Bezy bez jajek
Do wykonania wegańskich bez potrzebna jest aquafaba, czyli zalewa z puszki z gotowaną ciecierzycą. Bezy bez jajek smakują równie pysznie co tradycyjnie, mimo że są delikatnie mniej słodkie i potrzebują nieco więcej ubijania.
- mat. pras. Jasmeen
Opublikowano: czwartek, 5 lipca 2018 16:15
Reklama
Reklama
- woda odlana z 1 puszki cieciorki, np. Jasmeen (około 200 ml)
- szczypta soli
- 250 g cukru w kryształkach, ale może być też cukier puder
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Odsącz ciecierzycę (możesz ją wykorzystać do zrobienia hummusu lub sałatki).
- Przelej aquafabę (czyli wodę po cieciorce) do wysokiego pojemnika lub misy miksera.
- Ubijaj na wysokich obrotach do otrzymania sztywnej piany.
- Do ubitej piany stopniowo dodawaj cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając.
- Pod sam koniec dodaj ocet winny lub sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijaj. Tak jak w przypadku białek, powinna powstać gęsta, błyszcząca, sztywna piana.
- Otrzymaną pianę umieść w rękawie cukierniczym i wyciśnij na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz w temperaturze 130 st. C przez około godzinę, w razie konieczności, np. jeśli bezy są duże, wydłuż czas pieczenia o 20 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika studź jeszcze przez około godzinę, aby bezy były chrupiące z wierzchu i lekko kleiste w środku.
Reklama
Zobacz też inne przepisy na desery dla dziecka
Reklama
Reklama
Reklama