Biała kiełbasa na święta
Fantastyczny pomysł na podanie kiełbaski nie tylko od święta.
- 2 małe białe kiełbasy (maksymalnie po 15 dag każda)
- kilka listków sałaty
- ketchup
- kawałek czerwonej papryki
- 2 kromki ciemnego pieczywa posmarowane masłem
1. Kawałki kiełbasy włóż do rondla. Zalej wodą. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i na wolnym ogniu gotuj około 20 minut.
2. Kiełbaski przełóż na osobne talerzyki przykryte listkami sałaty. Każdą z nich natnij poprzecznie z jednej strony. W otwór wetknij pasek papryki rozcięty na końcu – będzie udawał rozdwojony język węża. Z maleńkich kwadracików papryki zrób oczka.
3. Ketchupem (najlepszy będzie taki w plastikowej tubce) narysuj wzór na grzbiecie kiełbasianego węża. Podawaj z kromką pieczywa.
4. Jeśli twoje dziecko lubi musztardę, na grzbiecie węża możesz wyrysować dwukolorowy wzorek z ketchupu i musztardy, możesz też zastąpić ją majonezem.
Sprawdź inne wielkanocne przepisy