Biały deser z truskawkami
Biały deser z truskawkami - jak go przygotować?
Opublikowano: wtorek, 10 grudnia 2013 09:26
Reklama
Reklama
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 2 łyżki chłodnej wody,
- 1 szklanka mleka,
- 1 łyżka cukru,
- cukier waniliowy,
- 600 g truskawek (mogą być mrożone).
Żelatynę namocz z chłodnej wodzie, następnie zagotuj mleko, dodaj do niego 2–3 krople olejku migdałowego oraz napęczniałą żelatynę. Wymieszaj wszystko dokładnie i wylej masę na głęboki talerz. Wstaw deser do lodówki na ok. dwie godziny. Truskawki opłucz, osącz, odszypułkuj. 1/3 porcji truskawek zmiksuj, dodaj cukier i wymieszaj. Pozostałe truskawki pokrój na cząstki, rozłóż w miseczkach, polej sosem truskawkowym. Gotową galaretkę pokrój w kostkę. Kostką mleczną udekoruj truskawkowy deser.
1 porcja dla dziecka = 2–3 łyżki deseru
Reklama
Sprawdź inne słodkie przepisy
Reklama
Reklama
Reklama