Chłodnik z malinowych pomidorów, truskawek oraz guacamole
Masz ochotę na chłodnik. Polecamy chłodnik z malinowych pomidorów, truskawek i guacamole według przepisu Roberta Sowy.
- 500 g pomidorów malinowych
- 250 g dojrzałych truskawek
- 1 pęczek grubego szczypioru
- 2 łyżeczki octu sherry
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 mała, płaska łyżeczka cukru
- sól morska, chili pieprz cayenne (do smaku)
Guacamole:
- 2 awokado
- sok z 1/2 cytryny
- sól morska, chili pieprz cayenne (do smaku)
Najpierw przygotuj guacamole. Przekrój awokado na pół, usuń pestkę i łyżką stołową wydrąż miąższ. Następnie wymieszaj wszystko na gładką masę z cytryną oraz przyprawami.
Umyj pomidory, truskawki oraz szczypior. Pomidory pokrój w ćwiartki, truskawki w plastry, a szczypior posiekaj. Wszystko przełóż do przykrywanego pojemnika, dodaj szczyptę soli, pieprzu i cukru, a następnie wlej 1 łyżkę oleju rzepakowego. Pojemnik zamknij i odstaw na dwie godziny do lodówki. Po schłodzeniu zmiksuj blenderem na gładką masę i przetrzyj przez gęste sito. Chłodnik dopraw do smaku solą, pieprzem, octem sherry i olejem rzepakowym. Tak przygotowany chłodnik podawaj z guacamole.
Źródło: przepis Roberta Sowy/ materiały prasowe "Pokochaj olej rzepakowy"
Sprawdź inne przepisy na zupy