Reklama

Receptura napoju z kurkumy dotarła do nas z Indii, gdzie kurkuma powszechnie wykorzystywana jest w kuchni, a jej dobroczynne działanie jest znane od stuleci. Napój z kurkumy swoje właściwości zawdzięcza jednak nie tylko kurkumie, ale też wodzie, cytrynie i miodowi. Dodatek pieprzu zwiększa zaś przyswajanie kurkumy.

Reklama

Napój z kurkumy – właściwości i działanie

Kurkumę jako przyprawę pozyskuje się z korzenia ostryżu długiego, rośliny z rodziny imbirowatych, do której należy też imbir, bardziej popularny u nas niż kurkuma. Ma ona nieco gorzkawy smak i intensywny zapach, ale sok z cytryny nieco je łagodzi. Napój z kurkumy swoje działanie zawdzięcza głównie kurkumie (choć reszta składników je uzupełnia). Jak działa kurkuma?

  1. przeciwzapalnie, pomaga zapobiegać infekcjom wirusowym, bakteryjnym i grzybiczym, ale też wspiera ich leczenie (podobnie jak złote mleko)
  2. antyoksydacyjnie, czyli m.in. antynowotworowo
  3. wspiera pracę mózgu i może przeciwdziałać (badania nadal są prowadzone) takim chorobom jak choroba Alzheimera
  4. poprawia pracę przewodu pokarmowego, w tym m.in. łagodzi zgagę, podrażnienia żołądka, zatrucia oraz oczyszcza wątroby
  5. stymuluje przemianę materii (ułatwia więc odchudzanie)
  6. hamuje rozwój cukrzycy
  7. korzystnie wpływa na cerę z problemami (np. trądzikiem)

Działanie napoju z kurkumy wzmacnia reszta jego składników. Cytryna to bogate źródło witaminy C, która m.in. poprawia odporność, ułatwia oczyszczanie organizmu i spowalnia procesy starzenia. Podobnie miód: ma działanie przeciwzapalne i antyutleniające, poprawia samopoczucie, ale też ma działanie przeciwgorączkowe i wykrztuśne. Natomiast pieprz poprawia działanie kurkumy.

Jak zrobić napój z kurkumy?

Najlepiej pić go na ciepło z samego rana, na czczo – wtedy jego działanie będzie najpełniejsze. Jednak nie jest to konieczność - napój z kurkumy możesz popijać przez cały dzień. Pamiętaj jednak, by nie przekroczyć dziennej dawki kurkumy, czyli ok. 1,5 g (patrz niżej).

Przepis na napój z kurkumy

Składniki:

  • szklanka ciepłej wody
  • 1/4 łyżeczki kurkumy w proszku
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta pieprzu (lub pieprzu cayenne)
  • miód (do smaku)
  • świeży imbir, cynamon (opcjonalnie)

Przygotowanie: Do szklanki ciepłej wody dodaj sok z cytryny, pieprz, kurkumę i miód. Wymieszaj (rób to także między łykami, bo kurkuma będzie opadać na dno szklanki). Możesz dodać cynamon lub na samym początku zaparzyć w szklance świeże plasterki imbiru.

Kto może pić napój z kurkumy?

Wszyscy! Choć zaleca się go dzieciom dopiero powyżej 2–3. roku życia. Dzienna dawka kurkumy dla dorosłych to 1,5 g (około 1 łyżeczki). Tę ilość można podzielić na kilka (2-3) porcji w ciągu dnia. Dzieciom można podawać napój z kurkumy co kilka dni – 3-4 razy w tygodniu. I można w nim pominąć pieprz, bo kurkuma i tak ma dość ostry smak. Podczas leczenia infekcji można zdecydować się na dawki terapeutyczne. U dorosłych to 2-3 g dziennie, natomiast u dzieci powyżej 2 lat i starszych osób powyżej 65. roku życia to maksymalnie 2 g.

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama