Reklama
  • 500 g pomidorów malinowych
  • 250 g dojrzałych truskawek
  • 1 pęczek grubego szczypioru
  • 2 łyżeczki octu sherry
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 mała, płaska łyżeczka cukru
  • sól morska, chili pieprz cayenne (do smaku)

Guacamole:

  • 2 awokado
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól morska, chili pieprz cayenne (do smaku)

Najpierw przygotuj guacamole. Przekrój awokado na pół, usuń pestkę i łyżką stołową wydrąż miąższ. Następnie wymieszaj wszystko na gładką masę z cytryną oraz przyprawami.
Umyj pomidory, truskawki oraz szczypior. Pomidory pokrój w ćwiartki, truskawki w plastry, a szczypior posiekaj. Wszystko przełóż do przykrywanego pojemnika, dodaj szczyptę soli, pieprzu i cukru, a następnie wlej 1 łyżkę oleju rzepakowego. Pojemnik zamknij i odstaw na dwie godziny do lodówki. Po schłodzeniu zmiksuj blenderem na gładką masę i przetrzyj przez gęste sito. Chłodnik dopraw do smaku solą, pieprzem, octem sherry i olejem rzepakowym. Tak przygotowany chłodnik podawaj z guacamole.

Zobacz także

Źródło: przepis Roberta Sowy/ materiały prasowe "Pokochaj olej rzepakowy"

Reklama

Sprawdź inne przepisy na zupy

Reklama
Reklama
Reklama