Chrupiąca sałatka z awokado i ziarnami
Sałatki to idealna propozycja dania na lato. Są lekkostrawne, pożywne i zdrowe. Dzisiaj proponujemy sałatkę z awokado i ziarnami. Zobacz, jak ją przyrządzić.
Opublikowano: wtorek, 27 maja 2014 21:44
Reklama
Reklama
- 2 dojrzałe owoce awokado, obrane, bez pestek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- obrane ze skórki cząstki pomarańczy
- 50 g rukoli
- mieszanka sałat
- 100 g mieszanki ziaren i pestek
Sos:
- 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
- sok z 1 pomarańczy
- 2 łyżeczki białego octu winnego
- sól, pieprz i wędzona suszona papryka do smaku
Pokrój awokado na cienkie plasterki. Natrzyj delikatnie sokiem z cytryny i drobiną oleju z orzechów włoskich, tak by nie zbrązowiały. Na talerzu ułóż rukolę i sałatę. Na wierzchu poukładaj plastry awokado, cząstki pomarańczy i posyp pestkami. Wszystkie składniki sosu wlej do szklanki i dobrze wymieszaj. Podaj sos w osobnym naczyniu.
Źródło: materiały prasowe Bakalland
Reklama
Wypróbuj inne przepisy na zdrowe sałatki
Reklama
Reklama
Reklama