Reklama

Reklama
  • 2 małe białe kiełbasy (maksymalnie po 15 dag każda)
  • kilka listków sałaty
  • ketchup
  • kawałek czerwonej papryki
  • 2 kromki ciemnego pieczywa posmarowane masłem

1. Kawałki kiełbasy włóż do rondla. Zalej wodą. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i na wolnym ogniu gotuj około 20 minut.
2. Kiełbaski przełóż na osobne talerzyki przykryte listkami sałaty. Każdą z nich natnij poprzecznie z jednej strony. W otwór wetknij pasek papryki rozcięty na końcu – będzie udawał rozdwojony język węża. Z maleńkich kwadracików papryki zrób oczka.
3. Ketchupem (najlepszy będzie taki w plastikowej tubce) narysuj wzór na grzbiecie kiełbasianego węża. Podawaj z kromką pieczywa.
4. Jeśli twoje dziecko lubi musztardę, na grzbiecie węża możesz wyrysować dwukolorowy wzorek z ketchupu i musztardy, możesz też zastąpić ją majonezem.

Reklama

Sprawdź inne wielkanocne przepisy

Reklama
Reklama
Reklama