Bułeczki z cynamonowym nadzieniem
Cynamonowe bułeczki wypełniają dom korzennym zapachem cynamonu, który otula aromatem i dodaje magii rodzinnym chwilom. Dodatek kremowego serka podkręca ich smak. Zobacz przepis na cynamonowe bułeczki.
- mat. pras. Mój Ulubiony
Opublikowano: piątek, 4 stycznia 2019 17:57
Reklama
Na ciasto:
Reklama
- 400 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 60 g cukru
- 100 g roztopionego masła
- szczypta soli
- łyżeczka mielonego kardamonu
Na nadzienie:
- 150g miękkiego masła
- 100g cukru
- 2 łyżki cynamonu
Na krem:
- 450 g twarożku, np. kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
- cukier
- Rozkruszone drożdże rozpuść w ciepłym mleku.
- Dodaj roztopione masło, cukier, kardamon, sól i mąkę.
- Wyrabiaj ciasto, aż przestanie się kleić i będzie miękkie i elastyczne.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30-60 minut.
- Następnie delikatnie je zagnieć i odstaw jeszcze na parę minut.
- Aby przygotować nadzienie wystarczy masło wymieszać z cukrem i cynamonem.
- Ciasto rozwałkuj na prostokąt (ok. 25 x 60 cm), podsypując blat mąką.
- Na cieście rozsmaruj nadzienie.
- Zostaw 2–3-centymetrowy pasek nieposmarowanego ciasta wzdłuż dłuższego boku – ten margines posmaruj roztrzepanym jajkiem.
- Ostrożnie zwiń rulon, zaczynając od długiego boku, kończąc na marginesie.
- Rulon pokrój na 2–3-centymetrowe kawałki.
- Bułeczki układaj w odstępach na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na kolejne 30 minut. Następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 250 st. C przez 7-10 minut do zrumienienia.
- Po upieczeniu posmaruj bułeczki twarożkiem doprawionym do smaku odrobiną cukru.
Reklama
Zobacz też inne pyszne przepisy na bułeczki dla dzieci
Reklama
Reklama
Reklama