Reklama

W sklepach można znaleźć wiele rodzajów budyniu: w proszku i gotowych, w plastikowych opakowaniach, najczęściej z bitą śmietaną na wierzchu. Niestety, gotowe budynie zawierają wysoką ilość cukru, niepotrzebnych zagęszczaczy, a także konserwantów. Z pewnością nie są one a najzdrowszym wyborem żywieniowym, zwłaszcza dla dzieci. Najlepiej więc, jeśli zrobisz go sama. Wówczas będzie nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Przedstawiamy przepis na domowy budyń dla niemowlaka i starszaka – jeden w wersji klasycznej, z mlekiem krowim, a drugi z użyciem mleka modyfikowanego.

Reklama

Jak zrobić budyń dla niemowlaka i od kiedy go podać?

Budyń dla niemowlaka na mleku modyfikowanym można podać dziecku po ukończeniu 9. miesiąca życia dziecka. Klasyczny budyń na krowim mleku można podać po pierwszym roczku. W naszym przepisie występuje purée z banana – stanowi ono zdrowy zamiennik cukru. Zamiast bananów można użyć domowego słodzidła z daktyli (wystarczy zmiksować kilka świeżych daktyli z wodą).

Budyń dla niemowlaka na mleku modyfikowanym – przepis od 9. miesiąca życia

Składniki:

  • ½ szklanki wody
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 miarki mleka modyfikowanego

Potrzebujesz:

  • Miarki do mleka modyfikowanego
  • Garnka
  • Kubka
  • Miseczki/salaterki
  • Łyżki i łyżeczki

Przygotowanie: Do garnka wlej wodę. Wstaw ją na gaz i zagotuj. W czasie, w którym woda będzie się gotować, w kubku wymieszaj żółtko wraz z mąką ziemniaczaną i łyżką stołową wody. Kiedy woda się już zagotuje, wlej do niej zawartość kubka. Zagotuj. Kiedy masa będzie gęsta i zagotowana, zdejmij ją z gazu. Całość pozostaw do całkowitego wystudzenia. W międzyczasie rozrób 4 miarki mleka modyfikowanego wraz z łyżką stołową wody. Po rozrobieniu mleka modyfikowanego dodaj je do gotowego, wystudzonego budyniu w garnku. Zamieszaj dokładnie. Wymieszany budyń wlej do miseczki.

Domowy budyń dla dziecka – przepis od 12. miesiąca życia

Potrzebujesz:

  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¼ szklanki purée z banana
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 żółtka
  • 2 pełne szklanki mleka krowiego
  • Garnka
  • Łyżeczki
  • Miseczki/salaterki

Przygotowanie: Do garnka wsyp mąkę, dodaj ekstrakt waniliowy, żółtka i purée z banana. Całość wymieszaj. Następnie wstaw garnek na gaz. Stopniowo dodawaj mleko, cały czas mieszając całość aż do zagotowania (masa zacznie bulgotać). Po dwóch minutach od zagotowania przelej masę do miseczki. Budyń podawaj wystudzony.

Uwaga! Mleko krowie jako składnik posiłków można podawać już po ukończeniu przez dziecko 6. miesiąca życia. Z uwagi na dużą ilość mleka krowiego w przepisie zalecamy jednak podać budyń później.

Zobacz też:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama