mają najwięcej witamin i aromatu.
Cebula to sposób na lepszą odporność. Cebula i czosnek to sposoby na zimowe osłabienie, który stosowały już nasze babcie. Nic dziwnego! Cebula również działa bakteriobójczo, a do tego jest skarbnicą witamin: zawiera witaminę C oraz witaminy z grupy B, sole mineralne oraz mikroelementy takie jak siarka, fosfor, miedź, magnez, cynk, selen, żelazo i wapń.
Komu buraki kojarzą się tylko z zasmażanym dodatkiem obiadowym, ewentualnie barszczem, ten wiele traci! Nie tylko doznań smakowych, ale przede wszystkim witamin. Bo buraki to nie tylko wspomagająca odporność witamina C, witamina B1, ale też betakaroten, tak ważny dla wzroku, włosów, skóry i paznokci. Jest też skarbnicą kwasu foliowego – cennego zwłaszcza dla kobiet, które planują ciążę i spodziewających się dziecka. Buraki zawierają wapń, a dzięki zawartości potasu wpływają na uregulowanie ciśnienia krwi – samo zdrowie.
Niedoceniane ziemniaki to również warzywo, którego nie powinno zabraknąć w zimowej diecie. Ma mało tłuszczu, niewiele kalorii i łatwo przyswajalne cenne składniki mineralne. Ponadto jest łatwo dostępny przez cały rok. Niepozorny, swojski ziemniak to źródło potasu, magnezu, żelaza, fosforu, wapnia, cynku, miedzi, manganu i witamin A, B1, B2, B3, B6, C, D, E i K, PP.
Natka pietruszki, zwykle używana jako przyprawa lub ozdoba, powinna na stałe wejść do zimowego menu. To bogactwo witaminy C - by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, wystarczy zjeść łyżkę stołową natki. W pietruszce znajdziemy też takie witaminy jak prowitamina A (natka to jej bogate źródło), PP, K i z grupy B. Natka pietruszki zapobiega anemii, pomaga przy schorzeniach układu moczowego i ma dużo błonnika.Zawiera też flawonoidy, olejki eteryczne, którym zawdzięcza zdrowotne właściwości. Można z niej przygotowywać pesto, używać w sporych ilościach do sałatek i kanapek zamiast sałaty.
Niepozorna rzepa zawiera m.in. fitoncydy, które działają podobnie do antybiotyków, działa też odkażająco i przeciwłojotokowo, a bogactwo witamin sprawia, że nie powinniśmy o niej zapomianć zwłaszcza teraz. Można ją chrupać na surowo, z dipami, w surówkach, grillowaną w plastrach, gotowaną, w zupach. Polecamy też wyciskanie soków i robienie domowych mieszanek – nie jest tajemnicą, że najwięcej witamin mają surowe warzywa.
Kapusta jest bardzo zdrowa, dlatego warto jeść ją w dużych ilościach, na surowo, pieczoną i gotowaną. A także kiszoną - jest oczywiście skarbnicą witaminy C, ale nie tylko: zawiera też witaminy z grupy B oraz witaminy E, K, P i sporo cennych soli mineralnych. Kiszona kapusta to świetna przekąska, dodatek obiadowy i podstawa surówek.
Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.