Na ciasto:

Reklama
  • 400 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 60 g cukru
  • 100 g roztopionego masła
  • szczypta soli
  • łyżeczka mielonego kardamonu

Na nadzienie:

  • 150g miękkiego masła
  • 100g cukru
  • 2 łyżki cynamonu

Na krem:

  • 450 g twarożku, np. kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony
  • cukier

Zobacz także
  1. Rozkruszone drożdże rozpuść w ciepłym mleku.
  2. Dodaj roztopione masło, cukier, kardamon, sól i mąkę.
  3. Wyrabiaj ciasto, aż przestanie się kleić i będzie miękkie i elastyczne.
  4. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30-60 minut.
  5. Następnie delikatnie je zagnieć i odstaw jeszcze na parę minut.
  6. Aby przygotować nadzienie wystarczy masło wymieszać z cukrem i cynamonem.
  7. Ciasto rozwałkuj na prostokąt (ok. 25 x 60 cm), podsypując blat mąką.
  8. Na cieście rozsmaruj nadzienie.
  9. Zostaw 2–3-centymetrowy pasek nieposmarowanego ciasta wzdłuż dłuższego boku – ten margines posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  10. Ostrożnie zwiń rulon, zaczynając od długiego boku, kończąc na marginesie.
  11. Rulon pokrój na 2–3-centymetrowe kawałki.
  12. Bułeczki układaj w odstępach na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na kolejne 30 minut. Następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 250 st. C przez 7-10 minut do zrumienienia.
  13. Po upieczeniu posmaruj bułeczki twarożkiem doprawionym do smaku odrobiną cukru.
Reklama

Zobacz też inne pyszne przepisy na bułeczki dla dzieci

Reklama
Reklama
Reklama