Chronodieta – hit 2017?
Chronodieta, inaczej zwana dietą startową czy tez chronożywieniem, polega na dostosowaniu swojego pożywienia do rytmu zegara biologicznego. Co to znaczy w praktyce i czy jest rzeczywiście idealna dla każdej z nas? Sprawdź, czy to twój wyczekany sposób na skuteczne odchudzanie. !
Chronodieta to najprościej mówiąc jedzenie konkretnych produktów o odpowiedniej porze dnia, tak aby ułatwić organizmowi wchłanianie określonych składników pokarmowych. Dzięki temu przyspiesza metabolizm i łatwiej się chudnie. Niektórzy twierdzą, że będąc na tej diecie, można pozwalać sobie na różne posiłki, nie tylko te zdrowe produkty, ponieważ organizm o konkretnej porze „poradzi sobie” np. ze strawieniem deseru. Brzmi nieźle, ale czy naprawdę tak jest?
Zobacz: Najczęstsze błędy mam odchudzających się po porodzie
Zasady chronodiety
Podstawą diety startowej jest unormowanie dobowego rytmu, czyli np. wyrobienie w sobie nawyku kładzenia się spać i wstawania codziennie o tej samej porze. Poza tym, ważne jest, aby:
- śniadanie jeść godzinę po przebudzeniu, ale zawsze między godziną 7 a 9. Może zawierać zdrowe słodkości.
- obiad jeść między 12 a 14. Co ważne, powinien zawierać porcję białka i węglowodanów
- podwieczorek konsumować około godziny 16 lub 17
- kolację planować na 18 lub 19 – mogą być w niej mięso, warzywa czy mleczne desery.
Indywidualne ustawienia chronodiety
A co z osobami, które pracują na zmianę lub na noc? Albo z takimi, które chodzą spać o 24? Emil Tyszko, trener personalny i dietetyk związany z marką Noble Health radzi, aby wsłuchać się w swój rytm dobowy, a nie sztywno trzymać się wyznaczonych reguł. Oto przykładowe posiłki dla osoby, która pracuje od 8 do 17, a czas jej aktywności przypada na godziny 18:30-20:00.
Śniadanie, według zasad chronodiety, powinno być zjedzone między 7 a 9, nie wcześniej niż godzina i nie później niż 2 godziny po wstaniu. Tutaj jednak właśnie trzeba słuchać swojego organizmu, bo jest wiele osób, które musiałyby zjeść śniadanie o tej porze z przymusu, więc w takim przypadku śmiało można przenieść je na późniejszą porę.
Najlepiej wybierać jajka, dobrej jakości chude i tłuste mięso czy ryby oraz tłuszcze roślinne typu oliwa z oliwek, olej lniany, awokado, orzechy, kokos.
Obiad musi składać się z odpowiedniej ilości niskotłuszczowego źródła białka oraz ze skrobiowych węglowodanów, w tym warzyw z dodatkiem olejów roślinnych.
Przykładowym obiadem może być: pierś z indyka z kaszą jaglaną oraz warzywami gotowanymi na parze z dodatkiem oliwy z oliwek lub oleju lni
anego.
Jak schudnąć po ciąży? Przewodnik po dietach
Podwieczorek powinien on zawierać źródło chudego białka, niedużej porcji węglowodanów złożonych i prostych (po treningu dużą porcję węglowodanów) oraz niewielką ilość tłuszczu.
Jeśli jednak jest to posiłek osoby nieaktywnej, bardzo dobrze sprawdzą się produkty małoprzetworzone, bez dodatku cukru czy tłuszczów trans. Zdrową przekąską mogłyby być lody ze świeżych owoców lub orzechy w polewie z gorzkiej czekolady.
Kolacja powinien być zjedzony około godziny 19. A co w przypadku, gdy o 19 dopiero kończymy pracę lub zaczynamy trening? W tym przypadku znów trzeba posłuchać swojego organizmu i zjeść posiłek o takim czasie przed pójściem spać, żeby nie zasypiać z pełnym żołądkiem (ok. 1,5-2 g przed snem).
Jeżeli jest to posiłek potreningowy to musi on zawierać odpowiednią porcję węglowodanów w zależności od wykonywanej aktywności oraz źródło chudego białka oraz niewielką ilość tłuszczu.
Efekty chronodiety
Autorzy diety zapewniają, że dzięki temu sposobowi żywienia będziemy mieć dużo lepsze samopoczucie i spadek kilogramów – co więcej, zauważymy to bardzo szybko. Chronodieta gwarantuje też zwyżkę energii życiowej i większą ochotę ma seks.
Spróbuj, może warto...?