Reklama
  • woda odlana z 1 puszki cieciorki, np. Jasmeen (około 200 ml)
  • szczypta soli
  • 250 g cukru w kryształkach, ale może być też cukier puder
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  1. Odsącz ciecierzycę (możesz ją wykorzystać do zrobienia hummusu lub sałatki).
  2. Przelej aquafabę (czyli wodę po cieciorce) do wysokiego pojemnika lub misy miksera.
  3. Ubijaj na wysokich obrotach do otrzymania sztywnej piany.
  4. Do ubitej piany stopniowo dodawaj cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając.
  5. Pod sam koniec dodaj ocet winny lub sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijaj. Tak jak w przypadku białek, powinna powstać gęsta, błyszcząca, sztywna piana.
  6. Otrzymaną pianę umieść w rękawie cukierniczym i wyciśnij na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Piecz w temperaturze 130 st. C przez około godzinę, w razie konieczności, np. jeśli bezy są duże, wydłuż czas pieczenia o 20 minut.
  8. Po wyjęciu z piekarnika studź jeszcze przez około godzinę, aby bezy były chrupiące z wierzchu i lekko kleiste w środku.
Reklama

Zobacz też inne przepisy na desery dla dziecka

Zobacz także
Reklama
Reklama
Reklama